Smart кемпер

Видима от всички тема

Re: Smart кемпер

Мнениеот datajumanji » 14 Апр 2021, 11:33

Рутер не стига.
Трябва си някакъв интерфейсец, но за целта, която те апи си има аларми със сим карти и ще ти легне доста по-тънко.
Не са толкова скъпи, даже съм виждал само модули, които се свързват към съществуващата на мпс-то аларма.
Има и с смс, има и с позвъняване.
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

Мнениеот nelim » 14 Апр 2021, 12:07

chicken написа:Много ясно, че ще изкормиш релето на газовата сонда, за кво ти е.
За алармата, да съм наблизо ще е чиста случайност. Но ние, дето си нямаме дворове, си ги държим куде ли не. И ги виждаме като затръгваме на нейде, пустите му кемпери. Ако някой го счупи искам да знам веднага, не като се е напълнил с вода след някой порой и като отида с багажите, готов за път. За вучъншните датчици вече казах.
В кемпера постоянно е закачен вифи рутер с мобилен нет.

Ми, ако не е някъде на сянка, не виждам как ще те бутнат някви 100-200mA от разни смарт джаджи тогава :)
nelim

Мнениеот ogromnii » 15 Апр 2021, 00:31

Щом имаш рутъра - търсиш съответните ви-фи джаджи и си в кириза. Ако разровиш али-то не вярвам да не намериш камера с температурен датчик, която да будиш когато ти е кеф. Ама понеже си ябълкар - що не почнеш търсенето от там - какви приложения има, за кои устройства, и съответно да си набавиш от тях. Комбито може и да е заигравка, ама няма начин да няма начин. На първа стъпка - оставяш копчето пуснато, вадиш му буксата и виждаш като я пъхнеш пали ли или е в грешка. Пък може и да питаш за ноу-хау готовия смарт. За да не играеш като сапьора от евтина пародия с червената и зелената.
А за храненето не е боднеш пръчка пиеш вино. Иска си конретен подход към всяка джаджа, примерно цифровия тунер в кемпъра на 5 го храня със старо зарядно за нокиа, впечатляващото (за мен) в което е че при нулева консумация на 5-те има и нулева на 12-те. Не е линейно, при ампер на 5-те е 0,4 на 12, което значи че е много ефективна реализация, ама не съм го отварял да видя кой е вътре. Но ако е вжно - мога да надникна.
Очаквам повечето възможно желани от теб неща да се хранят на 5, юсб-то превзе тая ниша, но може да срещнеш и на 3, 9... ба ли го.
Датчик за движение около кемпъра ще ти даде предимно стомашни киселини, аз лично предпочитам да понеса непоносимото отолкото да спя с телефона. За вътре - мисля че е достатъчно да напипаш релето за "събудено" дукато, няма как да влезеш вътре без да го разбудиш освен ако пролазиш през отворен прозорец. В смисъл на захранен плафон...
И последно, но не на последно място - не очаквай да минеш тънко. Епъл-френдли нещата (според моя опит) работят безотказно, но не са фрии, за разлика от безбройните неработещи фрии андроидски. Въпрос на избор, амиго ;)
П.П. Възможно е да се наложи да си поиграеш бая и с бисквитата, като да фиксираш перманентни айпи адреси на устройствата, за да не се пренареждат след рестарт и вместо печката да палиш фаровете ;)
Последна промяна ogromnii на 15 Апр 2021, 00:49, променена общо 1 път
ogromnii

Мнениеот ogromnii » 15 Апр 2021, 00:39

nelim написа:Ми, ако не е някъде на сянка, не виждам как ще те бутнат някви 100-200mA от разни смарт джаджи тогава :)

Не вярвам да те бутнат, повечето такива джажди са за батерии и наистина икономични. Ама като хамстера - тука не играя, държа си го на 50м от къщи и по старомодному предпочитам ръчния режим. Целта ми е чужда. А който има брада - да си търси гребен. Мога да не преча, а ако случайно си мисля че знам нещо - не ме взимайте на сериозно ;)
ogromnii

Мнениеот datajumanji » 15 Апр 2021, 09:07

Аз мисля, че най-добрия вариант е някакъв n-канален дивайс, който се управлява дистанционно.ю
1.Защото ще храниш само една кокошка
2.Защото е по-надеждно

Не вярвам някой бай китай да не е измислил нещо такова.
Даже сигурно го управлява в двоична бройна система
0010 - (2/дек) = 2 канал вкл.
0011 - (3/дек) = 1+2 канал вкл.
0101 - (5/дек) = 3+1 канал вкл.

и т.н.

Ще взема да се амбицирам и да създам някаква такава джаджа или поне да приспособя.

Големият проблем се нарича - обратна връзка!
Казано по народному - кога да се изключи нещото и как се определя този момент във времето... все едни такива философски категории...
Последна промяна datajumanji на 16 Апр 2021, 11:50, променена общо 1 път
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

Мнениеот nelim » 15 Апр 2021, 20:26

Никаква драма няма с обратната връзка, нали за това е смарт, щото има интерньет ;)

един соноф збридж за датчици на батерии и готово, пуснал съм и линк с релето на 12в ако ще управлява нещо
nelim

Мнениеот chicken » 15 Апр 2021, 21:10

Зададох толкова прост въпрос...
Не, няма да си купувам нова аларма, при положение, че датчик за 330-40 лева върши същата работа, плюс други.
Не, не ме интересуват различни неща на различни системи. Всичко трябва да работи заедно и с едно приложение. Затова и питах дали джаджи с хъб, или джаджи, връзващи се директно за вифито, но на една система. Съответно ит прродаваното в БГ има джаджи на батерии, датчиците основно, някои на 5 волта и други на 220. Съответно релетата само на 220 съм ги виждал.
chicken

Мнениеот xfact » 15 Апр 2021, 21:19

4ики, интерфейсчето се нарича zigbee
Ае попрочети си сега сам. :)
Four wheels move the body, two wheels move the soul.
xfact

Мнениеот nelim » 15 Апр 2021, 21:36

chicken написа:Зададох толкова прост въпрос...
Не, няма да си купувам нова аларма, при положение, че датчик за 330-40 лева върши същата работа, плюс други.
Не, не ме интересуват различни неща на различни системи. Всичко трябва да работи заедно и с едно приложение. Затова и питах дали джаджи с хъб, или джаджи, връзващи се директно за вифито, но на една система. Съответно ит прродаваното в БГ има джаджи на батерии, датчиците основно, някои на 5 волта и други на 220. Съответно релетата само на 220 съм ги виждал.

Пиле, да не си ме блокнал и нещо да не ти излизат постовете дето пиша?
Пратих ти линк и към 5 и към 12 волтово вифи реле, стига с тия 220в в кемпер...

А тоя хъб за който ти говоря, няма как да избягаш от него, защото джаджите на вифи харчат много ток и затова е хубаво да ползваш BLE или Zigbee датчици дето батериите им карат по 1г без драми - ето затова ти трябва ХЪБ който да обръща от БЛЕ/Зигбее към вифи-то което вече имаш в кемперо.

Тия решения дето ти давам всичките са налични от Sonoff и може да ползваш готовия им app eWeLink с китайския клауд, ако пък държиш да си независим, всичките са отворени и може да се префлашнат - така че да ги вържеш към собствено хостнат HomeAssistant (аз имам и двата варианта, бойлера вкъщи ми е през реле дето не съм префлашнал, пелетната камина, звънеца, гаража и всички останали датчици са си към мой хостнат сървър)

ПС. Скоро една българска фирма дето прави Shelly пусна вифи датчик за температура, чиято батерия кара много дълго, обаче си е скъп и на тебе по-скоро са ти ценни PIR и ампулните датчици за врата.. затова ти предлагам zigbee :)
nelim

Мнениеот ogromnii » 15 Апр 2021, 21:55

chicken написа:Зададох толкова прост въпрос...
.

Въпросът ти е прост донякъде.
Имаш 2 задачи за решаване, и понеже всеки подхвърля на час по лъжичка - трябва да сглобиш идеята сам.

Накрато - всяко устройство намиращо се в мрежата, за да бъде използваемо за целта трябва да си говори през въпросната мрежа с друго устройство, което за целта да кажем е твоят телефон. Съответно задача 1 е да откриеш какви устройства можеш да купиш за които има ябълково приложение. Задача 2 е да дефинираш какво искаш да правиш - накратко устройствата се делят на входни и изходни, или входно-изходни, т.е. можещи и двете. Входните могат да предават нещо до теб, т.е. температура, присъствие .... бла бла, но потока информация върви от там към теб. Изходните, примерно релета, могат да изпълняват твоя команда, т.е. информацията върви от теб натам. Комбинираните могат и двете. Опитвам се да кажа че трябва да съставиш план какво там те интересува, на какво искаш да влияеш, с други думи колко канала са ти нужни от там към теб и от теб към там. За да не даваш излишни кинти, щото едни неща могат едно, други-друго.
А заигравката с ай пи адресите е отделна, бисквитката, която се явява рутер по подразбиране раздава адреси на всеки закачил се, и съответно при рестарт се случва да ги промени, а всяко устройство в мрежата е разпознаваемо по адреса си. И ако не обърнеш внимание цялата ти смартност може да се срине след рестарт на бисквитата. Както например домашният ми усилвател, с който може да правиш всичко с приложение на айфона, освен да обърнеш плочата, ама след спиране на тока нет-способностите му увяхваха... Въпросът е прост, но отговорът не е чак дотам.
ogromnii

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии