Акумулаторите :)

Видима от всички тема

Re: Акумулаторите :)

Мнениеот chicken » 07 Мар 2020, 10:26

Аз се събудих на студено и след като смених акумулатора, но се оказа, че е пад на напрежение. След като смених кабела до 11,8 мога да олабя :) Сиреч до 0% според таблиците. Пак не му се притеснявам, щото ако му дават едни 200-300 цикъла дълбок разряд ще изкара 3 години :) Да бе, вярвай :)Забавното е, че дълбок разряд го водят до 50%, което било 12,24 волта. Ми той стартерния ми е в перманентен дълбок разряд като не е закачен към контролера :) Седи си на 12,1-2. Междувпрочем явно си отива, защото като дам на контакт пада на 11. Ама с новия стартер върти без въобще да се усети нещо и нали си пали от чукване... Ще изкара лятото, а ако умре рязко някъде на дупето на географията, си имам резерва. Нали другия е със “дуал”... Има си 800А стартов ток :)
А сменя ли го наистина имам идея да взема по-такъв и да го използвам като резервен тягов с ограничител до 12,1-2 волта. Няма смисъл да седят 100 Ah само за да завъртят средно един път на ден стартер
chicken

Мнениеот ogromnii » 09 Мар 2020, 07:18

Като дадеш контакт се задействат бая нещица, най-същественото от които подгревните свещи, едни 70А в началото. Затова пада на 11В. А индикатоът в % колко е адекватен - божа работа. Ако контролерът е читав - би трябвало да е относително точен. Както ти казах - човечеството ползва оловни акумулатори отдавна, особеностите на характеристиката са ясни, не е проблем алгоритъм за следене да е заложен в контролера.

Изображение

Относно ползването на моторния за тягов - отваряш си вратичка да закъсаш. По презумпция ще смучеш от него след като е свършил тяговият, т.е. не можеш да разчиташ. А 100тица е сложена съобразено с най-тежките условия - чести стартове в градски цикъл, системен недозаряд и бла-бла. Както и студен старт на -30. Иначе за твое ползване лятото и 50тка стига, ама ще живее по-кратко. Като гледаш че си с оригиналния акумулатор на 8-9 години дали е подбран правилния? :mrgreen:
ogromnii

Мнениеот datajumanji » 09 Мар 2020, 10:33

Аз съм сигурен, че нивото на заряд (SoC) е определящо при отчитане на капацитета на батериите.
Разглеждал съм много електронни схеми и всички представляват волтметър и нищо друго.
Ако някой мери ток и съотнася към напрежение и после води статистика ще е по-точно, но дълбоко се съмнявам, че се прави.
Мери се напрежение и по таблица се определя капацитет, който е среден и не означава нищо.
Най-важно е, че под 10,8В започва необратимо саморазрушение.
Затова е добре да се се знае кога сме в граничната зона, за да се предприемат адекватни действия по избягване на набутвация за нова батерия.
:)

Изображение
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

Мнениеот ogromnii » 09 Мар 2020, 14:01

Дълга и широка е темата. Вътрешното съпротивление на батерията се увеличава при пълен заряд и пълен разряд, та интелигентно устройство и с гол волтметър може да прецени докъде е процеса. Каквито са съвременните зарядни на автомобилите. Ама на теория и практика е едно, в действителност - друго :mrgreen: Не се знае доколко соларният контролер е интелигентен.
ogromnii

Мнениеот datajumanji » 09 Мар 2020, 16:01

https://en.wikipedia.org/wiki/State_of_charge

Тук е доста добре обяснено.
datajumanji

Мнениеот chicken » 09 Мар 2020, 17:21

Бах маа му!
Начи продължавам да го тормозя до 11,8 и толкоз :)
След това печката спира /)
chicken

Мнениеот ogromnii » 10 Мар 2020, 07:58

Идва лято, наближава равноденствие, ще имаш все повече ток и по-малка нужда от печка. Стига с тия терзания ;)
ogromnii

Мнениеот chicken » 10 Мар 2020, 09:26

Не мога да спра да се терзая! Не би било четсно спрямо някои в съседната одая, които бяха толкова загрижени за мен и благополучието ми :) И пада едно ползване и терзание и ползване и терзание... Все по начин, който не става :)
chicken

Мнениеот datajumanji » 10 Мар 2020, 09:51

В твоя кемпер една обикновена газова печка без вентилатор е достатъчна...или не?
datajumanji

Мнениеот chicken » 10 Мар 2020, 10:49

Нуждата от вентилатор не е гункция на размерите. Караванката вътре беше 3,9 метра, но не помня да съм ползвал прчката без вентилатор, след като го купих
chicken

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии