DIY бусокемпър

Видима от всички тема

Re: DIY бусокемпър

Мнениеот chicken » 26 Фев 2020, 08:41

Ужасно!
chicken

Мнениеот mulenceto » 26 Фев 2020, 13:44

xfact написа:Mulenceto да не се прай. Има прекрасни панти!!

Имам да, 10-на броя, талянски, ама даже ги бях забравил.
При мен е пещерата на Аладин. Но ми трябва и някой да рови и намира. :lol:
mulenceto

Мнениеот xfact » 26 Фев 2020, 21:03

mulenceto написа:
xfact написа:Mulenceto да не се прай. Има прекрасни панти!!

Имам да, 10-на броя, талянски, ама даже ги бях забравил.
При мен е пещерата на Аладин. Но ми трябва и някой да рови и намира. :lol:

‘Зимайте. Стават, тествани са:)

Резервирам 2 за мен!
Four wheels move the body, two wheels move the soul.
xfact

Мнениеот ogromnii » 10 Мар 2020, 07:51

Поиграх си с вентилатора на печката. Поиграх си значи че го тествах с оригиналния регулиращ бутон и с китайски ШИМ регулатор за 10 кинта. Теста оправда очакванията ми - на слаб режим при "на ухо" едни и същи обороти вместо 0.5А с оригиналния дърпа 0.2А с китайчо. Не претендирам за висока достоверност на меренето, но икономията на ток е значителна. Под слаб режим разбирам онези обороти при които вентилаторът прави акустичен резонанс, някъде около положение "2" на оригиналния бутон. За да няма подведени подчертавам че значима файда има само в ниски обороти на вентилатора, намалява с увеличаването им и става никаква на максимални.
ogromnii

Мнениеот mulenceto » 10 Мар 2020, 15:14

Респективно какво става с автоматичния режим?
mulenceto

Мнениеот ogromnii » 10 Мар 2020, 21:51

Накраттко - кур. Макар че аз явно съм от олигофрените, които никога не са му схващали смисъла. Откакто ползвам кемпър автоматичния режим ми е бил досаден - през нощта вентилаторът забързва и забавя по собствена воля, промяната в звука понякога ме събужда, особенно ако мине през оборотите "гмъъън". Може да съм единственият късметлия, радващ се на този звук, но и в стария и в този кемпър има едни точни оборорти, при които се получава някакъв резонанс, който изкънтява по въздуховодите, съответно винаги съм ползвал ръчния режим, винаги малко под или малко над въпросния "саунд".
В повечето кемпъри, в които съм гостувал зимно време вентилацията духа кажи-речи на макс, всеки си има своите възгледи по въпроса, затова и писах че файда от "платката" има в слабите режими, да не подлъжа някого че на надут вентилатор има полза. Полза има когато 12-волтовият мотор работи на 5 волта (примерно). В оригиналната схема разликата се разсейва от транзистор, т.е.(условно) половината мощност върти перката, другата половина е за Михаля. С ШИМ регулатора ефективността е 95% минимум според производителя, т.е. в режима, който ме интерсува се икономисва половината ток, което при зимно захранване от акумулатор ми е важно :D
ogromnii

Мнениеот chicken » 10 Мар 2020, 23:07

Мда. И аз не го схващам автоматичния режим. И никога не ми е липсвал. На практика в каравана си въртеше основно на слабото, през нощта задължително. Аз по принцип предпочитам да спя на леко хладно. Като да се завия
chicken

Мнениеот mulenceto » 11 Мар 2020, 01:03

Ти пък къде си имал автоматичен режим в караваната.
Нал от мене го взе джуниър вентилатора, който има само две степени и това е.
mulenceto

Мнениеот ogromnii » 11 Мар 2020, 06:09

Вероятно ако се заиграя ще мога да добавя термистор към потенциометъра, даже и да вмъкна всичко в корпуса на оригиналния бутон, ама го чувствам излишно. Става проект. А сега е готова платка за стотинки.

ето тази е: https://elektronika-bg.com/%D1%88%D0%B8%D0%BC-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%80.html

Моята я купих от другаде, но е същата.
ogromnii

Мнениеот chicken » 11 Мар 2020, 08:47

mulenceto написа:Ти пък къде си имал автоматичен режим в караваната.
Нал от мене го взе джуниър вентилатора, който има само две степени и това е.

Нали затова разправям, че не ми е липсвал. Ако имах щях да си имам :) Ама съм виждал хорски. И винаги съм смятал, че правят излишно и евтино нещо, за да кажата -А, вижте ква яка я направихме печката, ще ви земем 2 бона за нея.
Иначе съм сигурен, че има хора, на които слабата степен им е силна, силната слаба... Гиди палатка на къра... Кой да се сети, че тия клапички на края не са сложени за хубост, щото определено не са, да не говорим, че на новите платсмасата е пълна шитня и ебем ти немските каталози на баси цените за смотани белезникави пенсии с къси гащи и кльощави крачета, шпрехащи на немски, развален немски или холандския, пардон, нидерландския му клон. Тука е булгаристан и, вярвай ми, нема им купим повече!
chicken

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии