Как го направих аз - нов опит

Видима от всички тема

Re: Как го направих аз - нов опит

Мнениеот chicken » 06 Окт 2021, 17:36

Ами стъпка по стъпка, ще видим до де ще се докараме :) Не, че ми трябва автоматизация някаква. Ако си оправя хладилника и не се налага да му слагам джаджи сигурно ще си остана само с печката и зяпане. Не, че ще е зле, ако мога и хладилника да включвам предварително. Ама ще ми се прииска и бойлера и се отече :)
Лошото е, че надникнах тук:
https://erelement.com/
И почнах с чуденките. Мирише ми и на зарибяване. Добре, че още нищо не знам. Чудя се дали и за децата няма да е полезно да се обърне внимание на тези неща…
Та за сенсорите от тоя сайт се чудя дали ще бачкат с Унито на Шели… Май няма причина да не работят
chicken

Мнениеот chicken » 07 Окт 2021, 12:09

Брях, не мога да закача унито! В приложението го няма като устройство… Иначе пак не го намира… Свети си…
chicken

Мнениеот chicken » 07 Окт 2021, 17:39

Аха. Ше ги еба!
Значи. Прави си точка за достъп, закачам се, всичко е точно, включва, изключва… Не може да се върже с облака, защото няма нет на собствената му ви фи точка. Няма проблеми, давам му да се закачи към рутера, закача се, виждам го в рутера, но ми изчезва и от апа и от браузъра по IP. Няма връзка с устройстваото. Стигнах до извода, че по някаква причина не се получава локална мрежа, от която да го достъпя и да му включа облака.А всички неща ги виждам с IPтата… Рутерчето е бисквитка Хуйвейче от Виваком.
Единственото, което ми хрумва е, да направя хотспот на телефона и да се опитам да го видя през таблета. С тях да направи локална мрежа, колкото да му пусна облака. Ама ме дразни и трябва да разбера на какво се дължи
Сега като се замисля, в кемпера Aqara хъба ме се върза с HOME, а вкъщи се получи… Ще вземе да се окаже, че рутера е проблемен…
chicken

Мнениеот vladostanimirov » 07 Окт 2021, 22:17

Малее ,Чики, пишеш неща ,за които хал хабер си нямам за какво служат. Много ми се издигна в очите, ще знаеш...
vladostanimirov

Мнениеот chicken » 08 Окт 2021, 07:42

Владо, и аз хал хабер си нямам, ама не си се издигам в очите, щото първо пиша, после чета и се усещам, че съм писал глупости. Требе се чете първо :)
Как да е, снощи нейде къ полунощ, след работа и в нетеопашия заради изолацията дъжд по покрива, се справих.
Четох доста, но нищо от прочетеното не свърши работа, та с телефон, таблет и хотспот някак успях да го излъжа да се върже към облака и вързано да се закачи към рутера. Сега ще си пусна печката от вкъщи и като се стопли ще отида да вържа и термосензор, за да разбирам дали се е стоплило :) Че децата са под карантина и съм си вкъщи до обяд, а кемпи е пред блока…
chicken

Мнениеот chicken » 13 Окт 2021, 17:32

Така. Първото реленце си работи. След като изкормих хладилника за да оправя едни тръби, минаващи над кондензатора и спиращи циркулацията на въздуха, извадих и очевидно счупения термостат. И нали се поувлякох, сложих термо сензор и още едно такова реленце, да следят реалната темпаратура в кутията и да щрак щрак. Странично ще вържа и алиекспреския ми газ дететктор към него, остава и свободен контакт за нещо, ще го измисля какво да е.
Проблемът е, че упорито и двете реленца не искат да направят локална мрежа с тази бисквитка. Докато за печката не е проблем, хладилника сега се управлява само от телефона, едно ключе няма. Но през облака и съм зависим от наличието на интернет.
Къде да търся проблема? Да сменям рутера ли? Там вече мирише на финансово приключение. До тук печката с дистанционно включване, мерене на температурата в кемпера и напрежението на мрежата ми е 28 лева. Хладилника, с възможност за дистанционно включване, управление на компресора, евентуалното превръщане на газдететктора в смарт и още нещо, примерно бойлер ми струва още толкова. Ама рутерите със СИМ карта ги гледам за по 150+.
chicken

Мнениеот ogromnii » 13 Окт 2021, 22:37

Нямаш ли някой дрт ифон
ogromnii

Мнениеот chicken » 14 Окт 2021, 07:48

И? Какво си измъдрил? Аааа, да седи за хотспот… Хм… Чак пък иФон… Може да изровя някой стар андроид…
Междувременно какво измислих, докато спя.
В това време и покрай всички екесперименти и стоене в буса на топло, почна да ми пада напрежението. Следващите няколко дни солари йок. А зарядно за откъм алтернатора няма. 350 кинта, деба.
Имам си един стар кабел откъм стартерния. Откачам от инвертора плюса откъм литиевия и закачам плюса откъм стартерния. Паля и включвам 220 волтовото зарядно в инвертора :)
Деба, понякога се чувствам гениален.
Търся някой да ми смени или изчисти ЕГР клапана, ако му се занимава може и напред тръбите. Пари нямам :)
chicken

Мнениеот vladostanimirov » 14 Окт 2021, 09:35

Всички гении са бедни
vladostanimirov

Мнениеот ogromnii » 14 Окт 2021, 19:12

Казано с други думи си открил че имаш агрегат на 12в 2300 кубика. Палиш и тока бавно потича по жиците.
А по точка 2 - вместо да се въртиш в буса на топло и да харчиш нафта за глупости - обличаш ватенката и вдигаш капака. Бачкаш с ръкавици против черни ръце и хем евтинко хем полезно :)
А айфона го споменах щото си фен на марката. За хотспот мисля че няма значение, даже андроида е по-некапризен
ogromnii

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии