Леко, до Истанбул

Видима от всички тема

Леко, до Истанбул

Мнениеот vladostanimirov » 07 Ное 2019, 17:30

Гласувам почти на всички избори. Веднъж или два пъти не отидох и след това се чувствах зле. Някак си ,некомфортно, като предател, бе гадно.
За втория тур нямах никакво желание, за първи път бях спокоен, че няма да гласувам, нямах проблем със съвестта си, дишах спокойно.
Решихме с жената да отскочим до Истанбул, е го де е, 550 км до там. На зяй-пазар. Още един форумен член прегърна идеята. Що пък не ?
Петък сутрин потеглихме. Границата минахме горе-долу за прилично време, първа спирка на първата бензиностанция на магистралата им. Там да похапнем, да се отпуснем.
Пред заведението , един чоджум мие колите на посетителите. Без проблем. Имах случай да проектирам ВРЕМЕННА автомивка, 6 метални колони, ламарина отгоре. разказаха ми играта, една година през седмица ходех до общината , то не бяха забележки, то не беше чудо, изисквания, екологии ,пътни проекти и чудеса.

Ето как е в Турция :
Изображение

Следваща спирка - аутлета преди Чорлу, Тошко от Русе ми каза ,че си е напазарувал от там. Някои купиха, някои -не. Особено аз.Нищо не ми хвана окото. Купуваш 3 чифта, пащаш 2.

Изображение

Влизането в Истанбул беше приятно, движехме се ,нямаше тапи. Само да не беше моето лобно място, на което винаги пропускам десния завой покрай крепостните стени , та ние малко се повозихме из града. Поне го разгледахме. На паркинга на фара вече имаше два български екипажа, ние бързо изнесохме импровизирана софричка, и..... аз се напих ! Пих най-невероятната сливова ракия ,произведена в едно градче преди Истанбул .Домашнярка, ама каква !!!! Все едно беше 12 годишно уиски . Как да не посегне човек.

Изображение Изображение

Спахме добре, особено аз. Сутринта :

Изображение

Тъй като всички от останалите кемпери спяха, ние тръгнахме нагоре, към интернета да чуем децата.
Последна промяна vladostanimirov на 07 Ное 2019, 17:44, променена общо 3 пъти
vladostanimirov

Re: Леко, до Истанбул

Мнениеот vladostanimirov » 07 Ное 2019, 17:40

Първо на центъра да се включим в интернета,после до Синята джамия да видим как върви вътрешния ремонт:

Изображение

Изображение

И след това , мноо ясно- в Капалъ Чарши! Не си бил в Истанбул ,ако не си влязъл вътре :D

Изображение

Не че нещо ще купуваме, но къде без това.

Разходката продължи през пазара за подправки, балък-екмек-салатата ( е как ?) и хайде на Галата ,там също ни е любимо място.
От 12 лири миналата есен ,сега парчето скумрия в хляб ,купено от лодките вече е 15 лири . И като сметнеш, че и курса на лирата вече е по-дървен, нещата почват да стават леко-полеко скъпички за нас.
Изображение

Гледката от моста Галата:

Изображение
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 07 Ное 2019, 20:06

Информация за кемперисти:
-Турската лира се купува за 33 ст за лира, което значи ,че цените се делят точно на 3 и се получават български левове.
-Нафтата е от 6,20 до 6,70 лири
-Еврото се сменя най-изгодно около Капалъ чарши. Там беше 6,35 лири. Нормално е около 6,20 -6,30
-Всички цени са с поне 30% по-високи от есента на миналата година.
-Нищо не е на далавера да си го купиш от там.Освен някои супер маркови неща, които са по-евтини там отколкото в България. Например маратонки от 300 лв там са 200.
-Координати на паркинга : 41° 0'6.40"N 28°58'38.60"E , цената е 30 лири на вечер
-Вече има и кемпер-стоп с ток ,вода и WC , има го в park4night , на цена от 70 лири
-Няма смисъл да пътувате с вода от БГ, вода има веднага след границата в първия Шел отдясно ,голяма чешма с мощни чучури. На всяко почивалише на магистралата има вода.
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 07 Ное 2019, 20:17

Продължаваме по моста към Галата

Изображение

Изображение

И това ,което най-харесвам у турците- водата. Тази чешмичка си стои срещу кулата кой знае от кога.

Изображение

В магазините нямаше смисъл да влизаме, цените са доста по-високи от нашите. Двегодишният шопинг на далавера вече го няма. Следобед посетихме уникалното място - пазара до пазара на мерудиите. Е, няма такава тарапана. но сиренцето на въженца и кашкавала на косми там са най-вкусни и най-евтини. Заредихме за една седмица напред.
Какво е пазара без турско кафе и кюнефе ? Довечера ще трябва да пия двойна доза хапчета за диябет. :D

Изображение

Така леко-полека стигнахме до едно място, много близо до нашият паркинг. Това място го знаят всички местни и нито един чужденец. Но ние си имахме местен гид ,който ни заведе там. Това е
"социалният клуб " . Там ще вечеряме, било хубаво ,казват....

Изображение
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 08 Ное 2019, 10:22

Социалния клуб е нещо като затворена градинка с катерушки ,пейки и сладкарница и две огромни ресторантски зали. Общината го е направила на най-хубавото място до гара CANKURTARAN на брега на Босфора. Тъй като Истанбул е туристически град и ресторантите са им скъпи, това е място където да поканиш гости, да се видиш с приятели и да посрещнеш рожден ден.... с безалкохолно естествено. Ресторанта е много елитен, сервитьорите са на ниво, яденето е нещо от рода на пилич пържола с гарнитура 20 лири и гьобек салата от 8 лири. Какво е това ? Ами ,много вкусна пилешка пържола и салата айсберг.Хляба и водата са без пари. Мястото има вход откъм града и от булевард Кенеди ,който върви покрай Босфора . От паркинга е на точно 550 м от бариерата на изток.

Това е входа откъм града:

Изображение

Това е вътре :

Изображение

Изображение

Това е гледката към охраняемият му паркинг, булевард Кенеди и Босфора.

Изображение

Там някъде зад зеленият светофар на 500 м е нашият паркинг:

Изображение

Естествено ,зад кемперите си допихме ,тоя път от пъпешова ракия ,пак от същото място.

-Утре кво правим ?
-Като се наспим и закусим ,към 8, 8 и 30 тръгваме към Одрин и България, каза колегата...
.....
Към 3 часа се събудих от бръмчене на полицейски говорители, пускане за малко на сирени и лябала-любала по говорителите. Бре, тия са фанали някой да мърсува в колата с някоя чужда кадъна и го стресират . Хеле, заспах....

Събуждам се в неделя, всички спят, аз си взимам кафето и излизам навън. Някак ,странно ми е ,но от пъпешовата ракия ли ,от що ли ,не мога да разбера какво има.
Полека -лека усещам ,че нещо не е наред , някак си тихо и големият камион натоварен с газови бутилки ,който стоеше години наред пред бариерата и незаконно си въртеше търговия , взел ,че паркирал вътре ,в паркинга.
.А, хванаха ли те най-после, долен търгаш ! Кефя се на полицейската акция снощи ,но нещо пак не е както трябва.

Пред бариерата имаше винаги по няколко коли ,сега пусто. По булеварда - тишина, не минава никой. Нито натам ,нито насам. Чакам, чакам - няма. Нито една кола.

- Я да ида аз до бариерата да видя кво става.
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 11 Ное 2019, 13:33

Пред бариерата екип на RedBull дава крила, демек помпат старт-финал или нещо подобно. Няколко буса са паркирали точно пред изхода и ядец.
Попитах младежите кво става
-Е как , маратона на Водафон, 15 000 човека участват, градът е затворен до 15,00 ч
Бре ?

Изображение

В тоя момент една баничарка се изнася от паркинга, аз паля и тръгвам след нея, жена ми вика, не съм измила посудата от снощи , къте тръгна?
-Няма време, викам ,сега ще стане квото ще става....
-Обади се поне на другите
-Те спят и докато ги разбудя ще се оттече
Това е картата на маратона, най-натовареният булевард и основен трафик е спрян.Тунела Авразия също. Целият град днес е без коли. 15 000 човека тръгват от Азия и идват към мене

Изображение

Плащам, излизам , и тръгвам на изток към моста Галата. Обаче ръц- на турски Капалъ ! Айде обратно откъдето дойдох . В тоя момент в отсрещното платно започват да идват състезатели с ролери и няколко автобуса с надпис "Багаж". Карат на децата маратонките и дрехите ,та като финишират да имат с какво да се преобуят. Един от екипа ми отваря една мантинела и с викове "Чибук-чибук" се нареждам между два автобуса. Отстрани първите ентусиасти вече напредват , но аз съм скрит. Публика, камери и през 50 м полиция.

- Е сега ще ме дават по телевизията , си викам и карам смело

https://www.youtube.com/watch?v=ZN5S4GogWmo

https://www.youtube.com/watch?v=HhRQw8vRF6Y

По едно време на 15-ти километър автобусите свиват в дясно, явно кънкьорите са до тука. Питам един полицай:
-Булгаристан ,София ?
-Карай направо
-Дай да свия тука да не бера срам?
-Не може, карай

Всички възможни отбивки са затапени с тежка техника да не би някой амуджа да се натресе с камиона в тичащите. Няма измизане.

Фотофиниш и пункт за подкрепителни напитки:

Изображение

Така стигнахме до 22,5 км. Трасето завива по другото платно, ние направо. Ох.......
Нататък пътя е празен също, но няма кънкьори, камери и фотофиниши. Явно всички са останали по домовете си.

Така.
Последна промяна vladostanimirov на 11 Ное 2019, 13:45, променена общо 2 пъти
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 11 Ное 2019, 13:35

Това е от маратона. Тия идваха след мене. Добре, че ги изпреварих

Изображение
vladostanimirov

Мнениеот xfact » 11 Ное 2019, 20:39

Аз пък се наспах. Сутринта се разбуждам с приятна техно музика, викам си, лелее тия комшута мноу хубава музика пускат. Какво ли им е станало? Излизам от буса.. тишина..абсолютна. Жива кола няма. Само ред була с музиката. Викам си, тук нещо не е като да е наред :) на изхода на паркинга, гледам жандарма. Почнах да загрявам. Говоря си с тях, те на Турски аз на полу турски. В 2—3 ще отворим, викат. Връщам се в буса, казвам на жена ми: - Ще се разхождаме и днес :) и газ към Египтския пазар на сладките и халвата. От там в двореца. 3х100 кинта и сме вътре. Абе идеално с тоя маратон. В 15.00 сме в нисък старт на изхода на паркинга. Минава PACE CAR-a след края на маратона, три полицейски мотора и след това все едно дадоха старт на финал на F1. Е няма такъв цирк. С буса тръгнах с LAUNCH CONTROL. Едвам се измъкнахме преди да ни настигне бясна глутница от зажаднели за скорост истамбулчанлии :) абе .. мани мани... :)
Four wheels move the body, two wheels move the soul.
xfact

Мнениеот chicken » 11 Ное 2019, 22:42

И по пътя настигна парахода на Владо? :)
Аз един път така направих :) Нямах време да му махна, като мъгла ми се виждаше :)
Това в кръга на шегата. Евала ви за разходката! Завиждам, ама на, не ни се получи тогава. А имаме да наваксваме с Истанбул. Важното е, че Владо може трудно да се наканва, ама не е като един мосю 50 км... ;)
chicken

Мнениеот vladostanimirov » 12 Ное 2019, 10:25

Ама ние пак ще ходим
vladostanimirov

Следваща

Назад към Пътувания, пътеписи