Акумулаторите :)

Видима от всички тема

Re: Акумулаторите :)

Мнениеот Данаил Делчев » 03 Окт 2019, 11:38

И още нещо без да претендирам , че съм много грамотен технически. Скоро получих обаждане от колега с фабричен,хубав и скъп кемпер който е останал без ток. Пали двигателя и хоп...цялата къща отзад без никакво напрежение. Оказа се че моята инсталация която е правена от много грамотен човек,занимаващ се със яки токове е с 50 ампера бушон от алтернатора към къщата. Фабричния кемпер е с 20. При повече акута отзад от алтернатора идва пиков ток повече от 20 ампера и гори бушона.И ко прайм...седим без ток(ако се сетим изобщо къде е проблема). Веднъж съм замервал само с почти пълни акумулатори и със запалени де що фарове има -назад при мен пуска 16-17 ампера. Ако са ми празни при 400 ампера акумулатори..... предполагам може да е двойно....не знам....???
Данаил Делчев

Мнениеот datajumanji » 03 Окт 2019, 12:07

Джек и Чик N,
нещата се усложняват от това, че искаш да ползваш умрели батерии.
Умрела ли е, ако ще да е златна - все тая.
Когато се движиш се зареждат и двете батерии, поне такава е идеята, но...
...ако едната е болна или мъртва, това вреди и на друга - не и стига зарядния ток или поне и е малко.
По отношение на сенките...не съм фен!
Ние винаги паркираме на плажа, съвсем до водата и дори на обед в кемпера може да се спи спокойно, даже прекарваме най-топлите часове от деня в кемпера. Говоря за юли и август.
В връзка с горното, не изпитваме никакви затруднения със зареждането. Още до 10-11 ч. и всичко е заредено до дупка.
Проблемът е нощем и компресорния хладилник - 45 вата, това са около 4 А. Ако работи сумарно 4 часа в тъмната част, не виждам никакъв проблем с какъвато и да е нова батерия.
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

Мнениеот chicken » 03 Окт 2019, 12:13

Е тъй де, 400 Ah - 40 А си е нормален ток :) При мен бушона е между стартерния и тяговия акумулатор и засяга само тази верига. И да изгори, просто спира да зарежда от алтернатора. Ама двата са на 50 сантиметра кабел един от друг :) Което пък бърка размера.
Това, което не правя, е да пусна кафемашината, докато работи двигателя.
Джуми, стартерния е нов новеничък. Тази пролет го напазарувах.
chicken

Мнениеот datajumanji » 03 Окт 2019, 12:26

Нали това си говорим - съпротивление и разлика в потенциалите.
Ползващ 2 различни по тип батерии, дори да са еднакви по вид, но с различен капацитет пак е проблем, дори да са еднакви по вид и еднакви по капацитет, но различно заредени/разредени пак тока е различен.
Няма пълно щастие.
Това с кафе машината да не съм го чул повече!
Говорим за премерено-допустим компромис - къмпингарство.
datajumanji

Мнениеот vladostanimirov » 03 Окт 2019, 12:40

Пичове, навремето в архитектурен факултет ни учеха че архитектите трябва да разбират от всичко- от балет до атомни централи ,щото не се знае какво ще се наложи да се проектира. С прискърбие отбелязвам ,че чета темата като пълен олигофрен и нищо не разбирам. Ебаси ! Вие ли сте много начетени или аз съм тъп ?
vladostanimirov

Мнениеот chicken » 03 Окт 2019, 12:48

И в най-добрите ни години, когато още нямахме палатка, сме правили чудеса за кафето. Сутрин, като напече на плажа и се размърдат всички, само поглеждаме с отвращение как некви кафени аматьори джуркат нес кафе киселиник или три в лайно, за да ги разбъркат, фащаме си джапанките и минаваме някой и друг километър, за да пием еспресо. На единия мотор имах стойки за чашки, че да мога да нося от майната на Райна кафе :)
Забавното е, че мога и да не пия :) Ама хич. Ама ми е вкусно, дейба, път то нали за тих се живее :)
Начи, виж сега, разглеждаме принципно положенията, не моя случай. Аз съм лесен. Или ще се събера в мястото, което имам и ще го мисля после, както вече 2 години все го мисля и все става без да го измисля :), или ще пусна нови кабели и ще преместя всичко в багажника. Инсталацията съм си я правил сам и, тъй като не е като на кемперите, ще ми отнеме никакво време и малко кабел (баси кефа да имаш цял бус маса и един дебел кабел, обикалящ го целия :) ). Малко повече работа ще има по кабелите от панелите, ама и без това трябва да окабеля за третия, та е същото и е неминуемо. Моите "проблеми" са лесни, чак почти не ме занимават и живея прекрасно с тях :) Мисля, доказателства съм пуснал достатъчно. Цветни, малки, заради платформата на форума :)
Въпросите са принципни.

А за къмпингарството, нали това разправям. Всичко е според колко може. От без палатка, само с един чувал, през квото се събере на мотора, Фиат Уно с петима възрастни, Ситроен С3, Превията, натъпкана до горе, та до малка караванка и кастенваген. Аз затова не разбирам хора, които ми обясняват, как било малко за четирима и багаж. Никога не е малко. Превозното средство и оборудването са според кефа и възможностите ни, а изкарването винаги е константа приятно. С осем метров кемпер, пълен с всичко, няма да си изкарам по-добре, отколкото с палатката и някои неща към нея. напротив, че ми попречи да отида някъде. В днешно време бих си носил примерно и кенеф с палатката :) Арна измишльотина е :)
chicken

Мнениеот datajumanji » 03 Окт 2019, 12:54

Говорим за премерено-допустим компромис - къмпингарство.

За да е по-кратко!!!

Научете се най-после кое е хубавото кафе!

Чибо е марката - както за конвенционално, така и за инстантно.

Всичко останало е ба си киселака...
datajumanji

Мнениеот Данаил Делчев » 03 Окт 2019, 13:32

Аз съм се накъмпингарствал за 40 години. В последните години и за напред смятам да се наслаждавам на живота ,че бая набори вече се застопориха за над 20 дена...на дълбоко....
Данаил Делчев

Мнениеот ogromnii » 03 Окт 2019, 21:31

Абе всеки си го пречупва през призмата. Наполедък ми се случва да се заседявам месец на едно място. Паля колкото да сипа вода през 10тина дни. И за моите представи хладилника е газов, кафето е кубинско. Това лято комшиите често палеха една хонда i... колкото беше, за кафемашината. А са с един от бившите Савичови нисмани. Намсиколко стотин вата солари и 3х100Ач. Ама 3те по 100 банери неусетно чукнали 3 години и прощай грегорий. Не е моята концепция.
В условията на неправилна експлоатация (каквато е почти винаги в кемпър) тягова батерия също деградира относително бързо. Пиле, имал си, знаеш колко е издържала. Пак толкова ще издържи, не храни илюзии. А стартерна - не повече от година. Логиката е проста - като му пийваш соса, соса му се пийва. Приемаш го за разход и изразходваш. :)
ogromnii

Мнениеот chicken » 03 Окт 2019, 22:36

Нямам нищо против. Въпроса е, че няма как да спестя купувайки обикновен стартерен, при положение, че издиша и не върши работа. Очевидно не е от капацитета, защото малкия тягов нямаше никакви такива проблеми, преди да му умре клетката. Дори и след това държеше здраво часове наред, докато стигне 12,2, а после и 12,4, при което се сриваше рязко под 11. О докато беше здрав нямам спомен да съм осъмвал под 12,1, каквото и да съм го правил. Затова си мисля, че е по-добре да вкарам малко повече пари. Не като за чисто тяхов, по скоро да си доплатя за АГМ. Но тя идеята ми винаги си е била такава де. По-горе ви пуснах другите данни, за ватчаса при един си същи капацитет...
chicken

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии