Контролер

Видима от всички тема

Re: Контролер

Мнениеот ogromnii » 07 Дек 2020, 21:13

chicken написа:..успуредното им връзване..

И аз съм против успуредното, но успоредното в някои случаи е ОК. На практика ако двата акумулатора поддържат еднакво или близко напрежение в покой след като са заредни е напълно нормално да бъдат вързани да работят в паралел. Бонусът е че капацитетът на всеки акумулатор спада при по-голям ток, паралелното връзване намалява тока от всеки и по този начин увеличава капацитета му. Особенно в случай като твоя на ползване на кафемашина и прочее екстремни консуматори. А ти си бъди против ;)
ogromnii

Мнениеот chicken » 07 Дек 2020, 21:16

Баба ти цял живот с генератор! Просто не си пускаш кафемашината и готово. А и аз имам генератор - F1AE0481D :)
Последна промяна chicken на 08 Дек 2020, 11:38, променена общо 1 път
chicken

Мнениеот chicken » 07 Дек 2020, 21:26

Гледай сега, като купуваш евтини стартени акумулатори може да преглътнеш някои неща. Но това не ги прави правилни и работещи адекватно. Два акумулатора по 350-400 кинта нивгаш не бих ги закачил директно.
Най-забавно ми е като се почне това с партидите, поредните серийни номера... За тапетите съм съгласен, два съседни тапета трябва да са от една партида :)
chicken

Мнениеот ogromnii » 08 Дек 2020, 05:33

от 100 или от 700 кинта = принципите са еднакви. Няма ли потенциална разлика ток не тече. За проверяването на което е достатъчен мултимер от 8 кинта.
ogromnii

Мнениеот chicken » 08 Дек 2020, 09:32

Ти сериозно ли?
Кога и за колко време няма да има потенциална разлика?
Не бе, сигурно е така, гледам и по лодките ги редят по няколко, пък там животеца ти зависи от това, не кафето...
chicken

Мнениеот chicken » 08 Дек 2020, 09:40

Защо говоря за цената на акумулаторите ли?

“ Важно! Трябва да се разбере, че дори да се спазват всички правила за свързване, е невъзможно да изберете батерии с абсолютно идентични характеристики. Това неизбежно ще доведе до дисбаланс в стойностите на капацитета и напрежението, което с течение на времето ще доведе до увеличено износване на по-слабите батерии”

Когато си пазаруваш евтини акумулатори “за колкото изкарат, нали са евтини” правиш каквото си искаш, пък колкото изкарат, нали са евтини...
Някои си насмогват на масрафа да прецакват и скъпи...
chicken

Мнениеот chicken » 08 Дек 2020, 10:41

То нямало нужда от помощ в другия форум! :) Значи, язък ми за 160 ватовия панел! Въпреки, че ога да се закълна, че съм подминавал 18 ампера, а три по 100 вата правят макс 16,2 ампера в перфектни условия по спецификация. Като казвам перфектни сигурно нямам предвид лепнати мръсни на покрива, както са моите :)

sampo написа:
momo написа:
...Ако се сложи един 170вата и един 100вата,автоматично получаваш два панела по 100вата...

Колега аз ползвам Crane 160 + 80 W свързани в паралел през превключватели, имам 2 волтметри, единия следи входящото напрежение от панелите , другия волтметър на акумулатора/100Аh/ + амперметър за тока от панелите. Тоест имам достатъчно наблюдения а и компетентност.
Когато се твърди неистина има вероятност да заблуди потребители без достатъчна информираност.

Неправилно се изразих,имах предвид че се получава капацитета на по-малкия солар накрая. Не Ви знам уредите които ползвате колега,но ако си мислите ,че имате мощност от 240 вата във Вашия случай,мисля че вие сте се заблудили. Слагам панели 6та година вече,и притежавам апаратура за няколко хиляди евро. Не се изтъквам и нямам намерение да споря с никой. Не съм поредния караванаджия с некомпететно мнение,желанието ми е само да помогна.
chicken

Мнениеот datajumanji » 08 Дек 2020, 10:58

Чи Кин,
Големио говори по научному.
Не говори в буквалния смисъл.
Истината е ясна за всеки - живот на акумулатори 2-3 години, за да не фалират производителите, цената е подробност...
Останалото са мечти и мантри, в зависимост от коя страна на щанда си.
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

Мнениеот chicken » 08 Дек 2020, 11:14

Е да де, ама ние в буквално ползуваме, де му се вика :)
За живота не знам, идеята е, че пърформънса (дет му се вика) на скъпия е различен. И ако си с минимална комсумация, как си требе, е се тая. Ма тогава няма да връзваш и на кур низ. Като си като мен търсиш по-така в по-малки размери. И зимаш по-така акумулатор. На който обаче не искаш да съкратиш живота и представянето в комплект с още един, приравнявайки ги на кои да е два за без пари.
chicken

Мнениеот chicken » 08 Дек 2020, 11:15

Аз към Трифонов имам питанка, че там не мога, какво означава да се изплати мпп контролер? Знае се какво прави и на човек или му трябва, или не.
chicken

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии