Контролер

Видима от всички тема

Re: Контролер

Мнениеот datajumanji » 08 Дек 2020, 13:31

Мислех си, че съм в къмпингарски форум, а то...некви пестиливи ол инклузевци?!?!?!
Не бъркайте кемпера със студио в курорт, това са различни раути!!!
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

Мнениеот chicken » 08 Дек 2020, 14:36

А?
chicken

Мнениеот datajumanji » 08 Дек 2020, 16:46

Койо?
datajumanji

Мнениеот chicken » 08 Дек 2020, 18:35

Кви пестеливци и ол инклузивци, не разбрах
chicken

Мнениеот datajumanji » 09 Дек 2020, 09:58

Ако не си разбрал, точно аз не мога да помогна...
Ама с 2 думи: кемпи<->компромиси
datajumanji

Мнениеот chicken » 09 Дек 2020, 10:36

Че кой говори за компромиси?
Но и има неща, излишни за кемперизъма, за които харчат богатите или пишман кемперистите, а ние харчим за нафта.
Предвид какво имам и нямам в кемпера и какво представлява кемпера ни и как се ползва, аз съм последния, когото можеш да обвиниш за каквото и да е несъвместяване ни с твоите, и с каквито и да е виждания за кемперизъма. Имам всичко необходимо каквото и както си требе и нищо излишно. Дори не съм качил Смарт в багажника :) Бус 2011 година за да върви, което е работата на един кемпер, хладилик, печка за целогодишно ползване, кенеф, баня, резервоар за вода. солари, повечко, и за зимно ползване, мпп контролер за зимно ползване, инвертор за инструменти и кафемашина и кафемашина за кеф.
chicken

Мнениеот chicken » 10 Дек 2020, 11:26

Даже няма и да коментирам тази преправена картинка от Вас или от някой друг.
Изображение
В по-горната сложена от колегата ясно се вижда загубата на ватове,заради слагането на един по-малък панел.

Изображение
Относно уредите ,които ползвате,имах предвид тези за измерване на напрежения,волтажи и т.н.,а не консуматорите Ви.Едно е да мериш с прецизен и калибриран уред в лаборатория и съвсем друго с волтметър от магазинче за потребителска електроника,които дават приблизителни стойности. Дори измервателните уреди по кемперите и караваните не са точни,а приблизителни,но това е друга тема.
Щом така изградена Вашата система Ви е достатъчна,това може да Ви радва,но не означава че е правилно изпълнена. Ако държите можем да се видим и сам ще се убедите в различните стойности измерени с Вашите измервателни уреди и с моите. Опитвате се да ме убедите че е все едно дали се слагат еднакви по ватове панели или различни,но аз не съм съгласен с Вас. Има значение дали инвестицията е просто за да върши работа системата или дали искате да получите 100% вия и капацитет. Моят съвет беше към колегата който попита как да постъпи е за второто.Бих Ви попитал дали сте виждали някъде ПРОФЕСИОНАЛНО изградена фотоволтаична инсталация от различни по стойности панели? Било по кемпери,било по сгради или където и да било...едва ли!

Сега, някой виждал ли е да се продават панели с различна мощност заради напрежението, а не заради тока? Моите и трите са с еднакво номинално напрежение и мога да се закълна, че полуавам номиналния им ток в номинални условия, че и малко отгоре, поради спецификата на мпп контролера, от който не очаква да се изплати и след 100 години, което разочарова колегата Трифонов...
Другото не мога да го коментирам. прдполагам съм изключително ощетен от отклонението с някакви милиамперчета или миливолтчета на уредите ми от алито... Или са с цели ампери, щом не пасват нещата с изложените от колегата момо...?
chicken

Мнениеот datajumanji » 10 Дек 2020, 23:46

chicken написа:Че кой говори за компромиси?
Но и има неща, излишни за кемперизъма, за които харчат богатите или пишман кемперистите, а ние харчим за нафта.
Предвид какво имам и нямам в кемпера и какво представлява кемпера ни и как се ползва, аз съм последния, когото можеш да обвиниш за каквото и да е несъвместяване ни с твоите, и с каквито и да е виждания за кемперизъма. Имам всичко необходимо каквото и както си требе и нищо излишно. Дори не съм качил Смарт в багажника :) Бус 2011 година за да върви, което е работата на един кемпер, хладилик, печка за целогодишно ползване, кенеф, баня, резервоар за вода. солари, повечко, и за зимно ползване, мпп контролер за зимно ползване, инвертор за инструменти и кафемашина и кафемашина за кеф.

Не разбирам защо аз съм ти виновен?!
Не разбирам и за какви съвместимости, мои или твои говориш?!
Къмпингарството се обославя с една единствена фундаментална съвместимост и тя е: Ако искаш да си в хармония с природата, налага се да търпиш ограниченията на къмпингарството.
Ако искаш мога да го обясня и с примери, но не мисля, че е нужно.
След като търпиш ограниченията на водата, така се очаква да търпиш и ограниченията на електричеството.
Това е положението...
А потенциалната разлика зависи от това какво влиза и онова, което излиза, е ...почти...
datajumanji

Мнениеот ogromnii » 11 Дек 2020, 08:06

chicken написа:Ти сериозно ли?
Кога и за колко време няма да има потенциална разлика?
Не бе, сигурно е така, гледам и по лодките ги редят по няколко, пък там животеца ти зависи от това, не кафето...

Пиле, напрежението на акумулатора в покой зависи от гъстотата на електролита, която зависи от степента на заряд и общото състояние. Ако имаш два произволни акумулатора, заредиш ги самостоятелно изчакаш ги 24ч и установиш че имат сходно напрежение (напр. 12,71 и 12,68) какъвто е най-честият случай можеш спокойно да ги вържеш паралелно. Ток между тях няма да тече, защото са с еднакъв потенциал. После ще работят заедно, като дисбаланса не те интересува, по-голям ток ще отдава при натоварване този с по-малко вътрешно съпротивление, но другият ще му помага. При заряд също всеки ще си вземе неговото до достигане на 14. Не теоретизирай за правилността на циклите и последния 1% от капацитета, няма практическо значение, а кабеляците и комутацията им един по един създават неудобство при ползване и потенциално слаби места. Живеем в реалния, а не в теоретичния свят.
И не храни илюзии че си ползваш батерията оптимално - колкото и да се стараеш с джаджите не можеш да и осигуриш постоянна температура, липса на вибрации, заряден и разряден ток 1/20 от капацитета. Не се прехласвай. Дали е от 100 или от 1000 лева ще пояде бой и ще умре. Ако ще да и носиш закуска в леглото.

datajumanji написа: ...зависи от това какво влиза и онова, което излиза, е ...почти...

Надушвам игра с думи и двусмислие :mrgreen:
ogromnii

Мнениеот chicken » 11 Дек 2020, 10:01

Джуджи, не разбирам нито защо аз съм ти виновен! Ти почна да говориш и за пестеливост и за ол инклузив, които не разбрах от де излязоха!

Огромен, без да изпадам в детайли мога да се обзаложа, че при връзване на два акумулатора живота им ще се съкрати достатъчно повече, за да се върнем пак на думата, че два евтини бих вързал, но моя, 95Ah за 350 кинта няма да вържа!
Нормален тягов АГМ, от по-евтинките акумулатор носи заряден ток до 1/4 от капацитета си. Пише го конкретно за всеки акумулатор, но горе долу така излиза. Все говорите в кви условия били поставени стартерните, кака нямало проблем със зареждането от алтернатора, щом стартерните се зареждат така, ама на един стартерен не му смъкваш напрежението като на тяговия и можеш да си позволиш да го зареждаш по този начин, защото и да има голям ток той е за много кратко време. Същия тоя акумулатор, свършван цяла вечер та до сутринта, палиш и тръгваш и алтернатора го буха.... После що не изкарвал... Ами няма да изкара.
Нали ползвах доста време акумулатора на Превията, после взех тяговия АГМ... И двата Ексайд, и двата 95 Ah... И въпреки, че тяговия и той полу тягов, разликата е огромна...
Нещата не са толкова прости и еднакви и човек избира по коя пързалка да се пусне, но като избере някоя следва нейните завои. Не казвам, че не си прав, казвам, че с цената на моя акумулатор няма да играя това упражнение. Като взема два за по 150 кинта ще си правя всякакви експерименти и няма да ми пука
chicken

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии