Smart кемпер

Видима от всички тема

Re: Smart кемпер

Мнениеот nelim » 15 Апр 2021, 22:33

Извинявам се на огромния, ама като мрежов администратор от над 20г, смяната на ип адреса ти е най-малкия проблем и не влияе по никакъв начин на смарт джаджите..
99% от смарт джаджите им трябва да хванат някакъв интернет, без никакво значение какъв и от къде (в момента гаража ми е онлайн през един андроидски телефон като хотспот) и въобще не ги интересува какъв им е адреса, закачат се към сървър и си говорят с него, като си имат идентификатор.

най-разпространения отворен протокол за комуникация със смарт джаджи е MQTT или така нареченото mosquitto и ип адреса няма абсолютно никакво значние :)
Дивайса има интернет - закача се към сървъра и си репортва инфото там, както и получава командите в точно определен за него топик, всички дивайси дето работят с даден клауд работят също без значение от ИП–то.

Единствената драма със цялата тая боза от джаджи е ЧЕ задължително трябва да са онлайн, ако искаш да сработи някаква автоматизация (т.е. те си комуникират през интернет(сървъра)). Ако искаш да е автономно и да работят и без нет (т.е. пир датчика да каже на релето че трябва да светне лампата) - трябва примерно да се сложи едно raspberry PI в кемпера и той да играе ролята на сървър през който комуникират когато няма нет - така ти няма да имаш фиидбак и инфо - но нещата там ще си комуникират през него и ще работят (и пак ип адреса няма значние) :)
nelim

Мнениеот chicken » 15 Апр 2021, 23:54

Ахааа, има движение вече :)
chicken

Мнениеот chicken » 15 Апр 2021, 23:58

Значи, аз четох нещата в блога на Смартарена и звучаха добре до великата мисла б болднат шрифт, че бялата крушка всъщност е синя, ама стъклото бяло и затова свети в бяло... В което има доза истина, ама не толкова чутовно тъпа. Та до там. И вече кви протоколи, кое с какво... Това реленце от линка го гледам като голям камък и не знам с какво се връзва и с кое може да си говори.
Пък и бях зает днес да хуля един специалист по акумулатори и зарядни от 35 години иедин търговец на соларни и други неща... :)
chicken

Мнениеот ogromnii » 16 Апр 2021, 05:43

nelim написа:Извинявам се на огромния, ама...

Нали казах да не ме приемате сериозно :)
Как да се сетя че има забъркан и сървър в играта, така е съвсем хитро, благодаря за краткото и точно обяснение. Явно моят опит е с допотопни играчки, които си говорят помежду си директно. Макар че сега ми светна лампичката че имаше и опция да конфигурирам нещо като сървър, ама не ми е хрумнало да махна колците от доматите... евала.

chicken написа: ..че бялата крушка всъщност е синя, ама стъклото бяло и затова свети в бяло..

Всъщност диодите, използвани за осветление масово са сини, като дължина на вълната, като светят и доста ултравиолетово. Покрити са с луминифор, като добрите стари луминисцентни лампи, който превръща ултравиолета в друга част от спектъра. Има и РГБ решения, ама са скъпи и не са масовка, а и не съм следил дали не отпаднаха ;)

chicken написа:Това реленце от линка го гледам като голям камък и не знам с какво се връзва и с кое може да си говори.

Реленцето е изпълнителния механизъм на смартфона ти. Т.е. в съответното приложение казваш кога и защо контактът му да каже "щрак". А какво ще пуска щракнатият контакт си е твоя работа. Може да ти пали печката, може и да пали външната лампа. Ако навигацията ти също е в играта вероятно има как да конфигурираш нещата така, че като почнат да ти крадат колелата да им светнеш за да им е по удобно и да ги псуваш наживо през стереото. :mrgreen:
ogromnii

Мнениеот chicken » 16 Апр 2021, 08:12

Аз сверодиодите ги знам ка светят :) Затова и казвам, че има нещо вярно в тяхното, ама нещо :)
Джаджите за да си казват помежду си какво да правят трянва да са в една среда. На един сървър, с едно приложение. Не може датчик на Ксиоми през хъб да светне лампа с това реле. Ще светне с реле на Ксиоми, вързано към хъба. И питанката тръгва от там, към коя да се закача, независимо сега какво ми се прави, за да мога да разширявам към каквото ми хрумне. Варианта на Джуджи за пак аларма с нейната сим карта и т.н. отпада, разбира се. Такова си имах, абсолютно безсмислено е със всичките смарт джаджи.
chicken

Мнениеот vladostanimirov » 16 Апр 2021, 11:14

Само да кажа, че ви се възхищавам, колко умно си говорите. Явно съм доста тъп.
vladostanimirov

Мнениеот datajumanji » 16 Апр 2021, 12:03

Нящо сте се превъзбУдили май, а?

Как да не е проблем обратната връзка???

Как уреда ще върне инфо до инерфейса, че релето требе да се изключи?

Да се стане така, че коги идеш у кемперо, той останАл без газчица, щото си забравИл да спреш релето...
Този пример го давам, за да ме разберете.
Сценариите са многобройни и могат да причинят доста неблагоприятни последици ако няма обратна връзка + начални условия + ограничения/гранични стойности.
======================

Римската империя е рухнала след като е настъпила вулгаризация в римското частно право или казано на български, когато законите и съдилищата са започнали да действат в услуга само на богатите и власт имащите.
Подобни процеси се наблюдават и сега, оставам ви да се чудите в коя част на света.

Ние се опитваме да сторим същото с кемпер обурудването - да го вулгаризираме, само че в услуга на мързела, заличавайки откритата вече топла вода, като се надяваме да открием нова по-качествена топла вода.

Аз лично горещо ви пожелавам успех!
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

Мнениеот chicken » 16 Апр 2021, 12:22

Добре ве, що ся тъй прайш да не кажеш нищо полезно за плебса!
Баси, моите нужди са някой да ми каже ей това ти е магазина за ей тия джаджи, от които си купуваш квито и когато ти хрумне и те си бърборят със сървара си и с теб през едно приложение на телефона.
Що св тъй сложно, че и философски завои, ше кажеш, че председател на НС ше ставаш!
chicken

Мнениеот nelim » 16 Апр 2021, 12:30

chicken написа:Аз сверодиодите ги знам ка светят :) Затова и казвам, че има нещо вярно в тяхното, ама нещо :)
Джаджите за да си казват помежду си какво да правят трянва да са в една среда. На един сървър, с едно приложение. Не може датчик на Ксиоми през хъб да светне лампа с това реле. Ще светне с реле на Ксиоми, вързано към хъба. И питанката тръгва от там, към коя да се закача, независимо сега какво ми се прави, за да мога да разширявам към каквото ми хрумне. Варианта на Джуджи за пак аларма с нейната сим карта и т.н. отпада, разбира се. Такова си имах, абсолютно безсмислено е със всичките смарт джаджи.

Ами вземи едно такова реле и го пробвай, не е мельони :)

Захранваш го на 12в - инсталираш си апликацията на телефона и тя ще го намери. (eWeLink)
Като го намериш - му подаваш инфо към коя wireless мрежа да се свързва, SSID и парола
то ще се рестартира и след малко ще ти се появи в софтуер-а като реле - така вече може да го щракаш от всяка точка на земята, стига и ти и кемпера да имате нет.
Като щракаш - релето ще има сух контакт който ще дава/спира контакта на нещо което си прекарал през него..
Може а си му направиш график.. а може и да си го пускаш ръчно.
Обратна връзка си има, щото дори някой да го пусне ръчно в кемпера (то си има копче) - на телефона ще ти се обнови че релето е ОН.

Ако искаш да го пускаш/спираш спрямо температура, ще си вържеш и един температурен датчик за да гледаш колко е топло/студено в кемпера..

Все още не разбирам проблема с обратната връзка за който коментира джуманджи, при положение че имаш интернет.. ако толкова държиш да знаеш че газта свършва и искаш да изгасиш релето, вместо печката да изгасне поради липса на газ, ще си сложиш и датчик за нивото на газ (което вече ще е малко по-сложно) :)
Ама аз си мисля, че да сипва газ, когато иска да му е топло си е работа на собственика.. да е толкова отвеян че да пуска печката като знае че няма газ е тъпо...
Ако няма температурен датчик и се опасява, че ще забрави релето пуснато, го разбирам - аз затова съм направил релето на радиатора в банята автоматично да се гаси 20 минути след като е пуснато, а на село има едно реле с което бащата си пуска помпата и се гаси всяка вечер в 00:00, ако случайно го е забравил или е останало без интернет ;)
В смисъл ако искаш да се заиграваш - тия релата с custom софтуер са доста гъвкави - може да си направиш няква програма в тях която да си върви и без да има нет.. ама смарт джажа без нет е като жена без цици..
nelim

Мнениеот datajumanji » 16 Апр 2021, 12:48

chicken написа:Що св тъй сложно, че и философски завои, ше кажеш, че председател на НС ше ставаш!

Ни ма щат...
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии