от chicken » 23 Юли 2020, 13:05
Аз скоро пак се замислих, дават някакви градуси едикъде си, но. Хладилника е конструиран да работи при някаква температура на околната среда. Общо, сиреч вътре може да е някаква температура под околната. Колко беше, 25 градуса при по-новите с по-читава изолация? Това важи за всички хладилници, ама компресорните имат ресурс да компенсират, за разлика амонячните. Другото, зависимо от околната температура, е температурния режим на агрегата. Този хладилник, оставен навън, без шкаф и стени окло него, би трябвало да работи нормално до едни 40 градуса тепература на въздуха. Проблема е, че работят на затворено, а в това затвоено е и нагревателя. И идва момент, в който трябва да се направи принудителна вентилация отзад, защото естествената не насмогва. Сега, производителите говорят за датчик едикъде си, вентилатора да охлажда едикое си... Аз пък залагам на охлаждане на цялото пространство отзад. Цялата система е смятана с някаква площ на топлообменниците един спрямо друг, спрямо тръбите, спрямо нагревателя и цялото това нещо да е в баланс ей така, в пространството. По моему трябва да се вентилира целия обем зад хладилника. Вентилаторите да са нискооборотни, да не се чуват и да помагат на естествената вентилация, а не да са прахосмукачки. Ако са прекалено мощни и създават силен въздушен поток може да се създаде предпоставка за нарушаване на баланса.
При възможност за сензор бих сложил с идеята вентилатора да се включва при някаква температура на въздуха общо отзад. 30-35, не знам...
Всичко това за работещ хладилник. Ако ще се мъчи мъртвец...
Майката му е да не прегрява системата.
Моя компресорния е така монтиран, че заради задния кондензатор се наложи да сложа вентилаторчета. Но вентилатори имат и всички съвременни, които са с навит кондензатор, та нищо странно или срамно няма в това. Бусовете са по-тесни и хладилника е вкаран много плътно.