Как го направих аз - нов опит

Видима от всички тема

Re: Как го направих аз - нов опит

Мнениеот datajumanji » 08 Дек 2019, 21:18

Станало е много хубаво, но...
1.Помисли за още силиконови крачета;
2.Помисли за силиконови ъгли.
Не ми се обяснява защо.
И аз ще си направя.
Благодаря за страхотната идея.
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

Мнениеот chicken » 08 Дек 2019, 22:10

Крачетата са общо 12. Но, както казах по-горе, не съм сигурен, че ще останат. Ще пробвам с една смазка... Преди време имах роботче за кафе, а тези неща искат периодично смазване на някои места с доста забавна смазка, която си купих. Слес това роботчето замина (беше си роботище Саеко с два бойлера, ама това друг въпрос :) ) и си ми остана спрейчето. Сега го ползвам за тоалетната... Това нещо вода не го свършва много дълго време... Последния път напръсках тоалетната в коридора вкъщи... Една седмица се пребивахме, защото беше отишло малко на плочките и не искаше да се измие :)
За ъгълчета принципно може и да има основание, но предния път, на караваната не забелязах такова нещо. С ъгълчета няма да в, пак такива силиконови пъпчици отстрани. По две на страна. Проблема е гадното скрибуцане.
chicken

Мнениеот chicken » 08 Дек 2019, 22:15

Усетих се защо не уцелих отвора за сифона :) Дъската е на 8 мм от страните на коритото. Милиметри, които трябваше да извадя, а аз съм ги добавил. Което изтласква центъра на отвора с 16 мм в посока :) Няма да се гръмна, ама ме е яд, че малко набързо... Тъпи грешки :) Но пък си ги откривам :)
chicken

Мнениеот chicken » 09 Дек 2019, 18:32

Пак отзад напред, ама вчера спретнах една дървена рамка около задните врати и днес заковах с кабърчета нещо като изолация. лятото ще е ред на комарника пък :)

Изображение
Изображение

Колеги, болни от кастенвагенизъм, са си спретнали и по-хубави, от истинска кемперска седемслойна изолация, но аз направих бърза финансова сметка и от Джъмбо си взех "олекотен юрган", който е две рехави парчета плат с ватичка между тях. за 29,99 лева. Надявам се да е достатъчно. По принчип ползвам и поларени одеала, но събират много прах.
Ред е на рамка около плъзгашата врата, където ще са си две одеалца, между които ще се влиза и излиза.
За отпред мисля все пак да взема вътрешна изолация за прозорците, в добавка към досегашния тертип със завеси от тавана до пода. Няма шанс да се боря с външна изолация.
като казах плъзгаща врата, уплътнение в Пежо 160 лева, 5 работни дни доставка. Ситроен 179 лева, налично. Може би, изрових ситроенски номер на рама, ще проверим. Защо в тези двете ли? Фиат - 10 работни дни, 280 лева. Майка им шейба!
chicken

Мнениеот chicken » 09 Дек 2019, 19:53

Та така. Решихме го и на момента караваната се оказа в продажбено положение. Дори бързо се намери купувач. Но! Няма пари. Колко ще и искам, ако сваля всичко... Най-логичното би било да откажа да се занимавам. Но пък това, което свалям е готово за бъдещия кемпер... За два дни свалих всичко, правено година и половина, като трябваше да остане годна за ползване каравана, сиреч да не си личи, какво е било и, че съм я разкостил. Справих се, разбира се :) Ама си беше корец. Три курса с вана, вкъщи настана малка лудница и до ден днешен нямам представа как в 4 метрова караванка се събраха боклуци, които три пъти напълниха до горе 5 метрова кола с извадени седалки... :)
Взехме парите и газ с колата към Прага на концерт на Ролинг Стоунс :)
До тук с кефа, после се почна със споменатото търсене на бус. Имах желание да душа собственици на бусове, да ги газя с валяк, да ги топя в киселина... :) Ухото ми светеше от облъчването от раговори по телефона, надъхване и още по пътя настъпващо предчувствие за разочарование... Мобилето не се затваряше... Разходка София-Враца-Ямбол-Сливен-София за един ден си беше стандарт... Е, Разград беше най далече... Там имаше прекрасен огромен Фиат с тройка мотор, който някой беше успял да унищожи и миналото му величие се усещаше само на първа...
През това време се оглеждахме и за кемпер кемпер, ама с нашия бюджет нямахме никакво желание да го открием. Какво може да се купи за 12-13000... Така де, не питам :)
Истината е, че кемпера си е кемпер, но кастенвагена... Всеки нормален човек има две мечти. Бар на плажа и бус, направен на кемпер. Бар си имам, е, не на плажа... За второто, гледам и хора, от които не се очаква, се палят... :)
Айде, стига толкова скучни неща, минавам по същество. По малко, когато имам време :) А и трябва да възстановя снимките от другата тема...
chicken

Мнениеот chicken » 09 Дек 2019, 20:40

Междувременно, дайте акъл!
Инсталацията ми е с обща маса. От соларите си вървят два кабела към контролера, но масата на изхода, масата на тяговия и масата на стартерния са си на маса. Между минусовата клема на тяговия и масата имам шина за амперметър, наличните дисплейчета мерят по минус. Плюса на тяговия е вързан с плюса на стартерния през реле, което се управлява от платка, която включва по напрежение, след контактния ключ и то само ако щракна и още един ключ. От изхода на контролера за стартерен(втори) акумулатор отива още едно кабелче, 1 квадрат, директно към плюса на стартерния. Би трябвало от там да пуска 1-1,5 ампера за поддръжка на стартерния, и то при определено ниво на заряд на тяговия.
какво се случва. амперметъра, който мери от минуса на тяговия, хваща тока към стартерния. А, сега се усещам, че е нормално, защото минусовия кабел от контролера отива към клемата на акумулатора и от там през амперметъра на маса. Въобще явно леко са ми кашотина минусите, ама това не мисля, че има пряка връзка с проблема. Като дам на контакт започва да дърпа ток още откъм тяговия. Като завъртя стартера направо си смъква тяговия. Ама го смъква все едно пали от него. Като откача тънкото кабелче всичко е наред. Идеи?

Изображение
https://www.solarmarket.bg/kontroler-votronic-za-2-baterii
chicken

Мнениеот ogromnii » 09 Дек 2019, 21:04

Ако надраскаш на ръка една скицосхема кое как е свързано няма да е лошо. Иначе ми се вижда нереалистично тяговия да кляка през тънкото кабелче на контролера, да не сработва релето по някаква причина? Що не разкачиш силовия за проба?

Идеи - по някаква причина платката за релето се шашка. Това е по-скоро предположение. И оправи масите, ако искаш адекватно показание от амперметър го вържи между акумулатора и маса, ама без друго на клемата, иначе го заобикаляш.
Последна промяна ogromnii на 09 Дек 2019, 21:09, променена общо 1 път
ogromnii

Мнениеот chicken » 09 Дек 2019, 21:06

Ето гореспоменатия вариант на колегата ХиксФактор :) Много арно изглежда.

Изображение
Изображение

Личните ми задръжки към това са:
Отзад, както казах, ми дойде излишно като цена. От фолиото със сигурност няма нужда. И зяпа отстрани и отгоре при неговото изпълнение, което не знам дали не го обезсмисля. Иначе стои добре и ако ми са даваха парички и ми се занимаваше със шивашки услуги щях да си го спретна такова. Със сигурност ще се използва и години наред, за разлика от моето юрганче.
Отстрани... По моему е ангажиращо. Това нещо трябва да стои навито нагоре когато ще се влиза/излиза и да се пуска само при дълго закотвяне. Щото си е твърдичко и става неудобно провирането през него и бъркането за дръжката. Преполагам де, не съм пробвал, Тони да каже :) Ако е навито пак си е голяма дупка за излизане на топлото.
Аз засега се спирам на варианта с някакви меки одеалца, пердета, нещо си. Най-вероятно на релса горе. Две, за да си има цепка по средата, през която да се мушка човек. На релса, за да ги дърпам за светло, за въздух... Не съм сигурен, че ще работи по-добре тази схема и със сигурност няма да стои толкова хубаво... Ама гроздето е кисело :)
chicken

Мнениеот xfact » 09 Дек 2019, 21:27

Моите наблюдения към момента.
От зад. Определено има ефект. Дали зее, честно казано, няма кой знае какво значение, при положение , че и вратите са изолирано, но определено има ефект. Основното което търся, е на ски, като отворя да си взема нещо от багажника, лежащия/спящия да не се мумифицира.
Странична врата. Изобщо не е тръдно отварянето. ШивачЕто малко сбърка, ама като цяло не се сърдя. Цена общо, 350 лева. Бих го направил отново така, с малки подобрения.
Four wheels move the body, two wheels move the soul.
xfact

Мнениеот chicken » 09 Дек 2019, 22:02

Ше ме извинявате, че не е по ЕСКД, ама от поне 20 години съм далече от драскане на схеми. Всичко се измисля в главата и после се оправя :)

Изображение
chicken

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии