Занимах се с едно ремонтче, което ме провокира да поплюя. Накратко - на буса не му бачкаше климатика, оказа се че не бачка компресора. Т.е. не включва. Тома неверни установи че му е прекъснат електромагнитният съединител, ама за тест заклещих тел в него, запалих и задуха студ. Ок, значи компресора гура, източих фреона и го свалих. Централният болт на шайбата се скъса, въпреки всички чалъми - така намазан с лепило, че отвиване няма.
Както и да е, накрая свалих "бобината" и понеже си е за боклука взех да дълбая из заливката. Хоп - появи се термопредпазител. Предпазил каквото трябва.
Тук е момента да си призная причината за това словоизлияние. В последните години адски се дразня на "еко" рекламите на автоиндустрията, докато в същото време едри компоненти се произвеждат с програмирано късичък живот. Също скъпи, но това е икономическият аспект на същия кур.
На практика се опулих на курчето, залято в смолата, сигурно съм фантазьор ама си го представих така: Купуваш си кола, климатика си бачка, компресорът включва-изключва циклично, така си работи. С течение на годините суперхерметичната система позагубва малко "еко" фреон, и някъде към 5-7г., понеже фреонът е намалял, климатикът е по-неефективен и компресорът работи повечко - хоп, бобинката "прегрява" бушончето цъфва и срещу има-няма 800 евра в сервиза ти слагат нов компресор, зареждат газ и чао. Супер, всички са взели някой лев, win-win, готин бизнес. Старият компресор ще се рециклира, няма да отиде на сметището. Само дето за производството му е изхабена енергия, ама отива на боклука по бизнес съображения. Материалът, айде повечето от него ще бъде рециклиран. Браво Господине, а дано ти мине... ама надали. Ебаси тъпата цивилизация...
За да не е съвсем голословно - няколко фотоса:

Това е малката гад. Изчоплена.

Вече шунтирана, жичката залята със смола, магнита захранен, да видя нагрява ли прекомерно, и отверката залепена на магнита, да знам че работи.
Вместо да се почувствам удоволетворен как хитро съм прецакал системата се почувствах омерзен, че си изгубих половин ден с тази глупост. Глупост, защото някой е заложил кур. Или написал, за да си ходи. Не е авария. Това е абонамент. Чупи-купи. Скъпо.
#hubavoe....