2-ро. Да се намери гарата и да се иде до Синтра:

Гарата е в ето тази шармантна сграда със старбъкс в партера:

И вътре има те тая каравана за продажба на йогуртов сладолед:

По принцип Лисабон имат няколко гари в широкия център. Влаковете за наляво спират в лявата гара, влаковета за на дясно в дясната гара, влаковете за нагоре в горната гара. И между тях няма връзка. Това е така щото градът вече е бил развит и ясен преди да измислят влаковете и нямало как да се цепи през центъра за да се свържат линиите. Та ние спахме до гара Санта Аполония дето тръгват влаковете за надясно и отидохме до Гарата дето отиват влаковете за нагоре.
Отивам до гишето и там изискан господин на средна възраст изглеждащ като банкер:
-Куатро билетас до Синтра в 10.
-А за на връщане ще искате ли или ще спите в Синтра?
-Ми, ако е на оферта ,ще искам и за на връщане.
-ОК ,в колко да е връщането, в колко часа ?
-Ми, кажи ти, ние не сме ходили в Синтра и нямаме представа за в колко да си вземем
-Добре де, пита ме тоя, за на отиване знаеш в колко искаш ,а за на връщане не знаеш ?
-Ми дай там за 4-5 когат има....
-ОК , ето ти куатро билетас до Синтра за отиване и връщане, те по принцип нямат час ,когато искаш отиваш и когато искаш се връщаш
-Брех, деба мааму ,ми що тогава ме разпитваш в колко точно ще искам да се върна ,това вече на български.
Чичката така се забавлявал с туристите, щото му е било скучно. За сведение, билетът до Синтра е 4 евро в двете посоки, разстоянието е над 70 км до там.
За посетителите на Лисабон им трябват 3 дни, 2 дни за града и един ден да идат до Синтра. Синтра им е нещо като най-голямата забележителност. То има организирани екскурзии с включен и Ещорил и Кабо да Рока- най-западната точка на континента, ама ми се видя скъпо 70 еврака на човек.
Та вече сме във влака за Синтра, до нас американско семейство от Бостън се удивляват на европейските нрави. Европейките са французойчета,насядали по пода на влака. Влака е нещо средно между електричка и вагон от софийското метро. А французите в Лисабон са болшинство и то все младежи. Имали директен влак и си пътували за шляй-пазар напред- назад.