DIY бусокемпър

Видима от всички тема

Re: DIY бусокемпър

Мнениеот ogromnii » 26 Юни 2019, 12:35

Това заради теб и за бара не го загрях, ама не е и важно ;)
За фибрана - точно това коментирах преди, имам 2 чешита в мазето, единият е твърд и крехък и не става, другият е доста еластичен, огъва се лесно и не е чуплив/ронлив. Мисля да пробвам с него и ако е ОК да потърся къде се продава такъв.
ogromnii

Мнениеот mulenceto » 26 Юни 2019, 12:54

Единствено лепенето на цялата повърхност, ще има добър ефект.
По мои впечатления оригинала (зеления) е най-здрав.
Разни розови, жълти и т.н. са по-зле.
mulenceto

Мнениеот ogromnii » 27 Юни 2019, 22:04

Занимах се с едно ремонтче, което ме провокира да поплюя. Накратко - на буса не му бачкаше климатика, оказа се че не бачка компресора. Т.е. не включва. Тома неверни установи че му е прекъснат електромагнитният съединител, ама за тест заклещих тел в него, запалих и задуха студ. Ок, значи компресора гура, източих фреона и го свалих. Централният болт на шайбата се скъса, въпреки всички чалъми - така намазан с лепило, че отвиване няма.
Както и да е, накрая свалих "бобината" и понеже си е за боклука взех да дълбая из заливката. Хоп - появи се термопредпазител. Предпазил каквото трябва.
Тук е момента да си призная причината за това словоизлияние. В последните години адски се дразня на "еко" рекламите на автоиндустрията, докато в същото време едри компоненти се произвеждат с програмирано късичък живот. Също скъпи, но това е икономическият аспект на същия кур.
На практика се опулих на курчето, залято в смолата, сигурно съм фантазьор ама си го представих така: Купуваш си кола, климатика си бачка, компресорът включва-изключва циклично, така си работи. С течение на годините суперхерметичната система позагубва малко "еко" фреон, и някъде към 5-7г., понеже фреонът е намалял, климатикът е по-неефективен и компресорът работи повечко - хоп, бобинката "прегрява" бушончето цъфва и срещу има-няма 800 евра в сервиза ти слагат нов компресор, зареждат газ и чао. Супер, всички са взели някой лев, win-win, готин бизнес. Старият компресор ще се рециклира, няма да отиде на сметището. Само дето за производството му е изхабена енергия, ама отива на боклука по бизнес съображения. Материалът, айде повечето от него ще бъде рециклиран. Браво Господине, а дано ти мине... ама надали. Ебаси тъпата цивилизация...
За да не е съвсем голословно - няколко фотоса:

Изображение

Това е малката гад. Изчоплена.

Изображение

Вече шунтирана, жичката залята със смола, магнита захранен, да видя нагрява ли прекомерно, и отверката залепена на магнита, да знам че работи.

Вместо да се почувствам удоволетворен как хитро съм прецакал системата се почувствах омерзен, че си изгубих половин ден с тази глупост. Глупост, защото някой е заложил кур. Или написал, за да си ходи. Не е авария. Това е абонамент. Чупи-купи. Скъпо.
#hubavoe....
ogromnii

Мнениеот chicken » 27 Юни 2019, 22:18

Ми аз защо отсвирих мераците на жената за по нова кола. И и казах, че ще си кара 18 годишната Тойотка, докато не решим да влезем в схемата със каране само на гаранционни коли. Ама ще взема да си проверя фреона в климатика. Не, че ще има файда, при положение, че вече не духа в малката кабинка, а в целия обем. Обесвам едно одеало плътно зад седалките на децата, за да поогранича обема
chicken

Мнениеот ogromnii » 27 Юни 2019, 22:20

Хаха, моят като духа топло, мога да закача чифт чорапи. Някъде в обема, циркулацията ще свърши останалото ;)
ogromnii

Мнениеот mulenceto » 28 Юни 2019, 10:23

Бе вземи му сложа пак фусче, не е излишно, ако ще оставяш същата бобина.
mulenceto

Мнениеот ogromnii » 28 Юни 2019, 12:50

mulenceto написа:Бе вземи му сложа пак фусче, не е излишно, ако ще оставяш същата бобина.

Ами не съм съгласен, мисля че е излишно. Какво точно пази, освен просперитета на производителя?
ogromnii

Мнениеот mulenceto » 28 Юни 2019, 15:33

Ако изолацията не издържи и окъси от прегряване какви ще са щетите?
mulenceto

Мнениеот ogromnii » 29 Юни 2019, 04:41

Ако окъси - ще изгори бушон. Загряването само по себе си може да повреди ремъка и семеринга на компресора. Това са двата неметала в съседство. Но предвид дебелината на проводника и тънките пинове на буксата този сценарии е много невероятен. Отделно нагряване беше имало само в зоната на самия термопредпазител, заливката беше "кипнала" около него, така го открих. Т.е. вместо да пази от нагряване, самият той е нагрявал.
Шунтирал съм го. Това ми е личният автомобил, аз си нося риска. Факт е обаче, че доста компресори на Мастер дефектират, което ме кара да настоявам на теорията че схемата е куркапан. Занимавката ми беше първо от спортна злоба и второ от стиснатост, да не извадя от собствения си джоб. Ако е кола в сервиз в най-добрия случай ще е нов електромагнитен съединител, но предвид това че централното болтче е брутално залепено за оста и е неотвиваемо - нов компресор. Кой ще си играе да дупчи болтове и да чисти резби. 350 - китаец, 780 европеец. Готино. Башка труда по смяната, фреон-мреон. Един здрав агрегат на боклука.
Сигурно аз не съм наред, ама тази организация на бизнеса не ме кефи. Бахти лакомията, бахти парите. Ковчега няма джобове. А като се лепне и етикета "еко" на цялата схема, пародията е пълна. Произвеждаме за да продаваме, за печалба, за да се счупи и да се продаде още. Бойлерът в къщи издържа 5 години и една седмица. Бахти добрите а? Ако изкара 6 е загуба за фабриката. Така де, пропусната полза ;) . Сигурен съм че имат цял отдел, които да изчислят кое колко да се изтъни. Оптимизация се нарича. Ако разпуснат целия отдел и правят бойлерите с 10% по-неоптимизирани фабриката ще печели пак толкова, ама цял отдел паразити ще останат без работа и ще трябва да хванат лопатите. А така е хем социално, хем екологично. Икономисва се материал, инженерите оптимизират, симулират... Пък и бизнеса с рециклиране се подкрепя... Мнооо Яко ... :!:

Както и да е. Климатика си оправих, света няма да оправя. Само си мрънкам. Надявам се днес да сменя маслото и да хлопна щита под двигателя, с което условно да сложа точка на етап "Направи си сам бус от бус" и да премина към етап "кемпър от бус" :mrgreen:
ogromnii

Мнениеот mulenceto » 29 Юни 2019, 12:37

Значи пожар не се рискува, така, че напред към кастена. ;)
mulenceto

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии