Соларни системи

Видима от всички тема

Re: Соларни системи

Мнениеот datajumanji » 24 Фев 2020, 16:17

chicken написа: Не издиша този, чийто кемпер си седи у двора :)

Да си имаме уважението!
У двора и у бокса са две различни неща!!!
Дет са вика: Исках, ма немах желание...
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

Мнениеот chicken » 24 Фев 2020, 17:00

Аре покажи я тая баня най сетне!
chicken

Мнениеот datajumanji » 24 Фев 2020, 17:09

Ако покажа сегашното положение и ще има много смях...
А всичко започна от промяна на нивомерите в резервоара за чиста вода.
Сега чак на мен не ми се поглежда какви съм ги свършил.
datajumanji

Мнениеот mulenceto » 24 Фев 2020, 21:56

Е само един ли ще се излага тук :oops:
mulenceto

Мнениеот ogromnii » 25 Фев 2020, 00:41

Ток тече, когато има разлика в потенциалите. Т.е. когато соларът е заредил батериите включването на алтернатора няма значение, нито помага, нито вреди. Т.е. процесът спокойно може да е автоматичен без мислене за ключета. Пиле, не казвам да си преработваш системата. Щом си работи - ок, просто притесненията ти са безпочвени.
А алтернаторът е оразмерен да не може да се претовари. При консумация над възможностите му напрежението кляка. Т.е. пускайте си спокойно кафемашини, фритюрнци, духалки, скари и караокета, кой какво му душа сака. Алтернаторът дава своето, останалото - от акумулатора.
По повод печки и хладилници - кюмбето трюма и газовият хладилник дават нечовешка автономност. Да, бирата трябва да я сложиш от предишната вечер, да заложиш лед поне 3-4 часа по-рано в жегата, ама с 2 стандартни бутилки имаш 6 автономни дни в най-люта зима и 40 лятото. Оттам нататък е въпрос на избор. Духащата печка топли по-арно, старата - винаги. Компресорният хладилник студи по-бързо, газовият-непрестанно. А моя специално не е като да не се отваря. Вечно някой рови за нещо, някой вади лед за коктейла, някой яде, Някой допълва бири. Със всичко се свиква, а когато се прави избор - добре е да е информиран. Всяка технология е с предимства и недостатъци. Пилето откакто кемперува все са му солари и жици в главата, аз от 2007-ма съм сменил 4 акумулатора поради смърт и един от еснафщина. Тока не го мисля. За сметка на това началото на лятото последните години все се налага да чистя дюзата на хладилника. Т.е. и газовия не е хептен безгрижен. И като го изключа септември и забравя затворен мухлясва да си е*е мамата... няма но фрост система, на 20тия ден (примерно) го изключвам за половин ден да махна леда от вратата на камерата, щото спира хептен да се затваря, почва да подпира и основната врата, неволи...

Наздраве!
ogromnii

Мнениеот chicken » 25 Фев 2020, 08:44

Разправях аз наздраве, ама никой не кандиса :(
Прав си, че и ти личи, стърчиш доста :)
Само за алтернатора... Ясно е, че в етапа на бухане ако си има слънце напрежението е по-високо и алтернатора е все тая. Но кигато контролера реши да кротне на 13,8, правейки се на умен, алтернатора разваля цялата работа, бухайки НАЦЕПИИИИИН! Така де, 14,2-14,4 според температурата. Пък нали по рекламите говорят за грижа за вашия... В случая акумулатор... :) В смисъл, ако е тягов, особено АГМ или гел.... Не знам дали и за най-обикновените стартерни е добре, или просто е единствения начин и така го правят. Сиреч бухат с НАЦЕПИИИИИН.... :)
chicken

Мнениеот datajumanji » 25 Фев 2020, 09:42

Аз пък мислех, че алтернаторите дават със зор 14,1...
От къде ги вадиш тия 14,4?
Мисля, че най-вероятно идват от соларния контролер.
datajumanji

Мнениеот chicken » 25 Фев 2020, 14:30

Моя качва като е студено. Не знам дали със зор :)
chicken

Мнениеот xfact » 25 Фев 2020, 20:49

Алтернатора, не може да зареди на 100% АГМ акумулатор поради волтажа. Т.е. Алтернатора зимата изнася основния заряд, а когато има слънце (или ако си вързал караванния акумулатор през бустер) си затеждаш на 100% АГМ-а. Караванният е вързан през умно реле на Виктрон енержди, и скама само при напрежение над 13.1. Масата на релето, е вързана през ключе и активирам релето само при необходимост. Така е при мен.
Four wheels move the body, two wheels move the soul.
xfact

Мнениеот chicken » 25 Фев 2020, 21:09

Е като при мен, ама аз не прекъсвам масата на управлението на релето, а плюса, отделно е и след контактния ключ. И умното реле е от Ицо варненский. И не е на 13,1. Не върши работа. Като се случи да изгасиш и малко след това да запалиш напрежението все още е по-високо и акумулаторите са свързани при паленето. Пак отделно контролера пуска ампер към стартерния, което означава, че при нормални условия той е на 13,8 да речем. Затова при мен релето включва над 13,9-14
chicken

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии