ogromnii написа:Още са в 20-ти век. И са бюрократи. И ги е страх от фалшификации, рушвети, хакване и т.н. А и за 100-те кинта, които си им дал могат да си го позволят.
Тъкмо днес в пристъп на добра воля, бях при тъпобюрократите да пускам за подмяна книжката, която беше изтекла отдавна.
Стандарно чакане на номерчето и вътре: - Ама тя ви е изтекла отдавна.
- Да, пътувах нямаше ме.
- Ама трябва да попълните декларация, че сте пребивавали в страната 185 дни през последните 12 месеца.
- Какво значение има това ???? Не съм бил в затвора, ако това се пита! - набирам леко заплашително аз
- Ето, запознайте се с текста и ако прецените я попълнете.
Чета, чета, разбира се и заплахата за неверни обстоятелства , присъства.
- Няма проблем викам, дайте!
- Каква услуга искате
- Какво точно предлагате

Правя се на луд, че не разбирам, че пита бърза или нормална.
Следва разяснение с две думи.
- Как ще плащате.
- На ръка.
- Кеш ли?
- Не, в брой
Дава ми служебно попълнена с личните ми данни бланка, да отбележа същите тези обстоятелства високотехнологично с кръстче

И така навън в чакалнята, още малко попълване на данни, задраскване, плащане на каса и връщане при същата безусловно важна представителка на "Ро.....ни пази"
- Готово, заповядайте
Преглежда и слага печат като ми връща една част от нея за мен.
Накрая малко картонче, написано с високотехнологичен химикал, с датата за евентуалната готовност на кетапа.
Този разказ не е от 19, не е дори от 20 век, а от днес вече 20-те години на 21-ви.
Помните ли, че Хаяско от правителството на благородния лъжец от Мадрид, беше вицепремиер и говореше за електронно управление.
През 2001 г! Бързо се движим, определено.
Поне разбрах, че администрацията е вече езикова грамотна, след като знаеше само значението на "Кеш", но не и казано на български.
Може пък да е гледала упорито рекламата на оня варненския образ "100 кила", "кеш, кеш"