DIY бусокемпър

Видима от всички тема

Re: DIY бусокемпър

Мнениеот ogromnii » 20 Юли 2019, 22:42

Между другите задачи се сблъсках и със следната: Колко от височината на цилиндричен съд е 80% от обема? Или казано с други думи - за да е пълна автомобилната газова бутилка 80% докъде аджеба трябва да е пълна?

Изображение

Отговорът е - точно 3/4. Ако дъната се приемат за плоски, което е задоволително приближение. В моят случай с 315мм бутилка, ако приемем стената за 5мм (от което приемане грешката е задоволително малка) трябва поплавъкът да изключва при ниво 3/4 от 305 което са 229мм от дъното. Трябва да топна поплавъка във вода, за да видя докъде потъва, съответно да предположа докъде би потънал в течен пропан-бутан с приблизително на половина плътност в сравнение с водата? Но така или иначе ми беше забавно да си припомня математиката от 10-ти клас. Мозъкът ръждясва, мамка му...
Последна промяна ogromnii на 26 Юли 2019, 06:06, променена общо 1 път
ogromnii

Мнениеот chicken » 20 Юли 2019, 22:54

Височина на цилиндър е подвеждащо. Визомина е разстоянието между основите, което означава изправена бутилка :) Ти си нарисувал легнала.
Моята е с 90 градусова сонда, което си се монтира отгоре, не под ъгъл и си пълня до изключване. И всичко е точно. На 50 литрова битилка влизат 40 литра газ. +-литър. Което си е 80%
chicken

Мнениеот ogromnii » 21 Юли 2019, 07:30

Прав си, кофти съм се изразил, не е "височина". "До какво ниво" може би е по-коректен изказ ;)
Така или иначе целта е тази, да се сдобия с 90-градусова сонда. Понеже имам 30-градусова чудесна "БРЦ", с предпазни клапани от свръхналягане и свръхдебит, реших просто да пренастроя поплавъка, така че да работи адекватно за моите нужди. Съответно стигнах до въпроса "колко е нивото при 80% запълнен обем?"
Газовата бутилка ще е "на топло" зад отоплителната печка, което налага доста строги ограничения за размери, съответно се спрях на 32-литрова, т.е. полезният обем е 25-26 литра. Достатъчно за 3-4 дни в най-люта зима, но по обясними причини нито искам да я препълвам, нито да губя 2-3 литра ;)
ogromnii

Мнениеот chicken » 21 Юли 2019, 09:25

Ти остави, аз пак ще трябва да чета, че ми стана интересно, ама снощи на поляната нали се сещаш... Но първо кафето... :)
chicken

Мнениеот ogromnii » 26 Юли 2019, 06:01

Още малко "газови" разсъждения - в кемпъра газовото отделение е на гърба на печката, страшен рахат, няма мръзнещи бутилки, няма търсене на пропан и прочее занимавки. Съответно реших да повторя работещото решение в буса, но префасонирано с автомобилна бутилка. За да не изграждам цяло газово отделение си наумих критичните газови връзки + редуцир вентила да са в капака на сондата, който да е "проветрен" навън. Адски пипкава задача, но тетрисът започна да се подрежда. Остана да направя фитинг за захранване на вентила ;)

Изображение

Изображение

Изображение
ogromnii

Мнениеот mulenceto » 26 Юли 2019, 07:06

Между другото, резбата на месинговите втулки на класическите смесители с гумички е като присъединителната на редуцира. Ползвал съм това съвпадение, да спретна в домашни условия щуцер за култовите сандвичмейкъри ;) с газова пита.
Рзпробих вътрешния шестограм, направих резба и навих парче тръба с резба.
mulenceto

Мнениеот xfact » 26 Юли 2019, 08:47

ogromnii написа:А, темата изобщо не е моя. Темата е за направи си сам. А толерирането на и без това издигнатата в култ простащина е причината да спра да участвам във форума за батки.
Битума като шумоизолация май е добра идея. За топлоизолационните свойства на фибрана не се притеснявам - един от най-добрите за целта материали е. По отношение на конденза - мисля да го лепя по стените на вертикални ивици лепило, така че евентуален конденз да може свободно да се стече надолу, в праговете има нарочни отвори ако влезе вода да изтече.
За пода смятам да си ползвам "оригиналния" шперплат, в завидно добро състояние е, само ще го кача върху примерно 2см летви, за да има място за изолация.
Недишащите капандури имат "открехнато" положение за дишане, но са плътни за в движение, иска ми се да не влизат студ зимата и жега лятото. С "дишащите" в кемпъра не мога да стопля задната част ако не запаля печката при -5 и надолу, в кабината по къс ръкав, отзад с одеала. От тази гледна точка клоня към плътните.

Да вметна още нещо тук. Задната ТРЯБВА да е плътна по две причини:

1. Като се движиш бързо по западните аутобани, прахта от химията против заледяване (зимата) пълни целия бус. При движение, в частта на предната капандура се образува под налягане от стуята въздух. Там измуква вътрешния въздух и ако задната е проветряваща, цялата прах се замуква от там.... знам го по гадния начин.. сложих 280/280 от зад и сега е залепено с алу лента(проветрителните отвори)
2. Зимата като спиш, излиза топлото. Влагата си излиза от предния.
Four wheels move the body, two wheels move the soul.
xfact

Мнениеот datajumanji » 05 Авг 2019, 09:50

Понеже живея в меката на газовите уредби ще ти кажа къде грешиш!
Грешиш изначално!!!
Сондата на газовата бутилка на трябва да засмуква втечнена газ. Ако го прави ти требе изпарител или редуктор, както са се научили да му викат модерните газаджии, а той трябва да се затопля някак, та да се изпари течната газ.
Ако този редуцир вентил няма да изпари течната фаза и от него ще излиза течност.
Решението е сондата да не смуче от течната фаза или изобщо да се отреже.

:)
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

Мнениеот chicken » 05 Авг 2019, 23:59

Е, огромния се е сетил най вероятно :) Проблема му е точно заради това. Ползва сонда, която е направена да се монтира отстрани, под ъгъл, а иска да я монтира отгоре без тръбичката. И тогава подплавъка вече не си е на мястото. Аз си нямах сонда и направо си купих за горен монтаж. Махнах тръбичката, за да не смуче течна фаза, а подплавъка си е точно къдрто и както трябва. Всъщност сега се замислям, че не знам как го гласят за различните бутилки. Не може да има сонди за всеки размер бутилка. Или има? Или пропускам нещо? Но при мен си се получи. Бутилката е 50 литра, спира на 40 при пълнене, което си е две големи обикновени бутилки.
chicken

Мнениеот mulenceto » 06 Авг 2019, 09:18

При сондите понеже ъгъла на въртене си е фиксиран на самия нивомер, остава да се играе с дължината на рамото на поплавъка за различните височини сонди.
mulenceto

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии