Аз пък нямам късмет с климатиците и кажи речи на всяка кола която съм купил, се е налагало да го ремонтирам

Имам си един познат майстор в Пловдив на който имам пълна вяра и със всяка кола съм минавал по веднъж от там, след което години наред я карам и духа студено без да се налага да се прави нищо друго, докато не я продам.
Та, от него знам че климатика трябва да се пуска и зимата, за да не засъхват и да се втвърдяват гумените уплътнения, щото после от там фреона бяга.
Най-удачно е зимата да се ползва когато вали - хем да суши стъклото и да не се поти.
А с последната ми кола (Киа Спортидж 2008г), пък драмата беше много интересна - купих я 2017г и от тогава съм си ползвал климатика без драма до миналото лято (е не духаше студено като сега), като това лято - нещо взе да вие компресора и студено - йок. Колата от както е в мен съм я поддържал само в официалния сервиз на Киа и не съм я давал на други майстори, а при "ремонта" се оказа, че по колата всичко е ОК, но "фреона" който е бил вътре е някакъв различен и вдига ненормално високо налягане, компресора вие - а студено няма. Човека я прочисти, вкара там масло и газ каквото трябва и всичко е наред.
Та - вероятно има и менте фреони, дето карат известно време и след това си губят свойството ли - не знам? Не съм задълбавал с майстора, според него в някой сервиз са ми го направили тоя номер.. но аз както казах съм бил само в оторизиран на марката.