Коронавирусна Турция

Видима от всички тема

Коронавирусна Турция

Мнениеот vladostanimirov » 02 Ное 2020, 22:20

Както се бях наканил , така и го направихме. Традиционно за есенната ваканция на ученичката направихме кратък тур в Турция. Първоначално трябваше да стигнем до Истанбул за да пробваме една четворно препечена сливова ракия ,произведение на местен майстор , но в последствие се ограничихме до обикновен прозаичен бесен шопинг . За това допринесе и много благият курс на лирата към еврото ,който е за 100 евро 960 лири, нещо от рода на 21 ст за лира. Минахме границата без никакви грижи, турците отново ни направиха приятно впечатление.
Първо, дезинфекцията е наистина мощна, огромни вентилатори правят на мъгла това ,което пръскат пръскачките , след това ни подариха пликче с дезинфектант и маски безплатно, дадоха и брошура на български. Спрях да се съвзема от ошашавянето , след като минахме , а и да хванем за последно българския теленор и да разкарам два бота от форума и с крайчеца на окото виждам един бял бус заби пред мене и някакъв чоджум с маска идва към кемпера. Изплаших се ,да ви кажа ,щото кой го знае тоя в тъмното какво ще предложи, я лири на добър курс, я че ми тече масло от задна гравина , я нещо друго. Чак като се приближи си отдъхнах- Сашо огромния, ухилен зад маската и много доволен от скоростта на придвижване .

Първа спирка- паркинга пред Селимие джамията. В паркчето има добри отзиви, в центъра е ,а и ние смятаме утре сутрин да обиколим центъра. До нас има спящи немци в кемпер. Наместваме се , мяркам ,че до нас е баш магазина за баклави и се унасям внезапно . Нямах време да пусна печката и в тъмното съм пуснал само бойлера. Едното се натиска надолу, другото нагоре.

Изображение

Кам 4 и 30 ме втресе, хеле пуснах комбито както трябва и така цели 2 часа. В 6 и 20 токолоните изреваха..... до 6 и 30 . И червенните ламби ми светят и на контролер и на елтабло. Демек , от 100 ач съм имАл някъде към 4 (четири) Толкоз . Следва обиколка на Одринските забележителности.

Изображение

Изображение

Изображение

Хората са написали смециално за българите обращение на кмета на Одрин. И как няма като всеки трети автомобил е местен, предните два са български.

Изображение
vladostanimirov

Re: Коронавирусна Турция

Мнениеот vladostanimirov » 02 Ное 2020, 22:33

Следобяд го оставихме на Чорлу. Това Авантаж, това Орион 1, Орион 2, Орион 3.....

Изображение

Вечерта си се върнахме обратно в Одрин . На мястото на д-р Делчев , пред Кадастралната служба на Ординския вилает отстрани на управлението на орманлъка им , демек - горите.
41°39'35.17"N
26°34'48.50"E

Тихо, спокойно и удобно. Препоръчвам ! Два пъти спим там и нямам забележка, освен че тоя път 100 амперовия ми акумулатор даде 3 амперчаса. Толкоз, час и половина на комбито.

Изображение
СпазвайтИ дистанция и си имийтИ ръцете ! :D
Пак берекет , че им се разбира.

Малко Ориент....
Изображение
Изображение
Изображение
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 02 Ное 2020, 22:46

Тъй като не знаех какви пари имам в лепенката на стъклото , преди да сляза от магистралата в Чорлу, отбих в дясно до къщичката на PTT. Такива къщи има преди всяко чекиране за излизане.

Изображение

Значи , три пъти цялата отсечка от Одрин до Истанбул плюс една половинка бях изхарчил 63 лири. По по-малко от 20 лири е цялата магистрала от Одрин до Истанбул. 4 лв. Гърците щяха да ме цакнат поне 50 -60 евро за това.

Вкарах още 50 да имам за следващия път и вече съм хепи.

Изображение
Какво да ви кажа, турската държава е доста по-напред в мерките с вируса, през 2-3 часа от джамиите по тонколоните ги предупреждават да носят маски и да спазват дистанция. Не видяхме турчин без маска. На всеки светофар като светне червено, жълто ,зелено , е изписано " Сложи си маската " Във всеки магазин има дезинфектанти, в моловете мерят температура, на всеки час мият и бършат , ообено след групата български туристи от поредния автобус. 50 маски за еднократна употреба са 3 кинта, наши, по 6 стотинки на маска. В България са по 40 ст. На всеки ъгъл има търговци ,които продават кутии с маски. Не останахме още една вечер в Турция , защото задуха и застудя, а и акумулатора....
Влязохме през Хамзабейли. Не ви казвам Лесово, щото Лесово е нещо незначително пред Хамзабейли.

Чисто нов граничен компекс, който казва : Добре дошли в цивилизацията на всички ,които идват от тъмните северни територии , демек ЕС......

Изображение
vladostanimirov

Мнениеот L.dof » 03 Ное 2020, 08:40

Много хубаво,съжалявам ,че не се включих в пътуването . Благодаря за споделеното .
L.dof

Мнениеот vladostanimirov » 05 Ное 2020, 23:08

Прибрапме се у нас, в Созопол и се паркирахме на външния паркинг. Проблеми с тока вече нямам , ще си сме у дома. Обаче.... Охраната ми показва един външен контакт и ми вика , е тука лятото един гъзар си зареждаше електромобила ,виж дали има ток. Бре, има! Жената и детето ще спят в лятната къща , а аз на спокойствие в мобилната къща. Така посрещнах november mornrng - 1ви ноември !

Изображение
Изображение

Созопол е красив ,когато ги няма летовниците ! Много красив .
Май говоря като местните , ама аз съм си местен ,де. :D

Комплекс Аполон, Созопол и нашия имот зад червената табела.

Изображение

И гледката от басейна

Изображение

И от задния двор :

Изображение
Последна промяна vladostanimirov на 05 Ное 2020, 23:17, променена общо 1 път
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 05 Ное 2020, 23:12

Плаж Харманите:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Наловихме един килограм Чернокоп от щанда на местните рибори на пристанището и го смотахме пържен . Много вкусен ! Трябвало да го печем , ама друг път.
Изображение
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 05 Ное 2020, 23:15

Това беше от нас- Владо и Милена.

Изображение

Минаха вече 2 дни откак сме си дошли и жена ми сутринта закусва кашкавал на косми и моцарелки на въженца , с гарнитура сушени турски маслини и ми вика: Айде в края на месеца да отскочим пак до Турция?
Ми , щом казваш, едвам ме нави ! И си взех нов акумулатор.....
vladostanimirov

Назад към Пътувания, пътеписи