Блокирала скоростна кутия :(

Видима от всички тема

Блокирала скоростна кутия :(

Мнениеот Рачо » 31 Май 2020, 17:15

И така. Както пише в заглавието, кемпи рязко спря на сред пътя. Първо взе да хуби мощност, след няколко секунди взе да тресе и блокира колелата. След малко опити успях да включа на първа и леко-леко се прибрах в къщи Късмет, че се случи на около километър от дома, а и че нямаше трафик! Та в момента нещата седят така: На първа съм и не изключваше от нея. На изгасен двигател сякаш включва на втора, четвърта, пета и задна, но не смея да пробвам на работещ двигател. Някой има ли идея какъв може да е проблема и дали може да се отстрани без сваляне на кутията. Базата е Фиат Дукато 2.5 ТД 88 година.
Поздрави и безаварийни!
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник". :)
Рачо

Re: Блокирала скоростна кутия :(

Мнениеот L.dof » 31 Май 2020, 17:55

Мисля да му е било малко маслото в скоростите , и някой сихронизатор ,Огромния да каже той е отварял скорости .
L.dof

Мнениеот nelim » 31 Май 2020, 19:30

L.dof написа:Мисля да му е било малко маслото в скоростите , и някой сихронизатор ,Огромния да каже той е отварял скорости .

Нещо не ми се чини да са синхронизатори.. от тях няма да сурне колелата, а и навремето въобще нямаше синхронизатори, та с двойно амбриране и игра с оборотите може да си превключваш и без тях. Аз съм късал вилка на съединителя и съм си прибирал колата без съединител въобще. Това все пак не са правозъби кутии

Мен лично това суркане на колелата ме притеснява и си мисля че без сваляне на скорости няма да се размине...
nelim

Мнениеот ogromnii » 31 Май 2020, 20:09

Със сигурност без сваляне няма да мине. Звучи като да са се задействали 2 предавки едновременно. Най-вероятно поради малко масло да е затегнал вътрешен лагер/втулка в зъбно колело. Ама без дисекция нищо сигурно не може да се каже.

Е, хипотетично ноже да легнеш отдолу, да провериш на пръчката има ли масло, ако няма да налееш, да запалиш да поработи и да видиш дали ще "мине". Не съм оптимист, но такива чудеса понякога се случват.
Последна промяна ogromnii на 31 Май 2020, 22:48, променена общо 1 път
ogromnii

Мнениеот Рачо » 31 Май 2020, 22:46

Явно ще се цапам и ще залягам от долу, но се надявах да мина метър :)))
А за маслото - последно го проверявах преди около 2000 км. и не беше мръднало, а и нямам следи на паркинга.
А някакви напътствия за по-лесно сваляне? ... пред гаража :roll:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник". :)
Рачо

Мнениеот ogromnii » 31 Май 2020, 23:04

Въоръжаваш се с голямо гедоре, 46 ли беше или там някъде, отвиваш централните гайки (на полуосите), ако са с капачки - сваляш ги внимателно с почукване. Разхлабваш гумите, вдигаш и подпираш предницата на солидни стойки. Сваляш гумите, отвиваш шарнирите (от 4-те болтчета, по 2 на пълен ляв и по 2 на пълен десен волан). Натискаш надолу носачите, изнизваш каретата изтегляйки шенкела навън. След това с помощта на щанга измъкваш вътрешните карета от кутията. Ако са ръждясали шлиците може да се наложи да разглобиш вътрешните карета за да свалиш полуоските. След това по възможност (ако болтовете не са ръждиви) сваляш целият ляв носач с конзолите откъм купето. Откачаш долния тампон и го махаш. Вадиш реервната гума, откачаш скоростния лост от кутията, жилото на съединителя, жилото на километража, стартера, кабелчета-мабелчета и каквото друго има към кутията. Въздушния филтър и маркуча към турбото. Може да пропускам нещо. След това подпираш двигателя на картера с крик и трупче, надигаш, откачаш тампона на скоростите и планката от кутията, отвиваш кутията от двигателя и я сваляш. Последното си е ебало м., добре е ако има втори да я вържете отгоре и да я държи, иначе лягаш по гръб и с ръце и колене си я сваляш на корема. Тежка е, внимавай!!!!
ogromnii

Мнениеот ogromnii » 01 Юни 2020, 07:29

При положение че кутията ще се разглобява - източи и маслото ;)
ogromnii

Мнениеот Данаил Делчев » 02 Юни 2020, 17:35

Цялата манипулация ми звучи като да ти извадят кътен зъб през гъзЪ... !!!! :?
Данаил Делчев

Мнениеот nelim » 02 Юни 2020, 18:42

Данаил Делчев написа:Цялата манипулация ми звучи като да ти извадят кътен зъб през гъзЪ... !!!! :?

Даже май ще е по-лесно :lol:
nelim

Мнениеот chicken » 02 Юни 2020, 21:15

Баси гадното!
chicken

Следваща

Назад към Ремонти и аварии