DIY бусокемпър

Видима от всички тема

Re: DIY бусокемпър

Мнениеот chicken » 06 Авг 2019, 10:16

А доста по-лесно е да се играе с изкривяване на рамото. Тъй като сондата ще е отгоре трябва само да се сметне на какво разстояние от фланеца трябва да спре подплавъка и готово. И се връщаме на онези цилиндри по-отгоре :) Които явно е сметнал, щом е монтирано всичко :)
Само не знам как се е справил със сметките колко ще потъне подплавъка в пропан-бутан. Който е с два пъти по-малка плътност от водата. Не се сещам за друга, подходяща за експерименти течност. Спирта е 0,79... :)
Ама нищо не казва Огромния. Сигурно е на морето :)
chicken

Мнениеот datajumanji » 06 Авг 2019, 11:41

Нивомера върти една стрелка и евентуално един потенциометър.
Няма общо с нивото, до което ще се зареди бутилката.
На устройството, на което казват сонда има още:
1.Клапан със съчма - еднопосочен за зареждането.
2.Клапан ръчен за изход, някои производители го спестяват.
3.По евро стандарта- клапан - електромагнитен, който повечето люде маха, защото блокира в жегите. Луди хора...

Нивомера само мери, не спира зареждането. Бутилката се зарежда до достигане на определено налягане и тогава зареждачката изключва.
Това е.
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

Мнениеот chicken » 06 Авг 2019, 12:26

Ъъъъ... Значи. Пръчката на подплавъка върти едно магнитче, това за показването на нивото отвън. И бута пишката, която затваря отвора за пълнене. Съвсем като кенефно казанче. АКО има клапан, сработващ по налягане, той е предпазен. Ако подплавковата система не затвори, той го прави. Ама когато нещата вече отиват съвсем на зле. На моята не знам дали има такова нещо. Сигурно има, не може да няма. Все пак е турска :)
chicken

Мнениеот datajumanji » 06 Авг 2019, 12:53

След консултация с майстор:
1.На поплавъка има нещо като клапан, който затваря зареждането.
2.Ъгълът на сондата трябва да е много точен, за да се случва това.
3.Повечето майстори елиминирали това клапанче, защото често засядало, ако бутилката е пълна до някъде.
4.Премахването било с цел клиентите да не се връщат при майстора с този проблем.

Това е.
datajumanji

Мнениеот mulenceto » 06 Авг 2019, 22:57

Преоткриваме топлата вода постепенно :)
Изкривяването на рамото може да помогне за настройване на максималното ниво, но къде остава минималното и резервата.
Макар и не съвсем точно, аз си знам, че имам още 50-60 км при мигане на последния диод на нивомера.
Ето затова за прецизност при различните височини бутилки има и различни рамена.
mulenceto

Мнениеот datajumanji » 07 Авг 2019, 09:46

А аз знам че кемперчето гори 14-15 на сто газ.
За лекия автомобил също знам, но...
Понеже повечето газаджии са самоуки, с голяма доза достоверност твърдя, че всеки прави каквото си знае.
Понеже съм доста чувствителен на тема газ, съм си поставил минимални изисквания към безопасността.
1.Два боя газови датчика от различни производители на 10 см. от пода;
2.Датчик за дим - почти до тавана.
3.Ограничен достъп до газовите бутилки - да бъдат в някакви защитни кутии, за да не може всеки да ги достига.
4.В дъното на защитните кутии няколко отвора с диаметър поне 60 мм за изтичане на газ в случай на теч, като отворите са защитени със ситна телена мрежа - ясно с каква цел.
5.На газовата бутилка за двигателя електромагнитния клапан на сондата не се маха.
6.Газовия клапан преди изпарителя да е италиански.
7.Изпарителя да се сменя на всеки 2 години - икономия и сигурност.
8.Филтъра в клапана се маха задължително.
9.Реле за управление на газовите клапани.
10.Газ се зарежда само на везна в кемперската бутилка.

Само да допълня, че на кемпера газовата уредба е за карбуратор с вакуумен изпарител.
На лекия ми автомобил е инжекционна, но принципа е все един и същ с леки екстири...
datajumanji

Мнениеот Данаил Делчев » 07 Авг 2019, 12:16

Относно точка 10 - вече се предлагат и бутилки за кемпери които може да се зареждат на колонката с "пистолет". По спомен ,цената им е тройна на обикновените което е приемлив вариант за зимни пътешествия когато трябват 4-5 бутилки които са си цифра и най-вече килограми.Аз затова си реших "проблема" , като минах изцяло на дизел и ток :oops:

п.п. Бутилките ги предлага Димбо.
Данаил Делчев

Мнениеот datajumanji » 07 Авг 2019, 12:26

Не ми се щеше да ти отговарям, но... не е проблемът в зареждането с пистолет. Един конектор струва 20 кинта да кажем.
Проблемът е с прекомерното зареждане и/или всмукване на течна фаза от редуцир вентила.
Да не говорим, че никъде по европа съюз не е позволено да се зарежда на бензиностанция без везна или смяна.
Преди в Гърция знаех 2-3 места дето след 19.00 зареждаха, а ама от 2 години и там не искат.
datajumanji

Мнениеот Данаил Делчев » 07 Авг 2019, 14:58

Аз пък ще отговоря със желание .
Бутилките са предназначени специално за зареждане на колонка. Предполагам са с поплавъци или каквото и да е там. Навсякъде в Европа са резрешени за зареждане на колонка. Имат си стандартен за нас накрайник,на който можеш да завиеш преходник немски стандарт или какъвто ти трябва.Бутилките са заводско изпълнение и не им е нужен кантар. От около година са на пазара.Произвеждат се в Чехия.

https://www.olx.bg/ad/gazova-butilka-za-kemperi-i-karavani-za-palnene-na-gaz-kolonka-CID360-ID7QKZy.html
Данаил Делчев

Мнениеот datajumanji » 07 Авг 2019, 17:02

Аз не бих рискувал с тази бутилка. Явно има някакъв нивомер.
datajumanji

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии