Хладилник

Видима от всички тема

Re: Хладилник

Мнениеот chicken » 21 Юли 2020, 10:12

Ти въобще отварял ли си хладилника, че да видиш дали е там? :)
Владо, помним с тоя кемпер кви предварителни тестове имаше и кво ли не, преди да отидеш на къмпинг ;) А май си и с Комби, та направо си в бекграунда в този случай :)
На караваната горния ръб на горната решетка, беше на нивото на оная пача, дето трябвала да се охлажда. Не са лоши машинки газовите хладилници, ама педерските производители на бунгала ги поставят в невъзможни условия на работа, че да им се наместят нещата. Редки са случаите, в които са монтирани адекватно. Добре, че днешните високи хладилници не им оставят избор.
chicken

Мнениеот ogromnii » 21 Юли 2020, 17:59

Под дърво бях на баш-бара, не защото го търсих, а напред е много песок, а не ми се окопава. Поне за уикенд не ми се. Иначе съм спирал и на плажа там, влизаш с 40, нацелваш горе-долу нароченото място, после на тръгване една игра с дъски майката си трака. Ама за 2 седмици си заслужаваше, сега и за месец да съм ще си кеся отзад, не че бих отишъл за повече от уикенд. Бахти гмечта и телесата... А нямало хора на нашто море - дрън-дрън, Бабката си тръгна към 6 и вися час в задръстване между черноморец и бургас. В 8 беше ок. Много народ, много нещо. Явно богаташи, яденето на капанче е около 4 до 5 пъти по-скъпо от гърция...

Производителите на бунгала не ги псувай, моят хладилник е монтиран по устав и без вентилатори е мъртвец, на сянка идими-додими, на слънце спира. Упътването явно е писано за зимно ползване в Норвегия.
ogromnii

Мнениеот chicken » 21 Юли 2020, 22:40

Е кво по устав, решетката трябва да е над хладилника, а няма как да стане, като е в кухнята.
За Градина странни разсъждения :) Много ясно, че цялата софийска гмедж е там. Нема им стъпим
chicken

Мнениеот L.dof » 21 Юли 2020, 23:22

Да се обадя и аз ,в гръцко на плажа беше 32 в кемпера 40 хладикника чук ,нонстоп вентилатори 2 бр през деня лед в камерата и ладно пиво . Доволно предоволно .
L.dof

Мнениеот ogromnii » 22 Юли 2020, 06:28

chicken написа:Е кво по устав, решетката трябва да е над хладилника, а няма как да стане, като е в кухнята.

има, котлоните са над хладилника, решетката е на ръба на плота. Изцяло е над ребрата и половината над хладилника.
ogromnii

Мнениеот Bamze112 » 23 Юли 2020, 11:07

Ихааа, каква дискусия се заформи. Тази тема е толкова банална и вечно актуална (особено лятото).
Значи съботно-неделно, втори опит на същата височина, с голям камък на предна дясна и малко игра с възглавниците (днес ми пристигнаха клиновете) - хладилника работи ...сутринта рано беше на 4 градуса пълен.
През деня стигна до 9 -10 пряко напечен. Вързах за проба едно вентилаторче отвън и свали до 8 ама може и щото влезе в сянка страната с хладилника.
Намерих си термостатчето, но то на малките градуси включва на големите изключва та ще трябва реле. Въпроса е да мъча ли с още връзки (потенциално проблемни точки),
или да ги вържа директно през светещо копче да ми вади очите вечер, че да го спирам. Още не знам какви температури целим на зоните....
Bamze112

Мнениеот chicken » 23 Юли 2020, 13:05

Аз скоро пак се замислих, дават някакви градуси едикъде си, но. Хладилника е конструиран да работи при някаква температура на околната среда. Общо, сиреч вътре може да е някаква температура под околната. Колко беше, 25 градуса при по-новите с по-читава изолация? Това важи за всички хладилници, ама компресорните имат ресурс да компенсират, за разлика амонячните. Другото, зависимо от околната температура, е температурния режим на агрегата. Този хладилник, оставен навън, без шкаф и стени окло него, би трябвало да работи нормално до едни 40 градуса тепература на въздуха. Проблема е, че работят на затворено, а в това затвоено е и нагревателя. И идва момент, в който трябва да се направи принудителна вентилация отзад, защото естествената не насмогва. Сега, производителите говорят за датчик едикъде си, вентилатора да охлажда едикое си... Аз пък залагам на охлаждане на цялото пространство отзад. Цялата система е смятана с някаква площ на топлообменниците един спрямо друг, спрямо тръбите, спрямо нагревателя и цялото това нещо да е в баланс ей така, в пространството. По моему трябва да се вентилира целия обем зад хладилника. Вентилаторите да са нискооборотни, да не се чуват и да помагат на естествената вентилация, а не да са прахосмукачки. Ако са прекалено мощни и създават силен въздушен поток може да се създаде предпоставка за нарушаване на баланса.
При възможност за сензор бих сложил с идеята вентилатора да се включва при някаква температура на въздуха общо отзад. 30-35, не знам...
Всичко това за работещ хладилник. Ако ще се мъчи мъртвец...
Майката му е да не прегрява системата.
Моя компресорния е така монтиран, че заради задния кондензатор се наложи да сложа вентилаторчета. Но вентилатори имат и всички съвременни, които са с навит кондензатор, та нищо странно или срамно няма в това. Бусовете са по-тесни и хладилника е вкаран много плътно.
chicken

Мнениеот ogromnii » 23 Юли 2020, 17:21

Аз съм сложил нискооборотни, 2 12см на горната решетка и 1 10см под оребрението да духа нагоре. Когато ми работеше термостата се включваше при 50 градуса в шкафа и беше тамън. После се прецака и съм ги вързал да въртят винаги - няма проблем от преохлаждане, ама и хладилникът е с термостат и си намалява пламъка като е нужно. Ако е без - по добре да се спират
ogromnii

Мнениеот Bamze112 » 24 Юли 2020, 16:38

Ориентирах се.
Моя има термостат, до колкото разбрах от четенето, само на 220В.
При дупка в програмата ще бодна два на горната решетка с едно или две ключета и приключвам с хладилника.
Колкото толкова. Благодаря за съдействието.
Bamze112

Мнениеот ogromnii » 25 Юли 2020, 08:24

Ориентирал си се.
Преди време се въртяха някакви китове от Елимекс регулируем електронен термостат, работят, но изходът им е с реле, което има поне 100-200 мА собствена консумация, дразни ме концепцията и не си взех. Есента, ако остане време, съм се наканил да измъдря някаква схема с транзисторен ключ, ако се получи добре ще я популяризирам. Живот и здраве ;)
ogromnii

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии