Климатик

Видима от всички тема

Климатик

Мнениеот xfact » 11 Юни 2020, 07:18

Та да питам сега, има ли тук някой, който наистина разбира от климатици.
Имам си един пасат, от нов. Та сега е на 5 г и смятам, че трябва да му допълня малко климатичния агент. ОБАЧЕ, чета и чувам, че ако отида в първия сервиз, може да ми направят какви ли не простотии. Пример, имало различно качество фреон, масла, слагали някви оцветители, някви гнусотии за запушване на микропукнатини... и какво ли още не. Та се разчетох из чуждестранните форуми и там видях, че си допълват сами системите с DIY флакони като тоя:
https://www.amazon.co.uk/Autofreeze-STP ... 55QA1T9CV8

Та, нужен ми е малко от Вашия мозък?!?

А ето и една случка на потърпевш:

http://penkiller.com/index.php?topic=1365.0
Four wheels move the body, two wheels move the soul.
xfact

Re: Климатик

Мнениеот ogromnii » 11 Юни 2020, 22:01

Доста развлекателно четиво. Този пич яко е задълбал. Авто-климатици последните години зареждам при кварталните газаджии, нямам идея какъв фреон ползват, но всички са заработвали безупречно. Вярвам че в порше ще знаят как да направят профилактика на твоя, поне ми се иска да вярвам. А убеден ли си че има нужда от зареждане? На мойто хюндайче никога не съм му пипал фреона, на 16г. е, в мен е от 10, склонен съм да вярвам че е фабричния, вероятно липсва някаква част, но след 1/2 час работа става досадно студено и или трябва да го спирам и пускам, или да добавям топло. А си е дърта кошница. Не би трябвало да ти липсва фреон на що-годе нова кола. Да не ти е мръсен или кофти поленовият филтър?
ogromnii

Мнениеот xfact » 12 Юни 2020, 09:34

поленовия филтър, го сменям на 10к км. иначе става бетон и грам въздух не минава. Външния радиатор, го мия 1 годишно..... като нов, бачкаше доста по-добре. та затова си мислех, че му трябва една проверка на фреона. ама сега ме е страх до го тествам... :)
xfact

Мнениеот nelim » 12 Юни 2020, 13:37

Аз пък нямам късмет с климатиците и кажи речи на всяка кола която съм купил, се е налагало да го ремонтирам :)

Имам си един познат майстор в Пловдив на който имам пълна вяра и със всяка кола съм минавал по веднъж от там, след което години наред я карам и духа студено без да се налага да се прави нищо друго, докато не я продам.

Та, от него знам че климатика трябва да се пуска и зимата, за да не засъхват и да се втвърдяват гумените уплътнения, щото после от там фреона бяга.
Най-удачно е зимата да се ползва когато вали - хем да суши стъклото и да не се поти.

А с последната ми кола (Киа Спортидж 2008г), пък драмата беше много интересна - купих я 2017г и от тогава съм си ползвал климатика без драма до миналото лято (е не духаше студено като сега), като това лято - нещо взе да вие компресора и студено - йок. Колата от както е в мен съм я поддържал само в официалния сервиз на Киа и не съм я давал на други майстори, а при "ремонта" се оказа, че по колата всичко е ОК, но "фреона" който е бил вътре е някакъв различен и вдига ненормално високо налягане, компресора вие - а студено няма. Човека я прочисти, вкара там масло и газ каквото трябва и всичко е наред.

Та - вероятно има и менте фреони, дето карат известно време и след това си губят свойството ли - не знам? Не съм задълбавал с майстора, според него в някой сервиз са ми го направили тоя номер.. но аз както казах съм бил само в оторизиран на марката.
nelim

Мнениеот chicken » 12 Юни 2020, 14:01

Като сте почнали, внме светнете как точно работи автоклиматика. В смисъл, как става управлението, регулирането на температурата, кога работи и кога не компресора...? Това при механични врътки, не климатроник. По друг начин зададен въпроса, има ли какво да му се щади на компресора, това, че се мъчи да охлади целия кемпер, мисията невъзможна, има ли опастност да го свърши по-бързо...?
chicken

Мнениеот nelim » 12 Юни 2020, 14:27

chicken написа:Като сте почнали, внме светнете как точно работи автоклиматика. В смисъл, как става управлението, регулирането на температурата, кога работи и кога не компресора...? Това при механични врътки, не климатроник. По друг начин зададен въпроса, има ли какво да му се щади на компресора, това, че се мъчи да охлади целия кемпер, мисията невъзможна, има ли опастност да го свърши по-бързо...?

Като всяко нещо което работи, със сигурност ще се износи по-бързо ако работи, но ако всичко по системата е изрядно и компресора не вдига прекалено високо налягане, че да се тормози и вие - не мисля че ще го прецакаш от работа :)
В крайна сметка ако тоя бус се използва от някой еконт-аджия цяло лято, нали не мислиш че ще го ползва по-малко от теб през сезона, ежедневно? Ти докато си запален и работи климатика, работят още една купчина други движещи неща - дето също може да дадат фира. Така че аз не виждам причина да го щадиш, ако разхода не ти е проблем.

ПС. Мнението е от човек който е завършил хладилника и климатична техника, така че знам какво представлява климатичната инсталация и компресора, но никога не съм си вадил хляба с това ;)
nelim

Мнениеот chicken » 12 Юни 2020, 18:04

Мислата ми беше, че това нещо е работило само в кабината, с товарна преграда. Сега обема е несъизмеримо по голям. А дори не знам дали по принцип това има значение за работата му, или просто си работи така или иначе, а колко ще охлади в големия обем е съвсем друг въпрос.
chicken

Мнениеот xfact » 12 Юни 2020, 19:08

chicken написа:Мислата ми беше, че това нещо е работило само в кабината, с товарна преграда. Сега обема е несъизмеримо по голям. А дори не знам дали по принцип това има значение за работата му, или просто си работи така или иначе, а колко ще охлади в големия обем е съвсем друг въпрос.

Да ти каем.. към моя оригинален компресор, е закачен и втори изпарител, който стои на покрива на буса. Включваш и след 5 мин. Не стои в буса. Тряя се намяташ леко.. :)
xfact

Назад към Ремонти и аварии