Как го направих аз - нов опит

Видима от всички тема

Re: Как го направих аз - нов опит

Мнениеот chicken » 03 Фев 2020, 19:49

Междувременно ние се върнахме от септемврийското море, което означава, че иде зима и трябва да се размърдам повече, от и без това невъзможното, че кемпи пще е на гола тенекия.
Паля колелото и газ към Младост за помпа. И душче. За нейде в бъдещето, като стигна до външен душ. Грешната помпа за 90 кинта. Там звучеше добре, като я монтира се стресирах, подтиснах и всичко това на куп. Следващата ще е за 200, от онези другите, дето започват със S

Изображение

Първо уредих пълненето, че иначе кво ще празня... Опитах се да наглася нивата така, че да започне да прелива през гърловината, преди да прелее вътре в буса през капачката. Тоест нивото на гърловината е малко под горната част на резервоара.
Гофрето е оригинално, от Кристиан :) После видях какъв избор има на Баухаус примерно :) Това го поех анално. Истината е, че е много вероятно да няма подходящо по нормалните магазини. Така си мисля, ама не помня защо :)

Изображение

После настана голямата лудница с подреждането на маркучите и кранчетата за източване, като да се запазят наклоните... За кранчетата пропуснах Кристиан, след като правилния вариант ми го подсказа същия този добър младеж, който се занимава и с въртящите ми седалки :) Много важно беше наклоните да са както трябва, че се бях напатил в караваната със замръзнали един Бог знае къде маркучи. Явно съм успял. За втора зима само един път ми замръзнаха кранчетата за източване. Ама какво замръзване! бяха отворени. Налях 25 литра гореща вода и не протекоха. Печката духаше над тях и помпата, но едва когато включих самата помпа налягането проби.
Изображение
Изображение
chicken

Мнениеот ogromnii » 03 Фев 2020, 20:05

Ербега ще светне на откачен пиропатрон. Решението е резистор 2,2ома (2R2) запоен на жиците. Елимекс - 10бр. = 20ст. Принципно става и с 5-ватова крушка, ама си е циганско.
ogromnii

Мнениеот chicken » 03 Фев 2020, 20:47

Аха! Добре, мерси! Че утре демонтирам седалката. А тези за закопчаката просто ги засуквам заедно? Като цяло ще видя дали ще намеря място за целия пакет, че нямам никаква друга закопчалка. Този уикенд никъде няма да мърдаме, та има време де. Ама така като гледам тази седмица и тази ще се врътка :)
Накой да има оберфреза? Че иде време за маса и май няма да и се размине въртящата част
chicken

Мнениеот chicken » 03 Фев 2020, 21:08

В другата тема си говорят за бани. И аз ще стигна до там, но засега само и пуснах водата на несъществуващата баня. Но винаги има едно но. Водата ще замръзне, барабар с нас. Та хванах аз първия попаднал помощник, обработван и подготвян за този момент цели пет години и с бодра крачка към и от Еконта :)

Изображение
Изображение
Изображение

После се заиграх с глупости, че това червеното само мухи щеше да събира :)
Изображение

Защо такава печка ли? Да намеря место на нормална така, че вътре да е ОК, дупката отдолу да не уцели греда, праг или бъдещия резервоар за мръсна вода, а тръбата за комина да мине от нейде, при положение, че единственото, което е от пода до тавана е банята, ми се стори мисия невъзможна. Като се добави и мястото за обдухването... И това са все полезни места и печката неминуемо отнема от използваемото пространство... Не исках и комби, защото вече си имах монтиран бойлер, а и като цяло съм привърженик на разделното ползване на техниката.
Защо не дизел? Хаха!
chicken

Мнениеот chicken » 03 Фев 2020, 23:29

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
chicken

Мнениеот chicken » 03 Фев 2020, 23:31

Изображение
Изображение
chicken

Мнениеот chicken » 04 Фев 2020, 14:39

Та така, изолацията... Ако имах пари всичко щеше да е на 100% с микропореста гума. Не намирам недостатъци, освен, че като се напече понамирисва, което се оправя като се сложи финалното покритие. Няма никаква адекватна причина да се ползва друг матвриал! Освен две :)
Поради липса на финанси се наложи да изолирам смесено. Вата и гума. Чувал съм, че ватата се се изсипва долу от вибрациите и никога не съм разбирал как става, при положение, че отовам на магазина и пазарувам вата с висока плътност на плочи. Чувал съм, че пуска власинки, които вдишваме, докато живеем в кемпера, което не ми е ясно как става, при положение, че ватата е хидроскопична, като се накисне не изолира и никога не изсъхва и когато се използва за изолация задължително се запечатва с нещо. Каквото и да е, стига да не допуска влага до нея. Съответно няма да илизат и власинки :) В моя случай използвах 6мм микропореста гума СЪС ЗАТВОРЕНА КЛЕТЪЧНА СТРУКТУРА, залепена върху ватата. Имах и експеримет на тавана, предварително обречен на неуспех, но за него после.
Още едно предимство на ватата, освен цената. Не съм гледал данни, но мога да се обзаложа, че е по-добър звукоизолатор от гумата. Това за ползващите истински кемпери е нещо далечно, като печалба от лотарията, но ние с кастените имаме възможност наистина да спим на доста по-тихо :)
chicken

Мнениеот chicken » 04 Фев 2020, 16:17

На тавана плочи 2 сантиметра, които покрих с алуминиево фолио, каширано с хартия. Подлепено с алуминиева лепенка към напречните гредички. Получи се очакваното. Термомост му викат :) Крайния вариант е летвички, 1х4, ковнати на гредичките. 6 мм микропореста, залепена плътно, като да запечата отвсякъде. След това за летвичките се кове покритието на тавана.
Долната част на стените само микропореста заради релефа. Нагоре общо 5 сантиметра вата, покрита с гума.

Нещо важно пропуснах. Ламарината на Дукатото е залепена към гредичките, но почти винаги почти навсякъде отлепяа. Всичко съм залепил отново. Гредите на стените са напълнени с полиуретанова пяна. Трябва да се внимава, че е в състояние да отлепи ламарината.
Боцкането от ватата се преживява, три години бачках вентилация и съм и спал във ватата в обедните почивки. Но не е хубаво да се вдишва. Не остава в дробовете, но... Маска задължителнои за лепилото за гумата. Последствията са много сериозни! И газ детектора смята така :)
chicken

Мнениеот chicken » 04 Фев 2020, 16:21

Ватата се лепи с моментно лепило на пяна. Пръска се, изчаква се пет минути и се притиска за малко. Птоцесът е непрекъснат. Реже се парче, нанася се пяната, през това време се разкроява следващото, притиска се ба място, нанася се пяна... Не остава време да се изпикае човек, но и край няма. Работете си с микропореста гума, за Бога! :)
chicken

Мнениеот chicken » 04 Фев 2020, 17:08

А междувременно работя по човешката страна на въпроса, сиреч място като за хора :) Мисля, че се заформя приятно просторно сепаре :)

Изображение
Изображение

Е, засега седалката е гола основа, допълнително оголена с флекса :)

Изображение
chicken

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии