Контролер

Видима от всички тема

Re: Контролер

Мнениеот datajumanji » 20 Ное 2020, 21:13

Моля ви прочетете какво е state of charge.
Не си харчете парите за измами. Трябва ви един волтметър само.
„Умният човек вижда резултата предварително, а глупакът накрая...”
Мевляна Джалал ад-Дин Мехаммад Руми - персийския поет и мистик
datajumanji

Мнениеот chicken » 21 Ное 2020, 01:14

И амперметър. Не винаги е достатъчно да следиш само напрежението. Не заради state of charge, а за да го осигуриш адекватно това state of charge. Баси, за нищо го нямате българския!
chicken

Мнениеот ogromnii » 21 Ное 2020, 08:28

Верно българския за нищо го нямате. От изброените нищо не е "нужно" а задоволява любопитството, дава спокойствие или създава тревога. И Пиле, Зареждането го "осигуряват" панелите или динамото, не ти. Игра с думите.
Контролерите с вграден електромер имат смисъл ако архитектурата на инсталацията е такава, че всичко минава през контролера. Достатъчно е само инверторът да е включен отделно и математиката отива на кино. Не виждам смисъл да инвестирам в скъпи умни устройства ако ще ги ползвам неправилно. Моят контролер за 20 кинта има вграден волтметър и 2 юесбита, които чудесно зареждат телефон. Следващо ниво, което би представлявало смислен ъпгрейд е МППТ без дисплей, а следващо - такъв с достатъчно як шунт, така че да мине през него и заряда от алтернатор и консумацията от инвертор. Разглеждайки линка, който Тони пусна ми се видя че не са по 200-300 кинта такива.
В противен случай не виждам смисъл от смяна. Нито ще зарежда по-добре, нито ще знам повече за стейт ъф чардж на батерията. Това че изхода за консуматори ще ми спре диодното осветление при паднал акумулатор е нонсенс. Щото забравеният инвертор ще продължи да смуче.
ogromnii

Мнениеот chicken » 21 Ное 2020, 09:17

Хич не ми е за любопитство. Според телевизора, за никакви пари от Алито, рещавам дали да включа лаптопа да се зарежда, дали е време да окося тревата върху панелите, дали не съм забравил нещо включено... Като дърпам 8, а влизат 6, а деня преваля, и мога да изключа нещо, за да оправя баланса... Инвертора е бял кахър, още повече, че моя “изпада” в режим на готовност, вместо в стенд бай, и пуска по едно импулсче да провери дали нещо няма нужда от него. Но не съм го забравял поне от година. Хем не му виждам ни лампи, ни копче, гледат към педалите изпод седалката. И не ми е нужно да добавям консумацията му не само защото не се занимавам с чак толкова сложна математика покрай заряда, а и защото стоте ампера на кафе машината не могат да влязат в никое уравнение :) Та състоянието на заряд при тегави условия си е зависимо от много фактори. А един мпп контролер винаги е в плюс. С телевизор или без. Щото не си от летните ползватели.
chicken

Мнениеот datajumanji » 21 Ное 2020, 11:16

Говорете с Рачо от нашия форум. Той си е сложил един такъв уред за 10-20 долара от ибей.
Архитектурата на ел.мрежата не е важна. Мери консумация и зареждане през шнурове. Ама са излишни тия неща.
datajumanji

Мнениеот datajumanji » 21 Ное 2020, 11:23

Говорете с Рачо от нашия форум. Той си е сложил един такъв уред за 10-20 долара от ибей.
Архитектурата на ел.мрежата не е важна. Мери консумация и зареждане през шнурове. Ама са излишни тия неща.
datajumanji

Мнениеот vladostanimirov » 21 Ное 2020, 12:19

Имах на стария кемпер Щека с дисплей и ми показваше колко ампера дава солара, колко зареден е акумупатора , колко волта и т-н- Те такава информация търся , ама за по-молко пари. намерил съм един epever за 90 лв засега... https://solarhouse.bg/produkt/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%80-epever-vs/

Дали става ?
vladostanimirov

Мнениеот chicken » 21 Ное 2020, 12:37

datajumanji написа:Говорете с Рачо от нашия форум. Той си е сложил един такъв уред за 10-20 долара от ибей.

Излишни са като си на село. Ако кемпера се ползва както трябва, сиреч целогодишно... Ето, ако слушам спецовете 360 вата солари са ми излишни за 95 Ah акумулатор.... Ама спецовете ходят лятото у Гърция, зимата на спа къмпинг Велинград и ръсят акъл... Лятото солари не чистя. Зимата ги ближа при всяка възможност
chicken

Мнениеот ogromnii » 22 Ное 2020, 08:00

vladostanimirov написа:Дали става ?

Изглежда като да става. Преди да скочиш - знаеш ли 170 ватовият крейн дали е предназначен за 12 или 24 волтова система? Ако не си го купувал ти разкачи едната му жица от контролера и докато е огрян от слънце премери с волтметър колко волта вдига панела разтоварен. Ако е до 20 и малко - става. Ако е над 30 и гони 40 - имаш крещяща нужда от МППТ.

Ако единственото което ти липсва е визуализацията - бюджетен вариант да гледаш: http://elimex.bg/product/146956/ured-panelen-ampermetar-voltmetar-0-50a-0-100vdc-s-shunt.html
ogromnii

Мнениеот chicken » 22 Ное 2020, 10:44

170 вата за централи Крейн нямат. А този контролер си има телевизор. И като не е мпп няма никакво значение каква марка е. Стига да не е най-нелепото китайче за 20 лева, което да се издъни и да ебне акумулатор за 300...
Но аз бих взел мпп, при положение, че се ползва и зимата. Вотроника ми е 350 вата за 225 лева. При Радославов.
От там кое не е изяснявано десетки пъти? Контролер, чисти панели, дебели кабели след контролера. Фабричните инсталации на кемперите са ташак работа, но е поправимо. Контролера не се слага над врата да правиш баси гадните дупки и да стърчи баси гадния контролер, все едно кемпера ще стане високотехнологично чудо, а до акумулатора. Възможно най-близо до него. Особено ако нямаш външен сензор за температурата при акумулатора. Разликата от температурата стига до повече от половин волт. И готово.
Междупрочем затова и заряда от алтернатора ми е и с копче и много рядко го ползвам. Предпочитам при възможност да си го зарежда контролера, не онова чудо за стартерен акумулатор.
chicken

ПредишнаСледваща

Назад към Ремонти и аварии