Camino Portugese от един "кемперист"

Видима от всички тема

Re: Camino Portugese от един "кемперист"

Мнениеот vladostanimirov » 05 Сеп 2019, 13:06

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Само да вметна ,че на следващият ден пак се изгубихме и пак по моя вина. И карахме настрани вместо направо. А изгубиш ли се в Португалия с колело стигаш до Интерситито (нещо като магистрала) и там не пускат велосипеди, каруци и подобни . И дай назад или в страни. Гадно е , и особено като знаеш ,че другите те псуват наум.
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 05 Сеп 2019, 13:42

1-ви юли. Джулая ! Само че, изгрев на слънце няма. Няма и да има слънце чак до към 12-12,30 ч Това е.
Тръгнахме. И веднага след това се изгубихме. Знаете защо.
Ето ви го мястото. Вместо да тръгнем надясно, ние продължихме направо. Пирамидката на пилигримите не даваше стрелка накъде. Та така.
Изображение

След едни 7 км в повече пак се включихме в пътя. Ето ви как се движехме и как трябваше. Със зелено е правилната посока, с червено е ....
На червеното кръгче се изгубихме, на зеленото се върнахме отново на пътя. Вместо 7-800 метра направихме 7800 м. За здраве.
Изображение

Следващото населено място е може би най-известното малко градче в Португалия. Казва се Меалхада и е известно с ..... печените си прасенца ! Ресторантите в които се прадлагаха цели печени прасенца са повече от къщите в това градче. Имаше даже и за в къщи. Цялото печено прасенци било изключително вкусно от специална порода, както каза Косьо. Той бил ял навремето. Прасето се движи от 200-250 евро . Порцията около 25-30 евро. Естествено слюнките ни потекоха и питахме във всеки един ресторант за Лейто- печеното прасе. Обаче - Ръц ! Нямаше още 12 часа и никъде нямаше готово. Казаха да почакаме поне до 12 ,да не би даже и до 14 ч. Лошо, много лошо ! Така ни се ядеше ,но път ни чака. С най-голямо съжаление напусна този град Косьо, защото само той знаеше какво изпускаме.
Изображение
Изображение
Изображение

Още усещам гладът ,който ни съпътстваше докато преминавахме през Меалхада.
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 20 Сеп 2019, 13:39

Денят продължи ,ние също ,но гладни. Все още в крайпътните ресторанти предлагаха Лейто, но все още нямаше готово изпечено. Задоволихме се с някакви плодове от това магазинче.
Изображение

Череша на Португалски също е череша, струва 5,50 евро килото и има вкус на презряла градинска българска краставица. Казах ли ,че всичките им плодове имат тоя вкус ?

На едно кръгово преди Агуеда имаше автокъща и там продаваха е този автомобил. 100 % електрически и струваше по 129 евро на месец. За него се изискваше да имаш навършени 16 години и книжка за мотопед. Яката работа ! Като ги пуснат в България ще си купя един.
Изображение

Представяте ли си какъв гъзар ще е синът ми с него ?
Изображение

Агуеда е много приятно градче с две главни улици накръст ,но много добре засенчени
Изображение

Имаха страхотен парк с кафе ,спортни уреди и зала за концерти в същия стил.
Изображение

В един ресторант продаваха Лейто и аха да седнем и да поръчаме и гледаме един яде две свински крачета с копитата и малко гарнитура. Ми , ако на нас се паднат ушите в порциите и другите две копита ,кво пройм ? Отказахме се и приседнахме в парка до реката за си обядваме с това ,котео си носим . Така приключи яденето на Лейто в Португалия- с пълен провал.
Последна промяна vladostanimirov на 20 Сеп 2019, 14:00, променена общо 1 път
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 20 Сеп 2019, 13:58

Денят продължи в Португалската пустош ,редуваха се селца и градчета и жега. Всяка чешмичка доставяше радост ,а това място за водопой направо ни достави СПА:
Изображение

С последни сили ,след смяна на накладки на моя велосипед ,почивки и спирания се домъкнахме в края на деня до град Оливейра де Аземеис. Нищо добро не очаквах там ,защото в града няма алберге и колегата предложи да караме към следващия, щото той обича да кара, но аз вече се бях предал.
По принцип пожарните команди в Португалия се състоят от хора ,за които това е хоби ,те не получават заплати и са волунтери. Доброволци ,на български. Тяхно задължение е и когато човек изпадне в беда ,да го подслонят. Но трябва наистина да имаш нужда. Пожарна на португалски е бомбейрос и да си бомбейрос е гордост в града. Означава ,че си млад ,силен и добър човек. Попаднахме на един такъв дядо ,който навремето е бил бомбейрос и той ни насочи към пожарната ,като обеща да се обади на няой от бомбейросите да ни отключи. След 15-тина минути дойде млад мъж ,прибра ни по 5 евро ,даде разписка и ни настани.
Верно ,не е кой знае какво ,но има душове, топла вода и легло на което да легнеш.

Знаете ли каква радост е това ?
Изображение

Няма такъв кеф, а и градчето се окаца много интересно, навсякъде имаше едни статуи от парцали , явно от някакъв празник. На всеки балкон , по тревните площи, из улиците. Готино.
Изображение

Изображение

Изображение

Готин град.
Последна промяна vladostanimirov на 19 Фев 2020, 15:05, променена общо 1 път
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 20 Сеп 2019, 15:53

2-ри юли, типична юлска португалска сутрин.
Малко курс по португалски за начинаещи.

Изображение

Най отгоре mercado municipal значи градския пазар
Под него igreja matriz е църквата
На 3-ти ред correios e пощата

От къде знам португалски ? Ми същото е и на испански. Португалския спрямо испанския е все едно руския за нас- по-меко и лигаво.
А мъглата видяхте ли я ? Всеки ден е така в слънчева Португалия.

Изображение

Бяхме заложили на навигацията Порто и ако ме питате от къде сме минали- не знам . Но стигнахме Порто в много ранният следобед, бе напрово обед.
Това е Порто , така го видяхме ние за първи път.

Изображение

Лодките от наша страна са пълни с бурета портвайн и има една история за тях ,но аз не я знам. Ние влязохме откъм квартала в който се прави прочутото вино Порто, с ударението на последното О. Градът е на река и е естествено защитено място от вълните на Океана. Много е красиво и все още като си легна вечер се чудя, Лисабон или Порто е по-красив град. Май, Порто. Но пък Лисабон....Много е сложно.

Изображение

Изображение
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 20 Сеп 2019, 15:58

Правим последни снимки и се насочваме към града.

Изображение

Изображение

Изображение

И специалната снимка за спонсора- нека да се радва

Изображение

Досега снимахме е от онази бяла кула ,вече слязохме на пристанището

Изображение
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 20 Сеп 2019, 16:03

Порто е пълен с туристи, може би повече от Лисабон. И тъй като има директни полети с Америка ,имаше доста американци ,докато в Лисабон бяха французи .

Изображение

Изображение

Катералата на Порто, тука бием печати.

Изображение

Стилизирана картичка за пилигрими, велосипеди, българи и тук-тук (сещате се нали ?)

Изображение

Изображение
Последна промяна vladostanimirov на 20 Сеп 2019, 16:11, променена общо 1 път
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 20 Сеп 2019, 16:08

Навлизаме все по-навътре в града, а той е голям !

Изображение

Изображение

Не знам дали се вижда ,но на тази снимка са 100 кг риба на 50 см от брега.

Изображение

А това е гарата. Влакът излиза от един тунел под града ,спира и пред нея е гарата. Отвън няма как да знаеш че тука има влак.

Изображение

Залата е с характерната португалска керамика и изобразява някакви героични сцени.

Изображение
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 22 Сеп 2019, 18:56

Знам ,че всички кемперисти в момента прелистват напрегнато и очакват така важните за тях координати. Ето ги:
41°10'31.28"N 8°32'30.33"W Кемпер стоп ,вода, канал , какво му трябва на човек. Леко настрани ,но точно до спирка на метрото и за 20 мин. сте в центъра. Останалите места ги търсете в ..... вие си знаете .

Настанихме се , освежихме се и сме готови за вечерно действие. Взехме такси, таксистът включи 2-ра тарифа ,на дисплея се показа 3,90 евро. Леле ! Тоя ни почва от 3,90 ,какво ли ще е до центъра....
Да ,ама не. Това 3,90 стоя почти през целия път ,оказва се ,че за кратки разстрояния в центъра като вземеш такси плащаш минимум 3,90 . За 5 евро бяхме в центъра, и не къде да е ами пред една опашка. Оказа се известната книжарница където писателката се вдъхновявала и писала романа за Хари Потър. Хората даваха пари за да видят прочутата стълба и бюрото ,където е седяла тя.

Изображение

Знаех ,че има такава атракция, но никага не ми е била в плана да я видя. Е, видяхме я.
И се снимахме и тука, за да се тагнем и да се фейснем и грамнем и снапнем и квото там още се прави.

Изображение

Някои даже успяха да се качат в движение и на трамвая, разрешено е и местните също го правят. Какво да правиш- традиция
Изображение

Вечерта завърши на отсрещната страна на реката , в редичката с ресторанти , където много навити, бяхме решили тая вечер да се размажем с национална португалска кухня.
За тия лодки ви казах ,нали ? Имало нещо интересно за тях, то пусто- не мога да го намеря в нета. Някой ,ако знае нещо, моля- дайте ми линк.

Изображение

Изображение
vladostanimirov

Мнениеот regulator » 23 Сеп 2019, 16:07

Там,в редичката ресторанти ходи масовия турист! Дано сте останали доволни,ама се съмнявам малко!
regulator

ПредишнаСледваща

Назад към Пътувания, пътеписи