DIY бусокемпър

Видима от всички тема

Re: DIY бусокемпър

Мнениеот chicken » 25 Юни 2019, 00:02

Мини Хекито е с най- много светъл отвор. Не е проблем и да стои срещу вятъра. Кораво е. Имаше един арестуван кемпер пред първо РПУ, човек, идея си нямаш какво преживя този люк в напълно отворено положение :) Месеци и сезони, ден след ден... Аз ще слягам два такива. МПК имат вче хубави прозрачни модели и въобще не са афиф. Сложих в банята малкия вариант... Много го харесвам. Единствено комарника е досаден и ще се счупи накрая. Не знам и дали имат уплътнен вариант. В банята разбираемо не е и в движение е малък ад вътре :) Все едно си в тоалетна на влак. Нали още си нямам резервоар за мръсната вода и виси гофрето от сифона, та става лудница :)
chicken

Мнениеот Данаил Делчев » 25 Юни 2019, 11:21

За люковете аз знам така - единия трябва да е с принудителна вентилация ,другия не. Що? Не помня. Май заради конденза от издишания въздух беше.... Аз ги взеха така. Относно микропорестата гума. Взех я от Гената от Русе. Не помня цената ,но за целия бус ,а той е доста голям, ми отидоха някъде около 600 лв със все ленти пак от гума,4 мм,които ползвах вместо така широко използваното алуминиево тиксо.Имам снимки от тази зима,ама божа работа къде са. Накратко - минус не знам колко си,студ и скреж по буса. Паля печка вътре. На места буса има изолация,на места няма. След 10-ина мин , там където има гума скрежта си седи отвън. Там където няма текнаха води отвън и вътре. Не знам как ще е с фибран и вата,но може би винаги ще остане някъде незалепено и после конденз между изолацията и ламарината.Ако е вата ,ще се накисне като стой та гледай...
За фибрана - сложих няколко парчета върху гумата с цел да запълня по евтино някои от по-големите кухини. Лепих с някаква пяна-лепило ,бързо засъхваща. След това затворих със шперплат. На едно място обаче се появи такъв звук....все едно стиропор в стъкло....бърка ти .....да не казвам къде. Добре че това място е на борда под спалната,та след като сложих дюшеците не се чува. Буса се усуква по време на движение и при триенето на фибрана с ламарината се получава този звук. Така че имай го в предвид. Имам цяла задна преграда и стени на банята които спират до някъде усукването. Но и милиметър да се движи пак си има усукване.
Данаил Делчев

Мнениеот datajumanji » 25 Юни 2019, 11:58

Най-първо туряш битум и после се лигавиш с другото.
Аз ползвах Новол (ако е реклама да се изтрие) - самозалепващ.
Шумоизолацията е невероятна.
Позволява да се лепи няколко слоя.
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

Мнениеот chicken » 25 Юни 2019, 12:33

Битума лесен. Яъпреки, че “ей сега тука ще налепя” се превръща в няколко часа :) Лигавенето после си е ебало фара
Последна промяна chicken на 25 Юни 2019, 18:34, променена общо 1 път
chicken

Мнениеот datajumanji » 25 Юни 2019, 13:48

хубавото и лесното на се търпят много, много
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

Мнениеот chicken » 25 Юни 2019, 18:37

Ми не, то не е трудно, ама режеш, отлепваш, залепваш, режеш, отлепваш, залепваш, режеш... Битума върши чудеса. Хубавото е, че не се слага плътно. За функционирането му е достатъчно да се запълни една трета от площта. Айде, при ентусиастите може и половината :) От там нататък не върши повече, но тежи повече.
chicken

Мнениеот chicken » 25 Юни 2019, 21:33

Аз млъквам,,че само лъжа и манипулирам. Цял месец откакто съм изгонен от оня форум, ама явно някои имат нужда от повод да се слюнчат и изтъкват, та още им държа подмокрено. Та внимавай, Огромний, кво пишеш, че ей го, мен ще ме “ремонтират” :)
Междувпрочем знам мен и Марци за какви постове (уж) ни изгониха, явно новите правила не важат за всички...

“Баткооооо, казвам ти мога да изправя със секирата и всяко криво дюшеме на всеки "майстор" . Тоест Бате много неща омекнали можем да оправим, а можем и да омекотим. Стига браточката да иска такъв "ремонт" Embarassed

Ако някой има проблем с пода - нека пише тук - нямам тайни и ще разнищим в тази тема всичко. Който иска да майстори - проблеми няма. Няма и нищо сложно. Ако на някой са му обяснили, че има- Да, така е, но само, когато работи с неправилните материали и мозък, защото после се налага да преодолява дунавски вълни, дървеници и покълнал разсад между фугите. Това вече се е случвало, но тук инфо няма да намерите за тези проблеми... Wink

Ще препоръчам на четящите юзъри в техническите теми много внимателно да си подбират инфото. Да проверяват кой го пише и как. Защото с годините, форумите се напълниха с разни батки , които сеят акъл, без да го имат. Подбирайте си добре инфото. Най-хубавото е, че тук такива "майстори" на този етап няма.

Поздрави и нека тази секция бъде от полза на юзърите тук ! Лесно е - просто не трябва да лъжем “

Забавното е, че и за дюшемето и за нищо друго никога не съм премълчавал и лъгал. В началото не пишех (защо ли), но хората се скъсаха да ме питат и на всички отговарях на лични и на живо. Включително и на лижещи нечии задници. После и във форума го писах. А именно да, дюшемето си еба майката, съжалявам, че го направих и, че повече няма да си причиня такова нещо. Ама на някои путарани, с които съм споделял, не им и идва на акъла да възразят на Мечков. Един не написа “Абе, Мечков, не е вярно, че не си е казал проблемите. Шунди сеирджийски. А на Мечков не ми е изгодно да вижда всичко написано. Нали му трябва повод да се слюнчи и да е мъжкар...
Междувпрочем не се иска много акъл за да се знае, че дюшемето е по-лекия и по-добре изолиращия материал в сравнение с шперплата. Нарежда се идеално, резултата е перфектен. За няколко дни. Но не материала е некачествен, а аз съм тъпо парче. И лъжа.” Голямата” драма е, че си трябва един час облепване с найлон, че прахоляка се навира навсякъде, един час шкурене със шлайфа и евентуално покриване с нещо, с което се покрива и шперплата. Аз имам друга идея за след шкуренето, защото продължавам да държа на истинското дърво на пода.
Истината е, че искам да го изместя в майсторлъка и се скъсвам да лъжа и прикривам.
Аз чакам с интерес ремонта ми, че нали, на живо не е като в интернет, скъсвам се да въртя километри и нощувки в дървоядите за спътници, и си работя по кемпера, че е далече от довършване. А ти, Огромний, внимавай да не те причислят към батките, даващи акъл. Съжалявам, че в твоята тема, ама си е по темата, а мен ме мързи да си почвам отново моята. Сега повече разходки ми се споделят :)
Последна промяна chicken на 26 Юни 2019, 16:26, променена общо 1 път
chicken

Мнениеот ogromnii » 26 Юни 2019, 07:45

А, темата изобщо не е моя. Темата е за направи си сам. А толерирането на и без това издигнатата в култ простащина е причината да спра да участвам във форума за батки.
Битума като шумоизолация май е добра идея. За топлоизолационните свойства на фибрана не се притеснявам - един от най-добрите за целта материали е. По отношение на конденза - мисля да го лепя по стените на вертикални ивици лепило, така че евентуален конденз да може свободно да се стече надолу, в праговете има нарочни отвори ако влезе вода да изтече.
За пода смятам да си ползвам "оригиналния" шперплат, в завидно добро състояние е, само ще го кача върху примерно 2см летви, за да има място за изолация.
Недишащите капандури имат "открехнато" положение за дишане, но са плътни за в движение, иска ми се да не влизат студ зимата и жега лятото. С "дишащите" в кемпъра не мога да стопля задната част ако не запаля печката при -5 и надолу, в кабината по къс ръкав, отзад с одеала. От тази гледна точка клоня към плътните.
ogromnii

Мнениеот chicken » 26 Юни 2019, 08:50

Не бих разчитал конденза да се стича :) Не е толкова трудно дс се изолира вътрешния въздух от ламарината.
Битума е задължителен, но той не е звукоизолация в онзи смисъл. Променя резонансната честота на ламарината, нормално казано ламарината спира да дрънчи. След многп лепене се бях позачудил защо, за Бога го оравя, но след това сложих и на задните врати... С това да бях започнал :)
Люковете задължително с уплътнение!!! При мен на банята не е. Ама там и не искам. Лошото е, че Тулето с вентилатора също не е, а е отпред. Не ми остава време да му потърся нещо. У Софето имало магазин за всякакви уплътнения, ще трябва да го изровя. Другите два люка ще са си уплътнени.
Шперплата на моя под беше накиснат с масло. Не ставаше за ползване. И за шаблон дори не ставаше.
А за другия форум, извинявам се, че си спрял да пишеш заради мен! Надявам се тук и в бара да са ни други отношенията!
chicken

Мнениеот mulenceto » 26 Юни 2019, 09:35

По отношение лепенето на фибран, имайте предвид, че материала е порест/слаб и недостатъчно гъвкав, поради което въпреки, че повърхностно залепва добре в точките на контакт, при напрежение се къса самият материал в дълбочина под залепеното.
mulenceto

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии