Соларни системи

Видима от всички тема

Re: Соларни системи

Мнениеот mulenceto » 21 Фев 2020, 23:38

Нейде към 14 казваш.
Има ли настройка?
mulenceto

Мнениеот chicken » 22 Фев 2020, 00:03

Има някаква. И какво? Пак казвам, алтернатора издиша само в началото и бързо вдига напрежението. Какво се случва с акумулатора не искам и да знам, но той като цяло не седи изтощен често. Особено след като смених стартера. Това едно на ръка. Както казах, не е единствената причина да го управлявам ръчно. Алтернатора е хамалска работа за краен случай и кога е така го решавам аз със ключе :)
chicken

Мнениеот mulenceto » 22 Фев 2020, 13:31

Е, щом държиш, да държиш хамалската работа в ръкааа ;)
mulenceto

Мнениеот ogromnii » 24 Фев 2020, 00:41

Чудно ми е само как реши че издиша...
Общо взето всичко общо е взето... Така де, ако алтернаторът ти е скопената версия, примерно 120А мислиш ли че имаш адекватно окабеляване да го изгърбиш? След студен старт вижда малко зор с подгревните свещи, грубо минута след старта. Иначе морето му е до колене. Щото на практика ситуация, в която си избозал стартовия липсва. Т.е. няма какво да зарежда. Няма лошо да зареждаш с ключе, при толкова солари едва ли е нужно често. Ама няма нужда и от мухата да се прави слон, звучи като теория на конспирацията. Т.е. ако решиш да автоматизираш процеса с чиста съвест можеш да вържеш релето условно към лампата за зареждане, без притеснение. Никому няма да навреди.
А ако слагаш още един солар за "зимно" - спокойно можеш да го пуснеш през един китаец за 20 кинта, ще се справи с амперът.
ogromnii

Мнениеот mulenceto » 24 Фев 2020, 13:17

Пиле, като нямаш достатъчно резерв, се налага да правиш цикли и то дълбоки понякога.
Та по-добре помпене от алтернатора, отколкото дълбок разряд.
mulenceto

Мнениеот datajumanji » 24 Фев 2020, 13:44

Един хладилник, а толкова големи проблеми...
Кво'ий туй нещо?
Направа да падлудейш...
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

Мнениеот chicken » 24 Фев 2020, 14:01

Баси, аз ли бавно обяснявам, бавно се рзбира ли...
Какъв дълбок разряд! Щом съм го вързал да се зарежда от алтернатора е логично да го зареждам от алтернатора. Когато реша. Защо, пак да питам, да го бъхти алтернатора, когато слънцето е напекло и се зарежда адекватно от контролера?! Пък като няма от слънцето-щрак ключето, дори не се пресягам.
Печката, джуджи, печката. Още един панел бих искал зимата за печката. Хладилника си е пушка и не моете му насмогна :) Като се счупи пак компресор ще е. Познато ли ви е да бухате топли неща вътре когато и колкото си поискате, да ровите на отворена врата и да не ви пука? Нееее! И няма да ви е познато :)
А да слагаш термометър не за да гледаш дали работи, а защото не ти се чака бирата да се стопли, че да я пиеш? Неее :)
Колкото повече, толкова повече панели са си за зимата, и за да спреш на сянка лятото. Каквито и акумулатори да имаш ще изкараш два дни без заряд. Същината е да ги пълниш, останалоти е алабализми, килограми, място, пари и накрая нищо.
chicken

Мнениеот mulenceto » 24 Фев 2020, 14:16

mulenceto написа:Пиле, като нямаш достатъчно резерв, се налага да правиш цикли и то дълбоки понякога.
Та по-добре помпене от алтернатора, отколкото дълбок разряд.

Та какво от написаното от мен, не е вярно!!

Издишаш ли понякога! Издишаш!
Какъв е варианта! Алтернатора!
Но, ако не можеш да палиш! Правиш дълбок разряд!
mulenceto

Мнениеот chicken » 24 Фев 2020, 15:11

Разбира се, че издишам. Не издиша този, чийто кемпер си седи у двора :) От написаното излиза внушението, че отказвам да зареждам с алтернатора, което не е вярно. Просто съвсем обосновано управлявам процеса. Защото си имам панели и MPP контролер. Лятото почти не ползвам алтернатора. Зимата основно защото гледам да заредя лаптопите и всичко останало в движение. Палил съм сутрин за 15 минути, за да си пъсна кафенцето.
Абе, като стана дума за това, мога ли да включа кафемашината при работещ двигател, или тогава миже и да опека нещо?
chicken

Мнениеот Данаил Делчев » 24 Фев 2020, 16:12

И аз паля зимата и то не защото няма ток,а за да не скъсявам живота на акутата (минимум 6 кафета с машина на ден,ако някой не каже "Пусни и на мен едно..."). Имам 50 ампера бушон между алтернатора и назад. До сега не съм имал проблем. Чувал съм разностранни мнения.... Следя за тукашното . :!:
Данаил Делчев

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии