Да изтупам праха, че вече има хора с едногодишен опит по темата. От както се сдобих с компресорна чанта ми влезе муха в.... за повечко ток. Не ми се разбутва инсталацията. Кабелите на око са 4 мм2, та докато чакаме самолетите от щатите

, дали мога да бодна една литийферо батерия на мястото на геловата. Да не е съвсем несериозно, попрочетох малко тук там, темата е много дъвкана , но ми се ще информация от вече прложили я та:
1.Могат ли тези батерии да се монтират легнали? ( имат някакъв предпазен клапан та за това...)
2.БМС-те на Дали с фиксирани ограничения на токовете заряд/разряд ли са или могат да се настройват? (също и за температурата на изключване)
3.С горния БМС необходим ли е допълнителен балансер (щото нали в другия форум...

)
4.Връзвали ли сте DC-DC регулатор на заряда от генератора.
5.Как решихте подгряването на пакета или разчитате само на БМСа де не пуска заряд при ниска температура?
6.Има ли проверен продавач за батериите в али, ебай, БГ или другаде. Не че при нискобюджетните има някаква гаранция за писания капацитет и качесво ама все пак...?
В общи линии идеята е
Около 200 вата солари (половината чакат на терасата)
Контролер NDS SC300M 300W MPPT с режим литий (поне така пише)- монтиран в момента
150 Ah батерия ... евнтуално.
БМС 80 А (да не прекалявам с токовете)
Между регулатора и батерията има 5-7 метра кабел 4 мм2 може и да е по-голям ама не вярвам (от генератора са 10-12 метра)
Консумацията ми е символична в сравнение с кафемашините, търси се повече капацитет заради фризерчето.
Окабеляването е в гофри ама като им гледам чупките и възраста едва ли ще мога да изтегля по-солидни жици през тях, та за това не ми се разбутва инсталацията.
Не ми е ясно какво ще стане при заряд от генератора и дали трябва с нещо да се ограничава тока или дължината на кабелите стига.
Кът ми е времето и гледам да не губя вашето та опитах максимално концентрирано да се изложа.

. Благодаря на тези които имат мнение и им се споделя.