Хладилник

Видима от всички тема

Re: Хладилник

Мнениеот xfact » 03 Мар 2020, 22:49

chicken написа:
xfact написа:Бахти тъпия хладилник имаш...
#сменяй с D O M E T I C

Това от официалния представител трябва, нали? :)

Иесс!
Four wheels move the body, two wheels move the soul.
xfact

Мнениеот Bamze112 » 14 Юли 2020, 13:25

Предварително се извинявам за омръзналата тематика, но след 2 дни консумация на топла бира така изпих първата студена че сега ме реже гърлото. :(
Хладилника е Dometic C40/110, RM 4200, клас SN. Преди две седмици, пълен с неохладени предварително продукти, 300км. на 12 В и три дни на газ на нормална външна температура (на 1000 м надморска) не успя да свали под 10 градуса, но ги държеше стабилни. Тръбата в камерата обледяваше и след поредното четене помслих че термопастата с годините се е .... поръчах.
Обаче оня ден 2 часа на 12 В и два дни на газ изобщо не успя да завърти цикъла. Тръбата над кондензатора е гореща а вътре нищо. Та въпроса е дали около час лашкане по грозни колковози или факта че буса беше паркиран с наклон назад е повлияло косвено на топлата ми бира и на къде да копая. Пламъка си е син свалях решетки долни горни и не тръгна.
Bamze112

Мнениеот chicken » 14 Юли 2020, 14:08

Хладилника ти е нов. Някъде бях мернал, че търпят наклон до 3 градуса, срещу 1,5 за старите, но каквото и да си говорим, денивелацията си е шитня за работата му.
Дават, че е хубаво да поработи и поохлади самия хладилник, преди да се натъпче с топла храна.
Аз бих му сложил вентилатор.
Понякога не зацепва добре. Гасиш го, изчакваш да изстине всичко отзад и пак палиш.
Но аз се отказах да се разправям с амонячните, та хората с работещи такива да си кажат как го правят.
chicken

Мнениеот Bamze112 » 14 Юли 2020, 15:27

Наклона сякаш беше малко повече от 3 и горелката се падаше в по високата част... ще си купя клинове. Много ми се иска да ти последвам концепцията, но на покрива има куфар, два люка и отдушник и успях да наместя само 80 W соларче. Нещо гъвкавите още не са ме спечелили. Сега скочих и го запалих на паркинга на средна газ ще видя след работа дали е тръгнал
Bamze112

Мнениеот ogromnii » 14 Юли 2020, 17:51

Ако буса е осезаемо килнат - няма хладилник. Не съм мерил в градуси, но ако на усещане вътре е що-годе хоризонтално - работи. Като пречи наклона и в надлъжно и в напречно направление. Ако хоризонтален не студи добре - вероятно дюзата е позапушена и пламъкът е един нюанс слаб, на око не се познава. Камерата бачка, долу - умряло.
ogromnii

Мнениеот Bamze112 » 15 Юли 2020, 11:37

В събота и неделя изобщо не истина камерата за вътре да не говорим. От вчера - за 3 часа от изстинало положение на средна газ тръбата в камерата -25, радиатора в камерата -17, радиатора в хладилника +16 и същата вътрешна температура - предполагам че ще пада с времето.Отвън около 98 на комина,108 на изходящата тръба към кондензатора и около 50 на кондензатора. не знам колко трябва да е. Меря с безконтактно китайче. Дали са нормални температурите? Не съм много претенциозен по отношение на наклона на леглото, но май ще трябват клинове. Заменям 5 кг. газова бутилка, кемперска, пълна на 100% с пропан за изравняващи подложки. :)
Bamze112

Мнениеот chicken » 15 Юли 2020, 12:52

Тоест разликата е само в нивелацията? Между работещ и неработещ хладилник? Ако да-честито, имаш си нормален хладилник без проблеми :) Само трябва да се съобразяваш с недостатъците на системата. Нивелирай и не му бухай топли неща на куп. И не го дръж отворен. Като цяло аз гледах да слагам вечер топлите неща, сутринта са готови и я карам основно на каквото се е охладило. Опита ми да сложа следобед диня да изстине бе изключително неуспешен :) В компресорния... Колкото повече пече, толкова по-студено може да стане :)
Между другото, аз бих се замислил за връщане към амонячните, но само ако имам парички да си купя нов. Лошото е, че си има и други недостатъци, като цяло доста неща се натрупват. само вентилационните отвори да вземеш и ей го. Огромния е направил най-добрата възможна схема, но не винаги се получава. Лайки съм виждал със същото изпълнение, топлия въздух да излиза през покрива, студения да влиза под пода... Това би го накарало да работи изключително адекватно, без да се реже отстрани за решетки.
chicken

Мнениеот ogromnii » 15 Юли 2020, 18:02

Огромния квото е направил го е недоправил, хладилника е в гаража в едно кьоше. Като тръгне/не тръгне ще се изфукам/оплача.

За 3 часа мисля че трябва да е по-хладно в общото отделение, освен ако не го пече слънце. Ако е с решетки отстрани - няма да минеш без вентилатори, просто естествената вентилация куца и при слънце и топло време хладилникът каталясва. Моят на гръцка жега и напечен от страната на хладилника без вентилаторите стига до положение след обяд да вадиш маслото меко отвътре. С вентилаторите - ако си сложиш бирата вечерта - да го пече колкото иска, имаш студена бира.
ogromnii

Мнениеот chicken » 15 Юли 2020, 20:16

Нема им се плашиш на вентилаторите, моя компресорния и той с два броя, че нали буса е по-тесен, та го залепих на изолацията. А моя е от старите, със заден топлообменник. Съвременните, дето всичко им е горе и те са си с вентилатор, та все тая :) Едно време и телевизори имаше с вентилатори. Аз хванах следващото поколение, дето изглеждат нормални и плазмичката десет години здраво бичи по цял ден. Та така за хладилниците. Най-готиния вариант е амонячен и някъде да се мушне една 35-40 литра компресорна ракла за лятото. Да си се вози без да пречи, пък кеф ти вътре, кеф ти вън. Само кинти трябват и всичко е точно и без снощи да си правил секс, пардон, кекс. Аз познавам вдин такъв, с допълнителна ракла, не знам как е с кекса, и тайничко му завиждам, ама няма да му казвам. Все пак и нашата бира е студена. Така омразния на някои критерий за правилна работа :)
chicken

Мнениеот Bamze112 » 17 Юли 2020, 17:43

Вентилатори съм приготвил няколко Арктик даже се чудя дали и вътре да не му бодна един 80мм, макар че за малък хладилник едва ли ще има много ефект. Ще ми се обаче да се запозная с температурите на различните места отзад и през термостатче да се пускат, че както беше казал гурото на хладилниците важно е и къде ще се сложат. Мойте ще са на решетката явно, та да не охлаждат нещо дето не трябва. Ако някой някъде е мяркал оптимални температури на кондензатора и сподели информацията ще съм благодарен.
Bamze112

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии