Подготовка на техниката за зимно ползване

Видима от всички тема

Re: Подготовка на техниката за зимно ползване

Мнениеот vladostanimirov » 05 Яну 2020, 23:12

Една нощ на комбито ми изкарва, не се налага да припалвам по нощите. Засега това е причината ,а и също че нямам толкова пари . Втората причина е, че ми дадоха жокер за един познат ,който продава стартерни акумулатори , та ще ходя при него ,ако може един монтански да ми го купи с някаква търговска отстъпка от завода.НА 309 лв да ми направи 50 лв надолу ,ще съм хепи, да ти кажа...
vladostanimirov

Мнениеот datajumanji » 05 Яну 2020, 23:47

Лесно може да се провери ментос или не!
Тегло <=> Ач
Но как пък разбра, че моя вариант не става, след като не си купил нова батерия???
Относно Гигават...преди ставаха, отдавна не стават.
Аз съм с такъв стартерен, който по неволя се наложи да ползваме един сезон за караванната част + генератор - варварска експлоатация.
Това беше 2011г.
Сега вече не чинат.
Бош S3 са по-зле от монбатките.
Затова -> колкото по-тънко, токова по-тънко.
Да си изкара гаранция си е супер.
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

Мнениеот ogromnii » 06 Яну 2020, 09:17

„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...” :mrgreen:

Отоплението има способността да избозае акумулатора до край. За 7-8 уикенда такова ползване евтиния стартов е чао. А тези с повечко материал не са евтини. Аз мога да се отчувам с евтин, защото печката е кюмбе, по-добре е с вентилация, ама може и без. Но дори и с пуснат вентилатор хабя 25-30Ач за уикенд, 100тица стартов го понася. Горе-долу. Когато купих кемпъра швейцареца беше сложил 2 еднакви - за мотора и за вътре. Моторният изкара 7 години, вътрешният 3. На скромно ползване. "Тягов" Банер - 2. Пак скромно. После един 6 годишен опелски 75 изкара "временно" още година, като държеше повече от Банера, после един гигават го морих година и си купих панцерен. Консуматив си е батерията. Но пак подчертавам, не ползвам много ток. В реална бойна обстановка калпава батерия каталясва много бързо.
В предишния кемпър стартова 100-тица монбат за година и 6 месеца стана 15Ач.

Затова пея че стартовият не е вариант. Това че не е напълно издъхнал не значи че има капацитет. А за брадата си трябва гребен.
ogromnii

Мнениеот mulenceto » 06 Яну 2020, 09:51

https://www.ebay.co.uk/itm/Campervan-AG ... 1613581388

Това е AGM батерия 100 Ач за двойна употреба, т.е. усилена, а не тягова.
Но, ще издържи поне 2 години и отговаря на изискването за височина 190 мм.
Със същата височина има и 120 Ач.
Тегло около 27 кг, което е към 55-60 лв за транспорт до тук.

Аз така правя и това е.
mulenceto

Мнениеот datajumanji » 06 Яну 2020, 10:57

ogromnii написа:„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...” :mrgreen:

Отоплението има способността да избозае акумулатора до край. За 7-8 уикенда такова ползване евтиния стартов е чао. А тези с повечко материал не са евтини. Аз мога да се отчувам с евтин, защото печката е кюмбе, по-добре е с вентилация, ама може и без. Но дори и с пуснат вентилатор хабя 25-30Ач за уикенд, 100тица стартов го понася. Горе-долу. Когато купих кемпъра швейцареца беше сложил 2 еднакви - за мотора и за вътре. Моторният изкара 7 години, вътрешният 3. На скромно ползване. "Тягов" Банер - 2. Пак скромно. После един 6 годишен опелски 75 изкара "временно" още година, като държеше повече от Банера, после един гигават го морих година и си купих панцерен. Консуматив си е батерията. Но пак подчертавам, не ползвам много ток. В реална бойна обстановка калпава батерия каталясва много бързо.
В предишния кемпър стартова 100-тица монбат за година и 6 месеца стана 15Ач.

Затова пея че стартовият не е вариант. Това че не е напълно издъхнал не значи че има капацитет. А за брадата си трябва гребен.

И как така ще е чао за 7-8 уикенда?
От горното разбрах, че си бил все на "отчувам се", но не разбрах кое му е лошото.
Освен това през деня, при слънчево време, духалката не е никаква проблема.
Вечер без духалка, даже е по-добре и по-здравословно.
До тук с недостатъците!
Всичко останало са достатъци.
Лесно е да се обоснове, нали?
Никога няма да се нанинажа на 400 кинта и 30 кила за 100Ач, без каквато и да е гаранция, че няма да се укоти още първия сезон. Всяка стока се проектира със достатъчна скорост на стареене, така че след изтичане на гаранцията да се наложи закупуването на нова.
datajumanji

Мнениеот mulenceto » 06 Яну 2020, 13:58

Аз само споделям опита си.
Такъв акумулатор избрах да взема, поради използването на компресорен хладилник и желанието да заема минимум място, т.е. два ги изключих като вариант.
При 250 Вата панели, MPPT контролер и този акумулатор, системата е на ръба понякога, но затова и акумулатора е такъв да носи на издевателства и да се зарежда по-ефективно.
А хладилника ми си е голям и дърпа доста, при начин на употреба - 3 бр. от женски пол, на които няма как да обясниш, че трябва по-рядко да го отварят и да затварят вратата бързо.
Колкото до теглото 2х15 кг стартови пак са 30 кг, но при приблизително двоен обем и съответните условности за експлоатация свързани в паралел.
А не е сигурно, че ще изкарат колкото този.
mulenceto

Мнениеот datajumanji » 06 Яну 2020, 15:57

Уморих се от опити да Ви предпазя от набутване...:(
Аз ще я карам по моята схема:
1.Всичко, което може на газ -> на газ;
2.Всичко на ток само на 12В
3.Флексибъл

За сега сме в бокса, какъв акъл давам и аз?!?!
Даже на трупчета, та да няма пак отлепяне на платове, че 3-4 месеца на място си е бая зор за гумите.
datajumanji

Мнениеот ogromnii » 06 Яну 2020, 16:05

Джуми, не е набутване, духащото отопление за разлика от нашите печки не може без ток. Нямаш ток - нямаш печка. И не дърпа половин ампер. 100Ач ги дърпа докрай в студен уикенд. На тая експлоатация стартов от обикновенните заминава.
ogromnii

Мнениеот vladostanimirov » 06 Яну 2020, 16:35

Нема а се учудя, ако тоя лейжър намбър уан е произведен в Монтана. Преди няколко години намбър уан крем против бръчки с Кютен в UK беше някаква марка ,собственост на голяма верига за хранителни стоки. Произвеждаше се в Рубела- Рудозем. Ишлемето е голема работта ! От Уест Ийлинг ,на главната , от магазин на Спорт директ си купих супер готини чорапи адидас, марка истинска и законна. Произведени в България.
vladostanimirov

Мнениеот datajumanji » 06 Яну 2020, 16:57

Огромни, работата е там, че на табелата пише "Жени", влизаш вътре, а то...тоалетна...:)
Както всичко по тия ширини...
datajumanji

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии