Химически анкер

Видима от всички тема

Химически анкер

Мнениеот chicken » 25 Апр 2020, 21:05

Малко немобилен ремонт, ама в днешно време... :)
Ще монтирам парапет в новия бар. Сградата е на почти 100 години, бетона по ръба не изглежда много добре... Мисля да открия що е то химически анкер. Въпроса, отговор на който не намерих, е, ако монтирам шпилки М8 (примерно), с какъв диаметър трябва да е отвора в бетона?
chicken

Re: Химически анкер

Мнениеот ogromnii » 26 Апр 2020, 06:14

Да монтираш какво ще рече - да ги анкерираш в бетона ли? За М8 шпилки има нормални анкери, нехимически, по спомен тези които аз ползвах бяха ф10 ама има различни производители. Т.е. първо купи, после дупчи.

https://www.home-max.bg/anker-nabivane-m8-10-30/

Тези са ф10
ogromnii

Мнениеот xfact » 26 Апр 2020, 06:55

Скокни до бизнес парка. Там им е централния магазин. Ще те консултират и продадат това, което ти е необходимо.

https://www.hilti.bg/content/hilti/E4/B ... imici.html

https://www.hilti.bg/content/hilti/E4/B ... crete.html
Four wheels move the body, two wheels move the soul.
xfact

Мнениеот chicken » 26 Апр 2020, 08:19

Огромен, тези са ясни. Вентилацията на три осем етажни бизнес сгради мина през ръцете ми, това са хиляди такива :) При хубав бетон зависи само от качеството на анкера. И няма вадене. По принцип за М6 анкера е 8, за М8 е 10... Имам система за дупчене, начукване на конуса... Така, че да става бързо и качествено, щото онова не беше като да си монтираш телевизора в панелката, а нагоре, надолу по стълба до три метрови тавани стотици пъти на ден... :)
В случая трябва да монтирам парапет с височина 110 сантиметра. В който във всеки момент някой мобе да се блъсне с цялата си тежест. А бетона точно на това място не ми харесва. Ако е ронлив натиска от нормалния анкер просто го разтрошава и се вади. Мислех да ги вкарам по-на дълбоко, ни каква файда ако хлопа, дори и да не може да излезе.
Химическия си е лепило, което запълва отвора, залепва в бетона и държи шпилката. Без натиск върху бетона. Не може да се разхлопа. Ако излезе, то ще е заради не добре обезпрашен отвор.
Чуденката е какъв трябва да е диаметъра. Трябва ли да пробия малко по-широк отвор, за да има милиметър слой лепило, или пробивам точен, а остава само в навивките на резбата лепилото... Седя и мисля, май ще да е идея по-голям отвора...
chicken

Мнениеот chicken » 26 Апр 2020, 08:24

А за обикновените анкери подсказвам. Работи се само с две бургии и анкерите в джоба. Взима се счупена шестичка и се изтънява в края така, че да влиза в анкера без да наранява резбата. Плоско чело. Дупка, анкера вътре, със счупената бургия и перфоратор на удар се начуква конуса, вадиш и завиваш шпилката :) Като е на таван анкера се мушка в отвора направо нахлузен на бургията :)
chicken

Мнениеот chicken » 26 Апр 2020, 08:26

Тони, нали знаеш, че аз слизам от колата от време на време, не ми е “скокване” до Бизнес парка :)
Не, искам ей сега да купя един флакон и днес да съм ги опухал. 16 дупки са, няма какво да ги чакам да втасват :)
chicken

Мнениеот kalinntv » 26 Апр 2020, 09:39

Пиле,за анлери не мога да дам мнение,ама къде местиш бара?
kalinntv

Мнениеот chicken » 26 Апр 2020, 09:53

В съседното, в което трябваше да се разширя, а сега се свивам.
chicken

Мнениеот ogromnii » 26 Апр 2020, 10:02

ок. Според мен анкерът трябва да държи механично, лепилото да осигурява, но най-разумно ми се вижда да послушаш Тони и да се консултираш с тези, които знаят кое за какво е. Щото, мен ако питаш, в ронлив бетон не може да монтираш нищо, не става. На практика вероятно има решение, но ако смениш концепцията на парапета - да е опаянтен някъде, да не разчита само на анкери ми се вижда разумно.
ogromnii

Мнениеот xfact » 26 Апр 2020, 11:04

Опаянтване с Г образни шини?
Four wheels move the body, two wheels move the soul.
xfact

Следваща

Назад към Ремонти и аварии