Camino Portugese от един "кемперист"

Видима от всички тема

Re: Camino Portugese от един "кемперист"

Мнениеот vladostanimirov » 16 Авг 2019, 12:52

Защото според факторите в кемперизма, аз не съм кемперист. Затова съм в кавички, щото съм кемперист само според мене си..
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 16 Авг 2019, 12:53

..А и не се знае, дали няма да съм продал кемпера си докато свърша пътеписа.
vladostanimirov

Мнениеот chicken » 16 Авг 2019, 13:40

Според Него, Факторът и верни Му другари и приятели, не всички сме в правата вяра :)
chicken

Мнениеот Данаил Делчев » 19 Авг 2019, 12:46

"Нямаше да се притесняваш за това, което мислят другите за теб, ако знаеше колко рядко го правят" - Елинор Рузвелт

"Да бъдеш себе си в свят, в който постоянно се опитват да те променят, е най-голямото постижение" - Ралф Емерсън

"Когато си различен, понякога не виждаш хилядите, които те приемат такъв, какъвто си. Виждаш само този, който не го прави."
- Джоди Пикоулт

"Защо трябва да се интересувам от мнението на околните. Аз съм това, което съм и което искам да бъда" - Аврил Лавин
Данаил Делчев

Мнениеот chicken » 19 Авг 2019, 14:26

Хаха, Делчев :) Далеч си от същността на въпроса :)
chicken

Мнениеот vladostanimirov » 19 Авг 2019, 22:08

Нещо не сте в час и двамата. "Фактори в кемперизма" са съвсем други хора.Те се събират от време не време за да обсъждат държавните дела по въпросите на кемперизма и като как ще продължат да ръководят кемпер обществото. :shock:
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 26 Авг 2019, 15:54

Но да се върнем към Португалия. След нанадолнището стигнахме до град Томар. Мислех че е малко градче, но е доста голям и хубав град . На височината до града се намира Тамплиерският замък- основна зебележителност на града.
На касата ни посреща лъчезарна жена ,от която се инфорчирахме ,че билетите струват по 6 евро на човек. Тя знаеше "добър ден" на 17 езика и това бе нейна гордост, не разбрах дали знаеше как е на български или колегата я научи ,но вече въодушевено ни посрещна с Добър ден.

-Ха сега ,като говориш български ,дали няма някаква промоция да ни дадеш по-евтини билети, я пика Косьо.
-Значи , имаме семейни билети с 50 % отстъпка- Ще ви дам един семеен, вие сте двама възрастни с две деца, по-нататък ще ви го искат.

Хеле, не се пазарихме повече и така нашето семейство влезе в по 3 евро на човек в замъка. Друго си е да си са ратифицирали истанбулската конвенция, далаверка си е.....

Замъка си струваше, повярвайте. Тове е едно от наистина готините места ,които видяхме по Камино.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 26 Авг 2019, 16:02

www.bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE% ... 0%B8%D1%80

Това е за по-любознателните , да четат. Първо е бил замък, после е станал манастир , интересен е със силно изразената си рустика по фасадата и изпъкнал релеф.
Под защитата на Юнеско е.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 26 Авг 2019, 16:08

Следващото включване ще бъде от Коимбра- стар университетски град . На няколко мои приятели -спортисти ,като споменах Коимбра, те веднага ми отговориха :
-Е как , знам я . "Академика Коимбра" им е отбора. Както казва ситнът ми - стадион в центъра на града и около него - град. Не е баш така , ама е близо.
По-нататък ще ви разкажа за Порто , за крайбрежието северно от Порто и малко за Испания, или по-точно за Галисия.
vladostanimirov

Мнениеот vladostanimirov » 05 Сеп 2019, 13:00

Следвашият ден не си го спомням много отчетливо ,само че се губихме няколко пъти по моя вина, щото нали аз отговарях за навигацията.Минахме през Ансиао,Рабачал ,Още някакви с трудни имена. Гепихме портокали, мандарини ,сливи и ябълки от градините на хората. Следобед излязохме в Коимбра ,но не от където трябваше ,а пак през друго място, щото пак се изгубихме. И пак аз бях виновен. Важното бе ,че намерихме манастира ,в който трябваше да спим и се разбрахме с леличката ,която говореше изключително и само португаалски с местен диалект.След лека почивка имахме време да разгледаме града.
Коимбра е стар университетски град , има 5 или 6 университета, футболен отбор, който естествено се казва " Академика" -Коимбра и се оказа ,че доста хора в България го знаят.
Обаче леличката ,ако сме разбрали от диалекта и правилно, каза че в 22,00 се заключва и ако не се приберем до тогава - край, спиме отвън .

Каката с лилавия клин бе първата вървяща пилигримка, която срещнахме. Досега сме чували че имало такива, дето вървят, но ние ги срещахме само в албергетата и не съм сигурен ,че са ходили през деня , а не са взели влака ,както правят обикновено.
Изображение

Сливи ,от дърво покрай пътя.
Изображение

Това е градът от другата страна , минава се по един мост над красива бавна река:
Изображение

А това е гледката от нашия манастир към града и реката:
Изображение

Това са спътниците ми на главната . Вижте настилката !
Изображение
Последна промяна vladostanimirov на 05 Сеп 2019, 14:07, променена общо 1 път
vladostanimirov

ПредишнаСледваща

Назад към Пътувания, пътеписи