Гърците са го измислили

Видима от всички тема

Гърците са го измислили

Мнениеот vladostanimirov » 09 Сеп 2019, 20:01

Тъй като нали не съм кемперист , а и с кавараната нямам кой знае какъв опит, тия 3 почивни дни решихме да поемем към Гърция- една почти непозната за нас дестинация. Тръгнахме към 18,00 ч в четвъртък след работа ,оказа се че нямам гориво, после че нямам винетка и то стана почти 19,00 когато на високото над Владая екипирани с гориво и винетка потеглихме. Бяхме решили да минем през пункта Илинден-Екзохи и да ви кажа всичко след Добринище надолу ми бе напознато. На границата естествено нямаше никакво движение, гъркът дажи си беше легнал и пуснал бариерата и постояхме докато се покаже на гишето. Идилия !
В 00,10 ч бяхме на Паралия Марцелас. Рангелови си беха легнали и ние спирайки се трупясахме също. Не знаех къде се намирам , не ме интересуваше, наоколо бурени и глутница кучета ..... и лек морски бриз. Това ми е достатъчно.
Сутринта на моето прозорче се видя това:
Изображение

Паралия Марцелас е мястото на което Марцел си ходи на море от години и сега също беше там.

Първият ден мина в мързелуване ,марцелуване и запознаване с местността.
Изображение

Ако питате какво е Марцелуване ,то е да се разхождаш по халат,да се обръщаш на лява ,после на дясна кълка, да се излежаваш и като стане 10,00 сутринта да отвориш първа бира.Марцелуването приключва след 23,00 ч след празната бутилка я узо, я бело конче. Зависи.

Вторият ден започна с ентусиазъм. Наскоро от наш форуен член ( я как звучи ! Също като едно време....) се сдобих с гумена лодка без помпа и гребла. Купих я като маче в чувал ,щото беше вързана и не я бях виждал даже. Та тоя ден реших да я напомпам и да я пробвам какво съм купил. Оказа се малка спасителна лодка от голяма яхта,читава и даже не беше спукана.
Изображение
Изображение

По мои изчисления е за един човек и втория можеше да седне на дъното с лице към оная ти работа като гребеш ,но на лодката отговорно беше написано че е за 4 човека или 300 кг общо . Можело да се сложи мотор 6 к.с ,което е невероятно ,но нали е спасителна лодка ,сигурно е така.
Пробвах я- върви.
Изображение

Голем кеф ! Сипах си.
Последна промяна vladostanimirov на 09 Сеп 2019, 21:13, променена общо 4 пъти
vladostanimirov

Re: Гърците са го измислили

Мнениеот vladostanimirov » 09 Сеп 2019, 20:18

Денят продължи с ядене на рибка и пиене на узо на плажа:

Изображение

После още едно кръгче до единия нос и до другия нос

Изображение

После пак си сипах и ме домързя да греба вече . Стар морски вълк съм ,дет се казва,цел ден карам кораби по залива, искам мотор на лодката . Това е !
Вечерта я измих ,сгънах и прибрах. Като и намеря мотор ,тогава. Много хубав ден.
Последна промяна vladostanimirov на 09 Сеп 2019, 21:22, променена общо 1 път
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 09 Сеп 2019, 20:52

Третия ден също като едни истински кемперисти почна да не ни свърта на едно място ,запалихме двигателя на къщата и отидохме до едно село ,от където тръгвали корабите за Тасос. Не бях стъпвал и там ,както се досещате, но намеихме място за паркиране ,купихме билети по 4 евро на човек и с любимата се натоварихме на морски круиз.

Ей ме тука на пристанището,ще се возя на лодка с мотор:
Изображение

Качихма се най-отгоре и потеглихме.
Изображение

Напуснахме материка и се отправихме към острова
Изображение

Изображение

След 35 минути бяхме на Тасос. Вие си знаете, за нас е за първи път !
Изображение

Селцето ни хареса и тръгнахме да търсим стахотните тасоски плажове зарад които всички ходят там. Обаче ръц ! Няма такова нещо. Водата бистра, не съм виждал толкова бистро море, но плажа е просто символичен. След 2 км на изток стигнахме до един бар с нещо като плаж от насипана бяла мозайка. Плаж явно няма да има , ама я да те черпя едно кафе, викам и на любимата.
-А може ли с мляко ? Нахалства тя.
-Може бе, сега ти се е паднало, гордо отвръщам но сккришом си мисля ,ми млякото ако се плаща допълнително как ще си купим билети за на връщане.
не се смейте ,ама ние сме ходили два пъти на море в Гърция с караваната за по 5-6 дни с децата и повече от 20 евро на сме харчели . Тоя път бяхме с подобна сума ,но 16 евро бяха да билети за ферибота. Та.....
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 09 Сеп 2019, 21:07

Барът е до морето и морето е до бара...
Това е най-източната точка ,до която може да се стигне като се тръгне от ферибота. Бар KARNAGIO
Изображение

Обещаното кафе с мляко. Хората дадоха шише вода и солничка с канела безплатно. Бравос ! Гърците са го измислили. И аз имам питие... :D
Изображение

Жената е доволна. Гледката е трепач !
Изображение

Изображение

www.karnagiothassos.gr/en/

Те това е мястото. Заведете когото си искате там, гарантирано ще ви върже.
vladostanimirov

Мнениеот donpesho » 10 Сеп 2019, 09:38

Браво Владо , жената доволна ли е ,всичко върви по мед и масло!Пускай още снимки да видим на тоя остров толкова известен има ли смисъл да се ходи.
donpesho

Мнениеот vladostanimirov » 10 Сеп 2019, 10:09

Гледам го сега по Гугъла, има разни добри местенца за плаж ,но с кемпера на диво ми се чини тегаво. Стръмно е и скалисто.Освен това е 48 еврака само за машината в една посока, отделно ние сме 4-ма по 4 евро. И почвам да бегам от идеята ,бате !

Продължавам:
Над бара има параклисче , а над него Тасоският акропол. Разгледахме ги и двете неща:
Изображение

Стените на старата крепост са от преди елинистичната епоха , по-скоро някаква микенска или друго. Подобни зидарии не са по силите на древните гърци:

Изображение

Изображение

Гледката от Акропола към морето:
Изображение

И към селото:
Изображение
Последна промяна vladostanimirov на 10 Сеп 2019, 10:13, променена общо 2 пъти
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 10 Сеп 2019, 10:10

В 13,00 взехме обратната лодка с мотор и в 14,00 вече бяхме на плажа в Керамоти- така се казва селото.
Е, много готин плаж !
Нашия
До нас бийч бар, пускат латино, готина музичка, направо оставаме !

Това е надясно:
Изображение

Това е наляво:
Изображение

Това е назад , кемпера се вижда.
Изображение

А това е напред. Плитко е водата топла, бистра . не като на Тасос ,но в пъти по-бистра от на концесиономорието
Изображение

Изображение

Изкарахме почти докато фериботите почнаха да не се виждат. Беше неделя, някъде в дивите северни области имаше километрични задръствания, изнервени шофьори и бабаити с мощни коли. Ние не бързахме. Утре е понеделник, добър ден за пътуване. Това е. Много е хубаво по Гръцкото черноморие. Пак ще идем.
vladostanimirov

Назад към Пътувания, пътеписи