За китайските печки

Видима от всички тема

Re: За китайските печки

Мнениеот vladostanimirov » 29 Сеп 2021, 12:28

Ще си купувам китайска нафтова печка.За да е доволна жената. И за всеки случай. А и имам някой лев за харчене. Обаче ще иска ток. За целта имам въпрос : Мога ли на входа на контролера дето влизат кабелите от солара да изведа два кабела и да вържа още един контролер и още един акумулатор към него. Практиката показва ,че солара ми работи напразно поради постоянно зареден каравански акумулатор. Искам за китаеца да си имам отделен акумулатор ,независим от всичко останало.
vladostanimirov

Мнениеот xfact » 29 Сеп 2021, 17:41

Дет се казва, моеш.
Four wheels move the body, two wheels move the soul.
xfact

Мнениеот ogromnii » 29 Сеп 2021, 20:27

дет се казва има едно но - няма да зареждаш китаеца от динамото. Ако това не те притеснява - стреляй. Ако те - да подъвчем алтернативите.
ogromnii

Мнениеот xfact » 29 Сеп 2021, 21:02

Кат е забогатял, да иде да си земе една литиева батерийка. Па да си земе и идно дц/дц зарядно, па тогава ще е екстра. Хем ще е готов за зимъска по европата.
Four wheels move the body, two wheels move the soul.
xfact

Мнениеот vladostanimirov » 29 Сеп 2021, 21:53

Благодаря. Значи първо ще инвестирам в един китаец и един евтин контролер. След това в още един акумулатор ,но това ще е в последния момент да видя с какво разполагам като пари. Не ме притеснява ,че няма да се зарежда от алтернатора. Да влиза по некой ампер от сола ми е ОК. Па ако видя някъде ток ще си го пълня със зарядното . Лайф по4 ми е непознато като колко ще излезе цялата магария.... Засега традиционните неща не ме плашат.
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 29 Ное 2021, 13:22

Такааа, евтиния контролер го монтирах в началото на месеца, epever MPPT дуо нещо си, 20 ампера .Става, само да не беше толкова огромен тулуп. Заедно с него монтирах и втори акумулатор, зелен от телекомските втора ръка. Двата акумулатора работят през шалтери и имам на разположение 100 + 190 Ач ,ясно че не всичко е използваемо (знам ,че има и LifePo4, ама не сега)

Така под шоферската седалка си превключвам батериите
Изображение

Тоя уикенд благодарение на xfact и ogromni ,особено на първия, успешно монтирахме и китайската печка.
Почва се с пробиване . И тъй като това е моя кемпер ,а сам да си пробиеш кемпера ,сърце не ти дава, дупката я направи Тони. Неговата пък я правил Сандо , аз ще направя на някой друг.

Изображение
Изображение

След това се обмазва със силикон и се лепи ето тая намотка за моторджийски аспуси да не грее в стиропора по дъното.
Изображение

Накрая се монтира и печката ,като на изпускателната и тръба се навива остатъка от тая термоизолационна лента.

Изображение
Последна промяна vladostanimirov на 29 Ное 2021, 17:28, променена общо 3 пъти
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 29 Ное 2021, 13:44

Нафтата реших да я държа в 30 литрова туба в отделението за газови бутилки.
Ето така, пасва си Идеал Петроф:

Изображение

Та оня ден навързахме сондата (ще смуче нафта отгоре на тубата) ,горивния филтър и шибаната горивна помпа. Пробих отвор отгоре за да вкарам буксата за помпата и закачихме в неделя системата за акумулаторите и започнахме чакане . Печката десетина пъти се включва и подкачаше гориво докато запълни линията. То имало и програма за това, но кой да чете. Та, в общи линии ,печката тръгна . Набързо вързахме въздуховода и ,който е 75 мм за вентилацията на кемпера, която е 60 или 63, незнам.
По тоя начин.
Изображение

И топлото потече, но само до отворите на седящата група.
Изображение

Назад тръбата в зоната на задната седалка беше топла до мястото в което влиза в банята.

И в банята не духа. Не съвсем, но съвсем слабо и не е топло. След банята е спалнята ,там пък въобще няма топло. Деба !
Трума комбито духа наобратно в тая система и топло има до най -отпред , а китаеца духа отпред назад и в последната дупка няма .
Та снощи разкачих тая лепенка и оставих 75-цата да си духа направо в салона. от 21,30 до 01,00 беше станало 30 градуса. На най-слабата степен !

Заключение : Печката топли много , но в моя случай ще топли само в предната част на кемпера и няма да обдухва банята и спалнята. За зор заман ,да не умреме от студ , е добре. Но тракането на помпата през нощта се чува много, особено това че моята е в кашона с газовите бутилки и кънти вътре като от караоке. Ще се изолира с лента звукоизолационна и ще се върже да виси на една свинска опашка , а няма да е завита с видия.
vladostanimirov

Мнениеот L.dof » 29 Ное 2021, 20:55

Браво ВЛАДО добре сее получило
L.dof

Мнениеот Данаил Делчев » 30 Ное 2021, 11:15

Наобратно няма да духа защото въздуха върви по най лесния път,а не по завоите както ти се иска. При мен в едно Т разклонение духа силно в тръбата направо а в отклонението много слабо. Вариант е там където духа много притваряш клапата и въздуха заминава по другата тръба. Относно помпата (не знам твоята каква е ) , и при мен се чуваше макар и да има някакво гумено тампонче фабрично. Аз сложих още едно и в момента ми е вързана за пода отвън и НИЩО не се чува
Изображение

п.п.Много се кефя като гледам как поетапно вече доста хора минават на дизеляци,а преди 3 години всички ми се смееха... :D

п.п.2 Относно тока - зимата на никой не му стига ама малко си признават. След 25 000 км със 120 кила акумулатори (защото видиш ли да не взема да остана без ток в някой от 5-те ми зимни излета), реших положението кардинално. 2 хубави акумулатора по 105 ампера,тягови и Хонда 2.0 в багажника. Като намалее тока си паля агрегата. С удължителя от кемпера на 10 м не се чува. Ама щели да ме бъзикат,да ми се смеят...дреме ми на... Не виждам смисъл да се товаря със акумулатори и да ги возя целогодишно след като има и друго решение. А иначе 210 ампера ми стигат за един уикенд почти без лишения от всички екстри вкарани в кемпера.
Данаил Делчев

Мнениеот vladostanimirov » 30 Ное 2021, 12:53

Основния проблем при мене е ,че помпата е в отделението с газовите бутилки. А то е направено от метална стоманизирана мрежа, отвътре намазана със стъкломат, над нея изолационна пяна и накрая завършва под седящата група с твърд пластмасов ,почти бакелитов капак. Така лекото потропване на помпата,която е завинтена на кутията резонира и вътре си се чува. Вариант е да я изнеса отвън, става. На първо ще опитам да я обезшумя вътре по някакъв начин, със звукоизолационни лепенки, самозалепяща гума вътрешно и външно, свински опашки вместо оригиналната си гума , па тогава , като последна инстанция ще отиде отвън. Струва ми се ,че ако захвана помпата за металното шаси външно, което е много тежко посредством мека гумана връзка, почукването на помпата няма да може да резонира в много по-тежката конструкция.
vladostanimirov

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии