Как го направих аз - нов опит

Видима от всички тема

Re: Как го направих аз - нов опит

Мнениеот chicken » 09 Фев 2022, 00:52

Късметлия си си :) Ама и аз. Оттървах се от китайчето, дето ме дразни от слагането :)
chicken

Мнениеот xfact » 09 Фев 2022, 08:53

Е, моето китайче от ОСС, стои някъде в шкаф на балкона. След второто протичане, оня дебелия ми каза, че трябвало да си затягам от време на време. Олтчетата да не се разпадне, че така ставало. Нормално било… След това се светнах, че тъпата помпа така вибрира и :shock: :shock: :shock: бръмчи, че като си миеш зъбите сутринта, целия паркинг разбира за китайчето, което си си сложил в буса за да минеш по-тънко.. а от тия вибрации как пък да не се разхлабят крепежите му….тя главата ти се разхлабва….
Four wheels move the body, two wheels move the soul.
xfact

Мнениеот datajumanji » 09 Фев 2022, 12:19

Ние па зимата си дигаме кемперо у въздуха даже, че после на гумите им се отлепят платовете дека е седял само на едно место.
НЕ ПОЛЗВАМЕ от края на декември до началото на март. Дори по селата не става за кемпер. Прекалено е къс е денят, прекалено студено е, по-голямата част от времето трябва да си заврян вътре. Абе тегава работа. Зимата на хотел с басейн и с колата.
А панелчето на касетофона не си го свалям, макар да е по-хубав от твоя със сигурност... не съм чак толкова изпаднал...
Виж помпата като я сваля и от нея изтича 100-200 мл. вода, въпреки да имам кран и преди и след нея и въпреки, че е най-ниската точка в системата.
Ама това са други работи.
Предстои да си купя фиама аква 8 - 7л/м като резервна 1,4А
Нямам намерение да проваля почивката на всички заради 200+ лв.
Ама и това е друго...
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

Мнениеот chicken » 09 Фев 2022, 16:35

Като източиш водата помпата я пускаш да завърти два пъти и ще доизхвърли водата от останалите затворени камери. 100-200 мл от самата помпа друг път, но те и 20 стигат за беля.
Човек, ако не може да изкара една седмица без помпа къде е тръгнал и защо все приказва, че кемперизма не е ол инклузив и е изтъкан от компромиси? И зимата ходи на хотел! Аз на хотел не съм стъпвал от един нещастен опит преди 8-9 години, преди това преди 16-17 на една сватба, ама бяхме толкова напушени и пияни през цялото време, че дори не знам как сме се регистрирали. Моем си говорим за къмпингарство и къмпингари ;)
Днес сипах 40 кила в резервоара, а дори още няма наченки на помпа, пътувала от Гърманито. Но най-вероятно ще ползваме този уикенд. Ще си закараме хотела до някой басейн.
Моето радио е некво Алпинче, връткам си го през волана, ма не го харесвам, нема си интеграция с ифона. А нещо, дето не работи с ифона адекватно и функционално, ами трябва да ръгам кабеляци някъде е боклук. Та и аз не му свалям панелчето.
Фиамата като е толко корава що и взимаш резерва? Моето китайче си пътува самостоятелно и сега даде фира само защото избързах с включването. Не съм му носил реервно. На новата експериментална също няма да и разнасям. Ако на всяко нещо ще му нося резервно… Ми ако ми спре печката? Ми хладилника? Ми бойлера? Ми контролера? Въй!!!
chicken

Мнениеот datajumanji » 10 Фев 2022, 08:57

Дет'са вика, както каеш, ма ней ногу сугурно...
datajumanji

Мнениеот chicken » 10 Фев 2022, 13:47

С кое точно не си съгласен. Аз преповтарям твоите твърдения и някои обективни факти от моя живот, не може да не си съгласен
chicken

Мнениеот datajumanji » 11 Фев 2022, 09:54

1.Като източиш водата и завъртиш помпата, водата от нея не изтича!!! Винаги остава 100-200 мл. в помпата и то около гумените мембрани. Замръзва -> пускаш помпата -> късаш мембраните -> ремонт.
Разказваш ми филми, които съм гледал още през 2004 г. и съм поръчва резервни части директно от Фиама, Италия.
Имаме кемпера от тогава.
По някаква невероятна случайно улучихме, точния размер, бензиновия двигател, задното предаване, хидрофорната система, проточрен бойлер. Не сме го търсили, така се случи.
Това беше някакъв много голям късмет.
С годините оценихме преимуществата на цялата тази конфигурация.
Сега разни хора ми обяснявам колко съм прост, като например госин Нослягин и т.н.
Ами, прост съм си.
1.С 5 метра - не ни връщат от нито един паркинг в градовете и сме все едно с лека кола, не ползваме велосипеди - имаме си МПС;
2.На ферибота влизаме до 5 метра ценоразпис;
3.Задно и винаги със зимни гуми - помага по меките пясъчни плажове на село;
4.Бензин => LPG => не ти пука колко далеч отиваш (условно);
5.Проточен бойлер - топла вода, за да изкъпем всички за 20-тина минути, без да чакаме ново подгряване на водата - чакането заради такива глупости изяжда ценното ни време.
6.Хидрофора е ясен, няма какво да го обсъждам, с уговорката, че новата фиама 7л/мин има макс. ток 1,4 А, което е мечта.
Това е положението!!!
datajumanji

Мнениеот chicken » 11 Фев 2022, 10:50

Опитвам се да ти обясня, че няма как в помпата да оатснат 100-200 мл вода, по простата причина, че на Фиамата целия обем, с мотора е 200. Което не означава, че не си прав за замръзването. Но и не си съвсем прав, защото аз проимах замръзващ проблем едва на четвъртата зима, без да спирам да ползвам. И то само защото не изчаках да размрази, защото никога не е замръзвала вода вътре. Иначе, за да не се чувствам като аматьор и да поръчвам мембрани по нелепи причини, си имам духалка от печката, която грее директно помпата и цялото нещо е 5 минути работа помпата да започне да пари. На китайчето не му се развали помпата, а електромотора.
На нас ни стига работата на 10 литров Трума непроточен, дори и зимата. Четирима един след друг. Какаъв кемперист не може да се изкъпе с такъв бойлер аз не знам, но на мен на летен ден, със всекидневно къпане, ми трябват 35 литра вода. Останалото са глезотии, тип ол инклузив. И ебасимуса ценното време! Ако беше ценно щеше да правиш нещо, докато ти се стопли водата. Не да седиш и да я чакаш. На мен пък времето ми е никакво, като изляза с кемпера. Наслаждавам му се такова, каквото е, без планове, без припиране, без да си гледам часовника. Ако исках да ми е ценно времето за някакви неща по часовник, които задължително трябваше да правя, сигурно щях да летя със самолетче до ол инклузив и по организирани екскурзии. При повече от половината излизания не сме стигали там, за където сме тръгвали и не сме нощували там, където сме планирали, а на съвсем други места. График никога не се е спазвал, часовниците ни вълнуват само от хорска срама за първото пиене. И, тъй като и срамата ни е толкова, вместо в 12 си сипваме след първото кафе, когато и да е. Да излезеш с кемпера и да живееш по график и часовник с баси твърде ценното време… Не, не само времето ми е прекалено ценно, но и начина на живот като цяло. От осем до пет с един час почивка на обяд е за аматьори в живота. И когато това си го занесеш и в кемпера, възникава въпроса кому е нужно и защо хората се мъчат така. Свобода. Свобода означава да можеш да не правиш нещо. Задължителните за правене неща са прекалено много.
chicken

Мнениеот datajumanji » 11 Фев 2022, 13:18

chicken написа:Ако исках да ми е ценно времето за някакви неща по часовник, които задължително трябваше да правя, сигурно щях да летя със самолетче до ол инклузив и по организирани екскурзии.

Разликата между искам и мога е като между кучето и касапина.
Айде молим!

Остават 100-200 мл. вода.
Няма значение дали ти се иска да не е така или не ти се иска.
Това е положението.
datajumanji

Мнениеот chicken » 11 Фев 2022, 14:01

Ооо, и искам, и мога.
Аз съм на работа, в единайсе жената ме пита ще ходим ли някъде, или децата да лягат. В дванайсе идва и ме взима с кемпера. Нищо, че не е пет метра и автомат.
Тръгвам за чужбинско за десет дни, 3-4000 км. Шест часа преди това съм на работа и нямам никаква идея, дали ще тръгвам. Това три пъти за дълги чужбински и безброй пъти ьа всякакви пътувания. На мен ми трябва да излезе идеята и да взема решение. Времето за подготовка е по пътя.
С караваната до Пелопонес и обратно три пъти сменяхме реда на движение и нямахме никаква идея къде и кога. Обикаляхме по места, които дори не знаехме, че съществуват
Първите 12 месеца, от купуването на буса на голо тенеке-25000км и 90 нощувки. Четири години по-късно още не е готов и на никого не му пречи.
Децата ми от пеленачета са на палатка на диво. И са ходили само по палатки до купуването на караваната. От уволнението ‘96 до 2003, когато си станал кемперист, аз още нямах палатка, а не сме се спрели. Имам някой хотел служебно и зимата планински къщи с компания. Всичко за по седмица на стоп и на мотора. Един найлон и един спален чувал.
Можем много да си говорим и за кемперизъм и за къмпингарство, ама ти е безкрайно ценно времето и не ти остава за истинските неща ;)
chicken

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии