от ogromnii » 25 Фев 2020, 00:41
Ток тече, когато има разлика в потенциалите. Т.е. когато соларът е заредил батериите включването на алтернатора няма значение, нито помага, нито вреди. Т.е. процесът спокойно може да е автоматичен без мислене за ключета. Пиле, не казвам да си преработваш системата. Щом си работи - ок, просто притесненията ти са безпочвени.
А алтернаторът е оразмерен да не може да се претовари. При консумация над възможностите му напрежението кляка. Т.е. пускайте си спокойно кафемашини, фритюрнци, духалки, скари и караокета, кой какво му душа сака. Алтернаторът дава своето, останалото - от акумулатора.
По повод печки и хладилници - кюмбето трюма и газовият хладилник дават нечовешка автономност. Да, бирата трябва да я сложиш от предишната вечер, да заложиш лед поне 3-4 часа по-рано в жегата, ама с 2 стандартни бутилки имаш 6 автономни дни в най-люта зима и 40 лятото. Оттам нататък е въпрос на избор. Духащата печка топли по-арно, старата - винаги. Компресорният хладилник студи по-бързо, газовият-непрестанно. А моя специално не е като да не се отваря. Вечно някой рови за нещо, някой вади лед за коктейла, някой яде, Някой допълва бири. Със всичко се свиква, а когато се прави избор - добре е да е информиран. Всяка технология е с предимства и недостатъци. Пилето откакто кемперува все са му солари и жици в главата, аз от 2007-ма съм сменил 4 акумулатора поради смърт и един от еснафщина. Тока не го мисля. За сметка на това началото на лятото последните години все се налага да чистя дюзата на хладилника. Т.е. и газовия не е хептен безгрижен. И като го изключа септември и забравя затворен мухлясва да си е*е мамата... няма но фрост система, на 20тия ден (примерно) го изключвам за половин ден да махна леда от вратата на камерата, щото спира хептен да се затваря, почва да подпира и основната врата, неволи...
Наздраве!