Соларни системи

Видима от всички тема

Re: Соларни системи

Мнениеот ogromnii » 28 Мар 2020, 06:26

Последните седмици се случва да съм в буса ранна утрин, по тъмно, в момента в който небето започне да изсветлява но още е тъмно заряда започва. Сигурно с 1мА, но явно панелът вдига нужното напрежение. Та какви лоши условия? Панелите предназначени за 12В система имат "отворено" напрежение 18-22В. Нали идеята на цялата галимация е да се налее нещо в акумулатора когато има светлина/слънце. Ако се търси зареждане нощно време под лампата на паркинга - мисля че трябва отделна тема за "екстремна конструкция" :)
ogromnii

Мнениеот chicken » 28 Мар 2020, 09:41

Еми три дни в мъглата на ски пистата си е екстремно. Вдна седмица на сянка в жегите с компресорен хладилник си е екстремно :)
Иначе някой ми разправяше как на някакъв къмпинг спрял под лампата, че нямал тоци... Аз бях учтив :)
chicken

Мнениеот ogromnii » 28 Мар 2020, 09:59

В мъглата панелите получават достатъчно светлина за да вдигнат напрежение, но токът, който отдават е минимален. По логика връзване на два в паралел удвоява мизерния ток, последователно - удвоява напрежението. Знаейки характеристиката им очаквам при последователно токът да не е точно наполовина а малко повече, но все тая, пак не е оферта. Ама някой с повече от един панел да пробва - може теорията по някаква неясна на мен причина да се отличава от реалността. Аз съм пас обаче, от една страна имам само един панел, от друга се осланям на правилата на физиката и електротехниката в частност :mrgreen:
ogromnii

Мнениеот chicken » 28 Мар 2020, 10:14

То електротехниката си е раздел на физиката. Както всичко на практика, а математиката е измислена да я обслужва :)
Та именно заради тези неща се оравят МPP контролерите. Щото нищо не идва от нищо и нищо не се губи. Та вместо да разсейваш нещо като топлина, щото не можеш да го използваш, го правиш на нещо по-полезно от топлината. Колкото и малко да е. Едно амперче при лоша светлина може да е разликата между + и - в баланса. Мъничко минус за няколко дни прецаква нещата, 0 или мъничко в плюс е безкраен кеф :)
Нали не забравяме, че акумулатора е просто буфер. И най-големия ще дава до едно време, после ще е просто в тежест, ако нещата продължават така. Колкото по голям, толкова по зле :)
chicken

Мнениеот ogromnii » 28 Мар 2020, 14:20

Съгласен съм. Но мисля че няма отношение към последователно/паралелно. Т.е. МППТ се грижи да няма загуби, в идеалния случай не би имало значение последователно или паралелно. Във всеки, различен от идеалния, по добре оразмеряването да е адекватно. Накратко - към колегата, който попита - след като батерията е 12В и ако панелите са предназначени за 12В система - паралелно. Ако панелите са за 6/9 волта или някакво друго извращение - зависи. Ако са за 24В система - пак паралелно, но по-добре да се сменят или мппт.
ogromnii

Предишна

Назад към Ремонти и аварии