Smart кемпер

Видима от всички тема

Smart кемпер

Мнениеот chicken » 13 Апр 2021, 08:29

У онио форум продължават да си отговарят на лични на въпросите, да не научи и някой друг. Чудя се що не се земат и да се онождат...
Та да повдигнем въпроса тук, че след като ицо варненски отсъди за алармата ми смъртна присъда, се замислих за смарт джаджите. Един от основните ми проблеми е, че всякакви ключета и релета се захранват на 220 и системата става леко непълна. Не разбирам и как управляват печка с такова нещо, като печката си има управление, доста различно от Он/ОФ. Кое от всичките системи, с хъб, или отоворена, където всяка джаджа се връзва към вивфито. Тия ключета и релета могат ли да се отворят и да се прескочи 220 волтовото захранване...? Въобще някакви странни неща ме вълнуват, пък нищо не зацепвам... :)
chicken

Re: Smart кемпер

Мнениеот chicken » 13 Апр 2021, 08:34

Всичко тръгна от сензор за движение, който да замести аламата със сим картата. Има и сензори за влага, ако се разтече нещо. Към сензора за движение върви в едната система и пача, която има сирена, но и мери температура. като мери температура аз няма да се чудя и ходя да проверявам дали е изгаснала печката, която съм запалил, за да не ми замръзне водата, ами ще знам кога е паднала температурата в кемпи. Ама като стана през нощта да пикая що сензора за движение да не включва и лампа. Като сложа и един отвън, да варди отпред, що да не светва и той, много арно се шашкат... Ако можеше да пъсна печката през телефона нямаше да мръзнем половин час в буса на тръгване, докато отвърне въздуха....
chicken

Мнениеот datajumanji » 13 Апр 2021, 09:50

Кажи ми какво искаш да направиш, но казването да е еднозначно, т.е. да изключва безмислеци.
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

Мнениеот chicken » 13 Апр 2021, 19:00

Оф, Божке, нали горе съм го написал. Всичко тръгна от желание за PIR сензор. Два-три, че на едни добри хора им задигнаха колелетата от багажника, докато пиехме през един кемпер, а ти си спяха вътре в техния.
След това осъзнах, чер няма смисъл да се свършва с това, като има и други полезни приложения.
Изреждам на първо сещане:
PIR сензори
Пищялка за тях
Датчик за вода
Датчик за газ. Имам в момента, но ако мога да знам случай, възникнал като ме няма в кемпера...
Датчик за дим
Датчик за температура.
Тези неща ги има на по 5 волта. Въпроса е дали да са с хъб, примерно Xiaomi, или без, всяко да се връзва с мрежата. Примерно Tuya съвместимите неща.
И стигаме до релетата. Ако имам PIR сензори искам да ми включват лампи. Преди на караваната имах лампа със сензор и си вършеше страхотна работа. Дори мислех да си взема пак. И за отзад и за под тентата. Но всички релета са за 220 волта.
А съвсем странично ми стана интересно как би се случил номера с печка, бойлер... При положение, че всяко си има управление...
chicken

Мнениеот nelim » 13 Апр 2021, 22:53

Кой рече, че всички релета са на 220в?

Има си сумати релета на 5в, аз лично вкъщи съм с такива esp8266 вързани към Home Assistant
Даже звънеца ми е с такова реле (нали требе да е смарт) и ползвам траф от 220 на 5в за да си захранвам релето.

А за датчици ползвам блутут на Xiaomi и Zigbee разни пак на Xiaomi и Sonoff.

Слушам ги с есп32 (захранва се с усб 5в) и другото за Zigbee е пак Bridge на Sonoff който се захранва с усб на 5в.
Zigbee-то има PIR датчик на Xiaomi, дето гледа и светлина, та спокойно мое да го ползваш и за ламби

Всички тия са на батерии и карат по 1г+ спокойно :) Даже бих казал доста повече..
ей ти едно примерно реленце :)
https://erelement.com/wireless/sonoff-rev5v1c
nelim

Мнениеот ogromnii » 14 Апр 2021, 05:55

Пиле, на практика всички електронни устройства работят на ниско напрежение, пригодени са за 220 за да са ползваеми в къщи. И има всичко за всичко. Както Джуми ти е написал трябва еднозначно да дефинираш цел, за да се избистри конкретна реализация. Но не съм голям оптимист за резултата, ако го реализираш на принципа помощ от приятел - ще получиш доста разнородни и взаимнопротиворечащи си мнения. Мисля че ако се хващаш или трябва да се ограмотиш по темата сериозно, или да го възложиш на някой, вече подготвен. За да не се получи нещо полуработещо, когато то реши, а не когато на теб ти трябва.
А печката ти се управлява с бутон, мисията е "пей сърце", предизвикателство е на моята да сложиш маймунка да натиска термозащитата с едната ръка, докато с другата щрака с пиезото, докато не види пламъче.
ogromnii

Мнениеот chicken » 14 Апр 2021, 08:15

Не знам колко още и как да дефинирам цел. Ще напиша пак същото. Знам, че електрониката работи на ниско напрежение, затова още горе съм питал за преправяне. Мислех, че има само на 220, защото гледам какво се предлага в БГто. И питам и ето, намерих си подготвен човек, Джуми.
А печката си има управление, на което трябва да врътна копчето на нейде с температурен сензор, вкаран в управлението и определено не знам дали ще стане ей така, да закача едно реле на някой кабел. Ако става-прекрасно.
chicken

Мнениеот datajumanji » 14 Апр 2021, 10:46

Продължаваш да ми разказваш живота си...попитах: Какво искаш да направиш?

Дай да започнем с ЕДНА цел и след това да надграждаме.

Относно алармите, ще споделя опит.
1.Ако си отдалечен на повече от 1,5 км, дори да разбереш за сработил датчик е все тая. Аз ги взимам на бегом за около 5 минути, но когато стигна там ще съм лесна мишена, т.е. скапан от тичане и за 11-12 минути бързо ходене, което ще ми запази силите, за да се противопостававя.
Ако си по-далеч... сещаш се.
2.Ако искаш да си непрекъснато на линия на по-големи разстояния, ти трябва непрекъсната връзка, което предполага поне GSM с активна сим. Дали ще изпраща съобщения, дали ще позвънява или ще минава през интернет е въпрос на пари във всяко отношение.
3.Аз предпочеток аларма, която сигнализира на дистанционното на разстояние около 1км - 1,5км при пряка видимост, т.е. ако си на плажа - нямаш грижи.
4.Поставил съм 3 обемни датчика и на всеки прозорец шоков, отделно ключове на всяка врата.

Това за кражбите...

Относно смарт историите...
Мисля, че е неоправдано и рисково, но може да се потърсят приложения, които през някаъв интерфейс управляват дистанционно релета, но не разбрах защо трябва да са на 5 волта.
Според мен управляващата верига трябва да е 12 волтова иначе трябва да правиш преобразователи и т.н., не че е някаква трудност, но и това е разход на електрическа енергия.
И имай предвид, че консумацията на всяко реле е не малка и ако се натрупат...както си компресорчик...ще ти трябва не литиева батерия, а атомна.
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

Мнениеот nelim » 14 Апр 2021, 10:54

https://www.itead.cc/wiki/Sonoff_SV

Е това мое да се рани директно на 12в, консумацията ако не е залепено релето не е чак толкова голяма, особено ако sleep–ва.

Ся, дерта с консумацията си остава, щото трябва да раниш и некоя бисквитка да дава нетец ;)
Скоро един кемперджия, който не виждам в тоя форум - изкорми релето на една газова инсталация че много ток му харчеше :)
nelim

Мнениеот chicken » 14 Апр 2021, 11:19

Много ясно, че ще изкормиш релето на газовата сонда, за кво ти е.
За алармата, да съм наблизо ще е чиста случайност. Но ние, дето си нямаме дворове, си ги държим куде ли не. И ги виждаме като затръгваме на нейде, пустите му кемпери. Ако някой го счупи искам да знам веднага, не като се е напълнил с вода след някой порой и като отида с багажите, готов за път. За вучъншните датчици вече казах.
В кемпера постоянно е закачен вифи рутер с мобилен нет.
chicken

Следваща

Назад към Ремонти и аварии